ARHIVA B365

7 bănci mari din România, chemate la ANPC pentru negocieri privind creditele în franci eleveţieni

AURSF şi GCCC au lansat oficial, miercuri, parteneriatul care vizează iniţierea negocierilor de grup între clienţi şi băncile care au acordat cele mai multe credite în franci elveţieni, respectiv Bancpost, Volksbank, Piraeus Bank, Raiffeisen, OTP, Banca Românească şi Credit Europe Bank. Reprezentanţii acestor bănci vor fi invitaţi la negocieri privind creditele în franci elveţieni.

AURSF şi GCCC vor să discute în fiecare zi, la sediul ANPC, în perioada 2-7 aprilie, cu reprezentanţii a câte două bănci pentru a stabili condiţii mai bune pentru cei 5.800 de români cu credite în franci elveţieni, care au apelat la AURSF şi GCCC pentru a-i reprezenta în negocierile cu băncile. La negocieri vor participa şi oficialii ANPC, instituţia având calitate de mediator.

Am depus şi un proiect de lege la Parlament, atât la Senat şi la Camera Deputaţilor, cât şi la Guvernul României. Nu s-a adoptat niciun fel de lege, niciun fel de reglemenatare în acest domeniu. Pentru că nu am obţinut pe cale legislativă reglementarea acestei situaţii am ajuns la concluzia că trebuie să negociem cu băncile în vederea scăderii ratelor clienţilor. Am încercat să facem asta şi în urma declaraţiilor BNR-ului, care a anunţat că aceasta ar fi unica soluţie şi singura viabilă. Prin urmare, am iniţiat un parteneriat cu AURSF, cu care vrem să negociem cu băncile, să ajungem la un numitor comun şi ei să dea dovadă că sunt responsabili şi că îşi asumă o parte din creditele iresponsabile acordate în perioada 2007 – 2008„, a declarat Cătălin Voivozeanu, unul dintre iniţiatorii GCCC.

Alin Iacob, preşedintele AURSF, spune românii care au luat credite în franci şi-ar fi dorit ca rezolvarea acestei probleme să fie făcută pe cale legislativă sau prin ordonanţă de urgenţă, pe care au solicitat-o din ianuarie. „Din păcate nu s-a mers pe soluţia practicată în alte state membre, precum Ungaria sau Croaţia, dar în aceste condiţii nu ne revine decât posibilitatea de a continua printr-o soluţie de negociere. O soluţie unilaterală şi individuală aşa cum doresc băncile este foarte neprofitabilă pentru consumatorul mediu. Oamenii chiar ne-au spus că se tem ca propunerile pe care le primesc din partea băncilor să ascundă, în fapt, capcane şi ei, în loc să beneficieze de reduceri şi de scutiri şi situaţii mai avantajoase să ajungă la final să fie mai îndatoraţi la finalul acceptării propunerii băncilor. De asemenea, consumatorii ne-au mandatat şi ne-au transmis că principala lor doleanţă e de a beneficia de o rată redusă semnificativ, cu condiţia să nu se prelungească perioada de creditare. Modalităţile de reducere a acestor rate sunt multiple: reducere sau eliminare a unor comisioane apărute în contracte, reducerea dobânzilor, a marjelor fixe care se aplică peste indicele monetar, în cazul de faţă LIBOR în CHF, sau, chiar asta e dorinţa majorităţii, o conversie a creditelor din franci în lei, fie la cursul zilei, prin aplicarea unui discount semnificativ, fie la un curs negociat între bancă şi client„, a declarat Alin Iacob.

Din datele centralizate de GCCC, din cei 5.800 de români cu credite în franci care au mandatat GCCC şi AURSF să îi reprezinte la negocieri, cei mai mulţi au credite la Bancpost, Volksbank (peste 1.000 de persoane), Raiffeisen Bank şi OTP (peste 800 de persoane), Banca Românească şi Piraeus Bank (peste 500 de persoane) şi Credit Europe Bank (circa 400 de persoane).

Propunerea noastră iniţială a fost de curs istoric + 20%, dar s-a spus mult că e o propunere populistă, însă nu e nici vorbă de aşa ceva, ci este o prevedere care se va regăsi în directiva care va deveni lege din 2016 pentru creditele ipotecare. Această filosofie, care va fi valabilă pentru toţi cetăţenii europeni din 2016, nu văd niciun motiv pentru care să nu se poată aplica şi contractelor în derulare, mai ales ţinând cont de faptul că au fost contracte obţinute prin reclame înşelătoare şi avem multiple exemple. Înainte de criză se împărţeau numeroase pliante prin care se garanta stabilitatea francului. Oamenii erau îndemnaţi sau încurajaţi să acceseze aceste credite pe ideea că beneficiază şi de dobânzi mici şi de o stabilitate extinsă a creditului. Ne dorim ca băncile să înţeleagă că aceasta este o mână întinsă de consumatori şi să nu o refuze, să nu forţeze şi să se ajungă la alte modalităţi de rezolvare a acestor probleme. Invitaţiile către bănci au fost trimise în cursul zilei de marţi, după finalizarea procesului de preînrolare a celor câteva mii de oameni care ne-au mandatat să îi reprezentăm în negocierile cu băncile. Aşteptăm răspunsul băncilor în perioada următoare. ANPC şi-a arătat deschiderea de a negocia în acest spaţiu„, a spus Alin Iacob.

