60.000 de de bucureșteni din Militari și Preciziei, la un pas să rămână complet fără apă caldă și căldură. Directorul CET Vest Energo: N-am primit banii la timp, n-am putut plăti

11 oct. 2021
3015 Afișari
60.000 de de bucureșteni din Militari și Preciziei, la un pas să rămână complet fără apă caldă și căldură. Directorul CET Vest Energo: N-am primit banii la timp, n-am putut plăti
60.000 de de bucureșteni din Militari și Preciziei, la un pas să rămână complet fără apă caldă și căldură. Directorul CET Vest Energo: N-am primit banii la timp, n-am putut plăti

60.000 de de bucureșteni din Militari și Preciziei sunt la un pas să rămână complet fără apă caldă și căldură. Zona este alimentantă de singurul CET privat din București, Vest Energo. Compania se plânge că a rămas fără gaz și este în imposibilitate să mai achiziționeze, asta după ce PMB, prin Termoenergetica, nu și-a respectat promisiunile din contract și nu a mai achitat datoriile restante de luni de zile.

Unde la 60.000 de bucureșteni din zonele Miliari – Preciziei nu au în prezent apă caldă, iar caloriferele sunt mai mult reci decât calde de mai multe zile. Începând cu ziua de joi, CET Vest Energo, singura centrală electrică de termoficare (CET) privată din București, construită încă din 1966, și-a oprit producția de căldură, după ce a rămas fără materia primă necesară, gazul. Informația a fost oferită de directorul CEV Vest Energo, Constantin Bucur, pentru Spotmedia.ro.

Zeci de mii de bucureșteni ar rămâne fără apă caldă și căldură

Zeci de mii de bucureșteni din Sectorul 6 riscă să rămână fără apă caldă și căldură din cauza problemelor financiare ale companiei. Administratorii CET Vest Energo au transmis că centrala privată a rămas fără bani de gaz, după ce Primăria Capitalei nu și-a plătit în ultimele șapte luni datoriile din termoficare.

„Nu mai am gaz. Am avut contracte încheiate ca să cumpăr. Dar din cauză că n-am primit banii la timp, n-am putut plăti. Am de primit 29.221.867 lei de la RADET (n.r. – care a dat faliment).

În plus, Termoenergetica SA n-a plătit facturile aferente lunilor martie, aprilie, mai, iunie, iulie și august și septembrie. La data de 8 octombrie, aveam de primit de la Termoenergetica SA 22.570.928 lei”, a explicat Constantin Bucur, directorul CEV Vest Energo.

Singurul CET privat din București a rămas fără gaz și în imposibilitatea de achiziționare

De asemenea, compania mai spune că a făcut un credit de 4 milioane de euro pentru gaz, dar suma respectivă s-a terminat deja.

„Am făcut un credit de 4 milioane de euro, pentru gaz. Dar s-au terminat banii. Gândiți-vă așa: Dacă nu primesc banii (de la Termoenergetica SA – n.r.) cu ce mai cumpăr gaz? O să mă întrebați: Păi, CET Vest produce și curent? Nu câștigați din curent? Păi, și pentru asta e nevoie de gaze”, a spus directorul CET Vest.

Termoenergetica nu poate veni în sprijinul Bucureștenilor din S6

Mai scandalos este însă faptul că Termoenergetica spune că, din punct de vedere tehnic, nu pot alimenta din alte surse zona deservită de CET Vest Energo deoarece nu există infrastructura necesară. Mai mult, va suferi tot Bucureștiul din această privință deoarece va fi un deficit la nivelul întregului oraș.

„Tehnic, nu e posibil să alimentăm zona deservită acum de CET Vest Energo din alte surse. Și oricum, faptul că unele CET-uri nu funcționează nu afectează doar o zonă, ci întregul București. Practic, atunci când se oprește un CET, scade producția de energie termică. Din producția rămasă trebuie deservit întregul oraș”, a spus și Claudiu Crețu, directorul executiv al Termoenergetica SA.

Banii trebuie să vine de la PMB, zeci de mii de oameni rămân fără apă caldă

Cu toate că datoriile sunt teoretic ale Termoenergetica SA către CET Vest Energo, banii trebuie să vină tot de la Primăria Capitalei (PMB), care subvenționează peste 60% din prețul gigacalogiriei. De energia termică furnizată de CET Vest Energo depinde încălzirea a 200 de blocuri cu vreo 60.000 de locatari. De asemenea, sunt mai multe grădinițe și școli pe care le încălzește tot Vest Energo.

Vest Energo S.A. (fost CET Militari) a fost construit in 1966 având în dotare 3 cazane de abur tip CR-5 de 20 tone/oră și o turbină cu abur AKTR-4 de 4 MWh ceea ce însemna 54,99 MWt și 4 MWe.

În anul 2011 a fost începută modernizarea CET, în momentul de față funcționând 6 motoare termice Jenbacher și 3 cazane de apă fierbinte adică 53,055 MWt și 22,96 MWe.

Cookies