Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor şi Registrul Comerţului, prelucrate de analiştii KeysFin, în România sunt în prezent active 642 de firme cu acţionari, patroni sau administratori sirieni.
Numărul acestora a fost aproape constant în ultimii patru ani, dovadă că aceşti investitori şi-au păstrat încrederea în România, în ciuda provocărilor generate de criză.
De la 698 de firme în 2011, numărul societăţilor cu acţionari sirieni a ajuns la 627 în 2013 şi a crescut la 642 în 2014. Afacerile lor au urmat acelaşi trend, de la 1,33 miliarde de lei în 2011 la 1,8 miliarde în 2012 şi 966,8 milioane lei în 2014.
„Statisticile arată că cei mai mulţi investitori au făcut eforturi şi şi-au păstrat business-urile active, chiar dacă 2010 şi 2011 au reprezentat cei mai negri ai crizei. O dovadă în plus că n-au venit întâmplător să facă afaceri în România, n-au căutat doar profitul pe termen scurt şi s-au angajat într-o întreprindere pe termen lung, cu beneficii atât pentru ei, familiile lor din Siria cât şi pentru români”, afirmă analiştii de la Keysfin.
Cele mai multe dintre afacerile serienilor din România se duc în comerţ, domeniu în care sunt deschise 425 dintre cele 642 de societăţi aflate în statisticile oficiale. Sirienii sunt prezenţi şi în 55 de firme din industria prelucrătoare, în 20 de companii de transport şi distribuţie, în 33 de firme de intermedieri imobiliare şi 32 de restaurante şi hoteluri.
„Statistica comparativă din ultimii 4 ani arată că domeniile de interes ale sirienilor din România au rămas constant pe aceleaşi coordonate. În primul rând comerţul, cel mai profitabil domeniu. Am descoperit însă destui sirieni prezenţi în transport şi distribuţie şi mai ales în industria ospitalităţii din marile oraşe, de la Bucureşti, la Cluj, Iaşi, Cluj şi Timişoara, acolo unde sunt şi puternice centre universitare”, spun cei de la KeysFin
Potrivit analiştilor, cei mai mulţi investitori sirieni din România sunt foşti studenţi ajunşi în ţara noastră la studii la medicină şi construcţii, care au ales să se stabilească aici.
„Oameni în jur de 40-50 de ani acum, care fac business de peste 10-15 ani şi chiar mai mult, puternic ancoraţi în hăţişurile economiei de piaţă din România”, au explicat experţii Keysfin.
Care sunt cele mai importante firme cu acţionariat sirian din România
Dintre cele peste 600 de companii active cu acţionariat sirian, care au depuse date financiare la zi la Ministerul Finanţelor, cei de la KeysFin le-au selectat pe cele mai importante, pe baza criteriului reprezentat de cifra de afaceri.
Topul, pe care îl vedeţi în graficul alăturat, demonstrează interesul major al sirienilor pentru comerţ şi faptul că business-urile lor sunt concentrate mai ales în zona Bucureşti-Ilfov, acolo unde şi plaja de clienţi este cea mai mare.
Firma cu cea mai importantă cifră financiară este AL KASTAL CHARTERING SRL, de peste 100 de milioane de lei în 2014 şi un profit de 1,1 milioane lei, urmată de ELECTRA – VISION GROUP SRL si MIRAN ORIENTAL SRL.
Pe ansamblu, primele 10 firme cu capital sirian angajează câteva sute de salariaţi legal. La nivelul celor 600 de firme active, numărul salariaţilor este de 2177, în creştere cu peste 100 de persoane faţă de anul 2013.
Potrivit analiştilor de la KeysFin, datele trebuie privite însă dintr-o perspectivă mai largă.
„Nu este exclus ca numărul angajaţilor să fie cu mult mai mare, în condiţiile în care am identificat, în total, aproape 2000 de entităţi (acţionari, companii, administratori) cu influenţă siriană dintre care doar 600 şi-au depus bilanţurile”, au explicat analiştii. „Pe ansamblu, raportat la nivelul întregii economii româneşti, sunt câteva mii de familii de români care au legătură cu investitorii sirieni. Muncesc, câştigă un salariu, dezvoltă relaţii de afaceri”, au mai spus aceştia.
Dacă este să luăm în calcul ultimele date oficiale, România ar urma să primească o cotă de peste 6.000 de refugiaţi, cei mai mulţi din Siria, în primele luni ale iernii. Autorităţile de la Bucureşti au afirmat că nu au cum să integreze mai mult de 1.700 de refugiaţi.
„Cum ar fi dacă autorităţile, dincolo de temeri, ar sta de vorbă cu comunitatea siriană din România şi ar încerca să le găsească o legătură cu compatrioţii lor? Cum ar fi dacă Guvernul ar acorda facilităţi fiscale oamenilor de afaceri sirieni din România, să îi stimuleze să-şi angajeze confraţii? Bineînţeles, vorbim despre cei cu afaceri legale, care îşi doresc să-i ajute pe cei de-o naţie cu ei să uite de coşmarul războiului”, afirmă analiştii de la Keysfin.