Potrivit şefului AURSF, prima rundă de negocieri, cu două bănci pe zi, va avea loc pe 2 aprilie, iar ulterior, până pe 7 aprilie sunt programate negocieri cu echipele celorlalte bănci cu credite în CHF. „În perioada 2-7 aprilie ne-am dori să participe la negocieri echipe ale băncilor şi ale consumatorilor şi ale celor din GCCC. Nu ne-am dorit să fie negocieri pe o perioadă lungă de timp, tocmai de aceea ne-am dorit să identificăm tipologii şi soluţii, aşa cum unele bănci comerciale au propus, dar doar pe o perioadă scurtă de timp, pentru câteva luni. Acestea nu sunt soluţii care să garanteze consumatorilor că vor rămâne supraîndatoraţi„, a explicat Alin Iacob.

Clauze abuzive, depistate de ANPC, în contractele de creditare

În cadrul conferinţei de presă, şeful ANPC, Marius Alexandru Dunca, a anunţat că, de la declanşarea crizei francilor elveţieni instituţia a primit 240 de reclamaţii, din care au fost analizate 176 de sesizări. Băncile riscă amenzi de până la 50.000 de lei dacă se constată că au apelat la practici comerciale incorecte.

Am tras un semnal de alarmă, de fiecare dată, către operatorii financiar-bancari ca să fie deschişi la discuţii, i-am chemat la negocieri. Ne-au spus şi mi-au promis că vin cu cele mai bune soluţii pe care le au pentru toţi consumatorii, pentru toţi cei care suferă din cauza creşterii cursului CHF. Până acum nu au venit cu nicio soluţie, au fost doar câteva cazuri pe care le putem număra pe degetele de la o mână. Le-am cerut să fie deschişi pentru consumatorii care sunt în pericol să îşi piardă casele. Observ că nu fac lucrul ăsta. În această perioadă am avut 240 de reclamaţii sosite la ANPC, de când a început criza francului. Am analizat 176 dintre aceste sesizări şi am constatat clauze abuzive. În fiecare zi vom avea câte un proces verbal pe care îl înaintăm instanţei, plus sancţiune contravenţională, la fiecare bancă în parte. Am depistat şi că băncile au ajustat dobânzile, cum au dorit ei, fără să anunţe şi fără să demonstreze cu o formulă. De asemenea, am constat modificarea marjei fixe a dobânzii, băncile profitând de necunoaşterea consumatorilor sau de o situaţie restrictivă din punct de vedere financiar. S-au mai depistat şi: comision de penalizare, făcut pentru tot creditul, nu doar pentru o rată pe care nu ai putut să o plăteşti, comision de risc, care e exclus din OUG 50, comision de administrare, procent din suma întregului credit, comision de rambursare în avans, cu procente mult mai mari decât cele prevăzute în OUG 50, neinformare asupra riscului valutar, chiar dacă era inclusă clauza de avertizare în condiţiile generale de creditare. Acestea sunt doar câteva„, a declarat Marius Alexandru Dunca.

Şeful ANPC spune că instituţia pe care o conduce va întocmi zilnic câte un proces verbal şi o sancţiune contravenţională pentru bănci, iar situaţiile vor fi trimise instanţelor de judecată pe clauze abuzive. „Dacă îşi doresc să stăm în procese vom sta numai în procese. Dacă nu înţeleg situaţia românilor sau situaţia clienţilor tot la fel vom sta doar în procese. M-aş fi aşteptat să fie deschişi, pentru că le-am spus că în primul rând sunt şi ei consumatori, înainte să fie bancheri sau directori de bănci. Această povară trebuie împărţită între consumator şi bancă, nu putem să transferăm toată povara către consumatori şi clienţi. Mai avem 23 de procese verbale tot pe clauze abuzive, care au fost trimise deja instanţelor. Numai la un operator financiar-bancar am deja 4 procese verbale cu sancţiuni, pe care le vom înainta instanţelor de judecată. Luăm rolul de mediator, îi invităm pe toţi operatorii financiar-bancari şi încă o dată le trag un semnal de alarmă să fie deschişi, să comunice, să colaboreze cu clienţii care nu îşi mai pot plăti ratele din cauza creşterii cursului, chiar dacă este euro, dolar sau CHF„, a declarat Marius Alexandru Dunca.

Citeşte şi: Cum şi-au redus ratele românii cu credite în franci elveţieni

                ANPC vrea să elimine popririle pe salarii după executarea silită

                ANPC, despre creditele până la salariu: Împrumuţi 100 € şi ai de dat jumătate de milion € după un an

AURSF a fost înfiinţată în toamna lui 2013 şi de atunci s-a implicat în susţinerea consumatorilor utilizatori de servicii financiare, prin mai multe proiecte pe care le-a derulat până în prezent. Printre acestea s-au numărat şi implicarea în dezbaterile parlamentare din toamna lui 2014, care vizau conversia în moneda naţională a creditelor acordate în valută. Din ianuarie 2015, AURSF a sprijinit acţiunile GCCC, colaborarea culminând cu un parteneriat constituit în dorinţa de a găsi, printr-o negociere cu băncile care au acordat cele mai multe credite în CHF, soluţii prin care să reducă povara de pe umerii consumatorilor. 

GCCC este o mişcare civică înfiinţată în ianuarie 2015, în urma exploziei cursului francului elveţian. În prezent grupul numără peste 24.000 de persoane. Până acum, în cele două luni de activitate, GCCC a iniţiat mai multe acţiuni, de la mitinguri de protest, până la pichetări şi plăţi fragmentate, prin care oamenii au încercat să atragă atenţia băncilor şi a autorităţilor că sunt într-o situaţie disperată. 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button