600 de elevi din București și Ilfov au semnat o petiție. Tinerii vor ca Ministerul Educației să elimine examenul de admitere la liceu

18 ian. 2023
290 Afișari
600 de elevi din București și Ilfov au semnat o petiție. Tinerii vor ca Ministerul Educației să elimine examenul de admitere la liceu
Petiție semnată de către 600 de elevi din București și Ilfov. Vor ca Ministerul Educației să elimine examenul de admitere la liceu. sursa foto: pexels.com

În urma Proiectului de Lege anunțat de Ministerul Educației, în București și Ilfov s-au strâns 600 de semnături pentru o petiție lansată de elevi. Aceștia sunt nemulțumiți față de cum vor arăta admiterile la liceu după adoptarea proiectului.

Un nou proiect de lege transformă iar sistemul de învățământ

Proiectul de lege anunță încă un examen care se va da în cadrul admiterii la liceu, în afară de Evaluarea Națională. Vestea i-a descurajat pe elevi, astfel că în București și Ilfov s-a lansat o petiție care a strâns, într-o singură zi, 600 de semnături. Viitorii absolvenți, și nu numai, cer Ministerului Educației să reconsidere decizia care va fi luată, în speranța că noul examen propus va fi eliminat.

Asociațiile părinților consideră că elevii vor acumula prea mult stres pe durata verii. De asemenea, directorii liceelor au temeri față de rezultatele admiterii. Aceștia consideră că lucrările vor fi suspectate ca fiind fraudate în cadrul liceelor de top. Îngrijorarea crește atunci când directorii se gândesc la cum va fi văzut acest aspect în spațiul public.

Concurența pentru admiterea în licee îi vor pune într-o situație diferită pe directorii liceelor din anul 2028. La nivel de instituție, se vor putea organiza examene de admitere pentru până la 90% din locurile disponibile. Proiectul de lege oferă șansa ca la aceste probe să se țină cont de cât la sută notele obținute în cadrul Evaluării Naționale vor influența rezultatele de la examenul de admitere, relată Digi 24.

Elevii sunt puși într-o situație dificilă

Liceenii nu privesc cu ochi buni modificările propuse. Dacă Evaluarea Națională nu va mai conta, aceștia se întreabă dacă sistemul de admitere va rămâne același sau vor susține examene de admitere în liceele în care doresc să-și continue activitatea academică.

Cele două examene de admitere trebuie anunțate cu un an înainte de susținerea acestora de fiecare instituție. Acestea vor fi adaptate conform specializărilor fiecărui profil. Cu toate acestea, subiectele vor avea o dificultate mai crescută față de Evaluarea Națională. Ministerul Educației va anunța și o structură specifică pentru realizarea acestora.

Nici măcar studenții nu dau 4 examene într-un timp atât de scurt. Un copil de 9,50 ar trebui să intre la un liceu bun, ori acum acel copil s-ar putea să nu mai prindă loc, spune Matei Alexandru, membru al Asociației de Elevi București Ilfov.

Părinții susțin părerile elevilor

În ceea ce îi privește pe părinți, aceștia consideră că meditațiile particulare oferite de profesori se vor înmulți. În același timp, fricile directorilor se leagă de acuzațiile pe care le vor face părinții față de transparența corectării examenelor.

Ori e admitere la liceu după Evaluarea Națională cu cap și coada, cu subiecte făcute de minister și cu o corectură externalizată ca să se elimine această suspiciune gravă de fraudă de elevi care vor face meditații cu profesorii din colegiu, spune directoarea Colegiului Național „I. L. Caragiale”.

Cookies