7.729 de amenzi, date de poliţişti în urma unei acţiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere grave

de:
16 feb. 2015
0 Afișari
7.729 de amenzi, date de poliţişti în urma unei acţiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere grave

Poliţiştii au verificat peste 25.762 de autovehicule destinate transportului public şi transportului de marfă şi au aplicat peste 7.729 de contravenţii, în urma unei acţiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere grave.

În perioada 9 – 15 februarie a.c., Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a coordonat, la nivel naţional, o acţiune pentru reducerea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri și conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Pe parcursul celor şapte zile, poliţiştii au verificat 25.762 de autovehicule (dintre care 9.498 de autovehicule destinate transportului de persoane şi 16.264 autovehicule destinate transportului de marfă).

Pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 7.729 de sancţiuni contravenţionale.

Astfel, au fost sancţionaţi 2.232 de transportatori de persoane (dintre care 418 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 4 pentru conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului, 588 pentru neutilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie, 10 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 163 pentru că au condus un autovehicul cu defecţiuni tehnice, 147 pentru lipsa unor documente ale lor, 66 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport, 74 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, precum şi 12 pentru abateri constatate la aparatele tahograf, iar 6 pentru intervenţii neautorizate asupra acestor aparate).

De asemenea, pentru neregulile constatate la regimul transportului public de marfă, poliţiştii au aplicat 5.497 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 508 pentru depăşirea vitezei regulamentare de deplasare, 16 pentru conducere sub influenţa alcoolului şi 1.262 pentru neutilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie.

96 de sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 495 pentru defecţiuni tehnice, 388 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 110 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport, 224 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, precum şi 87 pentru abateri constatate la funcţionarea aparatelor tahograf şi 38 pentru intervenţii neautorizate asupra acestor aparate.

Pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor au fost aplicate 73 de sancţiuni contravenţionale, iar pentru nerespectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase au fost aplicate 16 sancţiuni.

Totodată, în 10 cazuri în care transportul se desfăşura în mod ilegal, fără documente de autorizare, poliţiştii au dispus măsura suspendării dreptului de utilizare a vehiculelor respective.

* * *
La data de 13 februarie a.c., în jurul orei 04.30, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei oraşului Măgurele, judeţul Ilfov, au oprit pentru control, pe D.N. 5, comuna Jilava, un autocar condus de un cetăţean turc.

În urma verificărilor, în autocar au fost descoperite 12.000 de ţigarete, 130 de parfumuri şi 175 de perechi de încălţăminte, bunuri fără documente, nefiind revendicate de pasageri.

Acestea au fost ridicate în vederea confiscării, iar poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii de fapte prevăzute de Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

Cookies