666.500 de proprietari bucureşteni riscă amenzi începând din week-end, susţine MAI

de:
13 iul. 2011
0 Afișari
666.500 de proprietari bucureşteni riscă amenzi începând din week-end, susţine MAI

Amenda pe care o pot primi proprietarii din Bucureşti variază între 100 şi 500 de lei, sancţiunile contravenţionale fiind aplicate de primăriile de sector. “Scopul legii nu este de sancţionare. Însă primarii de sector sunt cei care vor decide dacă şi cum vor aplica aceste amenzi”, a precizat Marius Bulugea, preşedintele PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale).

15 iulie 2011 este termenul limita anuntat de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) de la care proprietarii care nu si-au asigurat locuintele obligatoriu impotriva riscurilor de cutremur, alunecari de teren si inundatii pot fi amendati cu 100 de lei sau cu 500 de lei de catre primari, potrivit prevederilor art. 35 din Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, referitoare la obligativitatea încheierii asigurărilor de locuinţe în termen de un an de la începerea emiterii poliţelor, şi având în vedere faptul că poliţele de asigurare a locuinţelor au început să fie emise în 15 iulie 2010, arată un comunicat al MAI.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat că obligativitatea încheierii poliţei are ca termen limită 15 iulie 2011, interpretând că primul an de aplicare deja a expirat, deşi populaţia devenea obligată să încheie poliţe abia după adoptarea normelor, care au fost publicate în Monitorul Oficial abia în 6 mai 2011.

În forma aprobată în 2008, legea stabilea la articolul art. 3 (1) că „începând cu data la care se împlinesc 90 de zile de la data adoptării normelor de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor emise în aplicarea prezentei legi, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale, în condiţiile prezentei legi, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale”, iar la Art. 40 „Normele metodologice de aplicare a prezentei legi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea CSA, în termen de 90 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

CSA a emis în 2009 şi 2010 o serie de norme de aplicare, dar niciuna nu a fost aprobată prin hotărâre de Guvern, astfel că normele nu au fost adoptate, iar termenul nu a început să curgă, arată Gândul.

În forma modificată, legea prevede la art.3 alineatul 1 că „Începând cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptării normelor de către Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, emise în aplicarea prezentei legi, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale, în condiţiile prezentei legi, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale”.

Având în vedere că normele comune MAI – CSA au fost publicate în Monitorul Oficial la data de 6 mai 2011, rezultă că obligativitatea devine efectivă după 6 august 2011.

În această situaţie se găsesc în jur de 666.500 de familii de bucureşteni ţinând cont de faptul că, la nivelul municipiului Bucureşti, există aproximativ 793.000 de locuinţe – potrivit Institutului Naţional de Statistică, din care doar 126.500 au fost asigurate, potrivit ultimelor date PAID.

În cazul în care proprietarul unei locuinţe deţine deja o poliţă de asigurare facultativă, acesta este nevoit să încheie una obligatorie doar după expirarea valabilităţii celei dintâi. “PAID nu alege. Obligativitatea există şi rezidă în textul legii. La prima aniversare a poliţei facultative trebuie să intre poliţa obligatorie”, a explicat Bulugea pentru B365.ro.

Poliţele de 20 euro primesc despăgubiri de 20.000 euro

Despăgubirea maximă pe care o pot primi proprietarii, în cazul unor dezastre naturale, variază între 10.000 şi 20.000 de euro, în funcţie de materialul din care este construită casa. Astfel, suma cea mai mare va reveni celor care deţin locuinţe tip A, adică cele care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic. În acest caz, preţul poliţei de asigurare obligatorie este de 20 de euro pe an. Posesorii de case tip B, respectiv făcute cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic vor fi despăgubiţi cu cel mult 10.000 euro. Pentru o astfel de locuinţă, poliţa anuală costă 10 euro.

Lista firmelor de asigurare agreate

După cum susţin autorităţile, asigurarea obligatorie a locuinţei se poate face la 13 firme de asigurare şi intermediarii agreaţi, pe baza cărţii de identitate a proprietarului. Pe lista asigurătorilor autorizaţi să încheie asigurări obligatorii se numără ABC Asigurări, Astra Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Uniqua Asigurări şi Platinum Asigurări.

Poliţele vor putea fi încheiate la primării

„În şedinţa de marţi, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a decis ca societatea de asigurare Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) să se implice în mod direct în vânzarea asigurărilor obligatorii ale locuinţelor pe care le emite, denumite poliţe PAD. PAID va realiza acest lucru prin încheierea de protocoale de colaborare cu autorităţile statului sau alte entităţi implicate în gestionarea programului naţional de asigurare obligatorie a locuinţelor (cum ar fi primăriile, asociaţiile de proprietari etc.), astfel încât proprietarii de locuinţe să poată încheia direct la aceştia poliţele obligatorii PAD”, se arată într-un comunicat al CSA.

Măsura vizează creşterea numărului de locuinţe asigurate împotriva dezastrelor naturale – cutremure, alunecări de teren şi inundaţii.

Cookies