600 de bucureşteni, în PERICOL DE EVACUARE. Consilier: Municipalitatea ar putea cumpăra locuinţele

de:
11 feb. 2015
1 afișări
600 de bucureşteni, în PERICOL DE EVACUARE. Consilier: Municipalitatea ar putea cumpăra locuinţele

În prezent, 156 de familii care locuiesc în 18 blocuri de pe Strada Iacob Andrei au primit notificări de la firma SC Administrare Cazare Cantine SA (SC ACC SA) privind încetarea contractelor de închiriere, ceea ce forțează peste 600 de persoane care locuiesc în sărăcie extremă să ajungă în stradă. Întrucât firma se află într-un proces de reorganizare juridică, cele 150 de garsoniere și 6 apartamente cu 2 camere din Strada Iacob Andrei aflate în proprietatea societății falimentare SC ACC SA trebuie valorificate de către lichidator cât mai repede și la un preț cât mai bun (prețul mediu de 5.000 de euro). Oamenii spun însă că nu îşi permit să plătească preţul cerut de SC ACC SA, plătibil în maxim două tranşe, şi, pentru că firma refuză, în majoritatea cazurilor, să le prelungească contractele de închiriere, riscă să ajungă în stradă.

Pentru a găsi o soluţie viabilă pentru situația gravă cu care se confruntă cetățenii din zona Iacob Andrei, Clubul Mamelor şi Fundația Policy Center for Roma and Minorities au organizat miercuri, împreună cu locuitorii din zona Iacob Andrei, o întâlnire cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, dar şi cu cei ai Ambasadei Republicii Franceze şi ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România. La eveniment a participat şi Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Confederației Elvețiene în România.

Încă de anul trecut SC ACC SA le-a trimis oamenilor numeroase notificări de evacuare. Unii dintre ei au reuşit însă să ajungă la o înţelegere cu administratorul imobilelor şi să prelungească contractele de închiriere de la o lună la alta, însă pericolul evacuării continuă să planeze asupra lor pentru că, în unele cazuri, firma a refuzat să mai încheie contracte de închiriere, presându-i pe oameni să cumpere locuinţele. Însă, aceste locuinţe sunt locuite, în mare parte, de oameni care trăiesc din ajutorul de şomaj, ajutorul social sau ajutorul de urgenţă, iar suma solicitată de firma SC ACC SA la vânzarea locuinţelor este prea mare pentru cele 156 de familii, care până acum plăteau o chirie lunară de 100 de lei. Potrivit estimărilor ONG-urilor, peste 25% dintre locuitorii din zonă trăiesc din venitul minim garantat şi alocaţiile copiilor, echivalentul a 250 – 300 lei, iar majoritatea care lucrează câştigă salariul minim pe economie.

Mai mult, oamenii se plâng că suma solicitată de SC ACC SA este prea mare, în contextul în care locuiesc în condiţii mizere: garsonierele sunt confort III, au 16 mp şi sunt într-o stare avansată de degradare, subsolurile sunt inundate şi invadate de şobolani, iar la utimul etaj plouă în case.

„Am contract de închiriere cu SC ACC SA şi am primit notificare de evacuare. În fiecare lună mergem şi ne rugăm de ei să ne prelungească contractul de închiriere. Soţul meu a făcut împrumut la bancă pentru plata utilităţilor care au rămas neplătite de fostul locatar. Am încercat atunci să cumpărăm casa, dar mi s-a spus că nu o pot cumpăra, acum nu mai avem noi bani să o cumpărăm pentru că avem deja împrumutul făcut acum doi ani pentru plata datoriilor ca să putem închiria garsoniera. Dintr-un salariu plătim chirie, lumină, întreţinere. Eu nu pot să mă duc la muncă pentru că am un copil de 11 luni şi unul în clasa a opta. Sunt cu datoriile la zi, dar tot am primit notificare de evacuare”, a declarat, miercuri, Ana, una dintre locuitoarele din zonă.

Prezent la întâlnirea de la Școala Gimnazială numărul 136, Bogdan Georgescu, consilier general în cadrul Primăriei Capitalei, a declarat că problema ar putea fi rezolvată prin cumpărarea blocurilor de către Municipalitate. Georgescu a precizat că îi va expune situaţia primarului general al Capitalei Sorin Oprescu şi îi va face propunerea să cumpere blocurile pentru ca oamenii din zonă să scape de evacuare.

Investiţia pentru achiziţionarea celor 156 de apartamente se ridică la circa 780.000 de euro, sumă ce poate fi recuperată dintr-o chirie de 30 de euro pe lună în aproximativ 13,8 ani, în timp ce costurile evacuării se ridică la aproximativ 1,65 milioane de euro pe cinci ani, numai din instituţionalizarea celor aproximativ 200 de copii care riscă să ajungă în grija statului, potrivit estimărilor ONG-urilor.

Consilierul general Cristinel Deaconescu a explicat însă că există o serie de etape ce trebuie parcurse pentru ca Primăria Capitalei să cumpere locuinţele şi că banii pentru achiziţionarea imobilelor trebuie incluşi în bugetul pe anul în curs, iar aceste etape durează câteva luni.

„Cei care au sau au avut contract de închiriere pot fi puşi la adăpostul legii. Astfel, dacă proprietarul nu îşi exprimă clar, în scris, intenţia de a vinde şi de a evacua chiriaşii la o dată anume, se activează tacita relocaţiune prevăzută şi în Codul Civil, care arată că locatarii care au datoriile plătite la zi nu pot fi evacuaţi din case atâta timp cât nu există o notificare în scris”, a explicat Andreea Tudor, expert superior în cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

Clubul Mamelor şi Fundația Policy Center for Roma and Minorities, care îi sprijină pe locuitorii cartierului Ferentari, zona Iacob Andrei, avertizează că dacă cele 156 de familii ameninţate cu evacuare vor ajunge în stradă sute de copii nu vor mai putea merge la școală, sute de persoane nu mai putea merge la serviciu pentru a supraviețui şi vor fi expuse la riscul îmbolnăvirii.

Reprezentanţii Clubului Mamelor au anunţat, la finalul întâlnirii, că vor participa, împreună cu locuitorii din zona Iacob Andrei, la şedinţa de joi a Consiliului General, pentru a-l determina pe primarul general să urgenteze rezolvarea acestei situaţii, în contextul în care au solicitat o audienţă la primarul general încă de acum opt luni şi nu au primit nici până acum răspuns.

Policy Center for Roma and Minorities este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, de tip think-tank, înfiinţată în România în anul 2008, care acţionează în vederea soluţionării problemelor legate de incluziunea socială a romilor şi a celorlalte minorităţi etnice. În context larg, Policy Center for Roma and Minorities dorește implicarea autorităților publice locale și centrale în identificarea unor soluții naționale traduse în politici publice coerente și eficiente pe tema dreptului la locuire care să evite abuzul grupurilor vulnerabile și acutizarea marginalizării.

Clubul Mamelor este un grup de inițiativă ce aduce împreună aproximativ 20 de mame rome și ne-rome care luptă pentru o comunitate mai bună.

Cookies