6 boli de care poate suferi copilul mic (P)

30 oct. 2023
63 Afișari
6 boli de care poate suferi copilul mic (P)
Sursă foto: 6 boli de care poate suferi copilul mic

Se spune că să fii părinte este cea mai frumoasă meserie din lume. Pe cât de frumoasă este, pe atât de provocatoare poate deveni, mai ales atunci când cel mic are probleme de sănătate.

Unele dintre acestea sunt normale, cum ar fi infecțiile respiratorii sau probleme gastrointestinale, pe când altele pot reprezenta afecțiuni grave, ca autismul sau tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate, cunoscută și sub numele de ADHD.

Este extrem de important să fii informat pentru a reuși să îl ajuți pe cel mic să se bucure de o dezvoltare armonioasă și sănătoasă.

În rândurile următoare vorbim despre cele mai comune 6 afecțiuni de care poate suferi copilul mic.

Infecțiile respiratorii

Infecțiile respiratorii, cum ar fi bronșita și pneumonia sunt destul de comune în rândul copiilor mici. Din cauza faptului că sistemul lor imunitar se află încă în continuă dezvoltare, copiii sunt mult mai susceptibili de a contacta virusuri și bacterii care pot cauza infecții respiratorii. E bine să știi că infecțiile respiratorii pot afecta diferite părți ale sistemului respirator (nas, gât, bronhii, plămâni) și pot fi cauzate de diverse virusuri și bacterii.

Simptomele acestor infecții variază în funcție de localizare și de agentul patogen implicat, dar pot include următoarele:

  • congestia nazală
  • febra și frisoanele
  • durerea în gât
  • tusea cu expectorație
  • dificultățile de respirație

Dacă simptomele sunt severe sau persistă, este recomandat să consulți un medic pentru evaluare și tratament adecvat.

Afecțiuni gastrointestinale

Afecțiunile gastrointestinale, inclusiv diareea și vărsăturile sunt, de asemenea, afecțiuni comune de care poate suferi copilul mic.

O alimentație echilibrată și respectarea normelor stricte de igienă pot contribui semnificativ la prevenirea acestor afecțiuni.

Tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD)

ADHD sau tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate este o condiție neuropsihiatrică și, conform American Psychiatric Association, afectează aproximativ 5% dintre copii, la nivel mondial.

Simptomele variază de la ușoare la grave și pot include:

Dificultăți de concentrare și atenție – copilul este ușor distras și are probleme în a-și menține atenția pentru sarcini sau jocuri pentru o perioadă mai lungă de timp; copilul are dificultăți în a finaliza sarcini și adesea pare să nu asculte când i se vorbește direct

Hiperactivitate – copilul se mișcă neîncetat, deseori în momente în care nu este adecvat, cum ar fi în timpul meselor sau al poveștilor; are dificultăți în a sta liniștit, se cațără sau aleargă în mod constant

Impulsivitate – copilul are dificultăți în a-și aștepta rândul și întrerupe adesea conversațiile sau jocurile altor copii

Autismul

Autismul sau tulburarea de spectru autist implică dificultăți în comunicare și interacțiune socială, precum și comportamente, interese sau activități restrictive și repetitive. CDC estimează că 1 din 54 de copii, la nivel global, este diagnosticat cu autism, iar în România prevalența autismului în rândul copiilor de școală primară ajunge la 14,3%, însă statistici oficiale și recente nu există, numărul real al copiilor care suferă de autism fiind probabil mult mai mare.

Câteva dintre semnele care ar putea să îți dea de gândit că micuțul tău ar putea suferi de autism sunt:

  • copilul nu răspunde atunci când este strigat
  • mișcări stereotipe și repetitive
  • lipsa atenției împărtășite
  • lipsa jocului imaginativ spontan și diversificat
  • întârzierea parțială sau totală a limbajului
  • lipsa contactului vizual adecvat

Intervențiile timpurii sunt cruciale pentru un tratament adecvat și care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții copilul.

Alergiile

Alergiile alimentare și respiratorii sunt, de asemenea, destul de comune în rândul copiilor mici. Identificarea alergenilor și evitarea expunerii la aceștia reprezintă un pas important în prevenirea acestora.

Afecțiunile dermatologice

Eczemele, dermatita și alte afecțiuni ale pielii pot cauza disconfort și pot afecta calitatea vieții copiilor. Apelează la un dermatolog sau la un pediatru pentru un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat.

Urmărește simptomele și mergi la medic ori de câte ori simți că ceva nu este în regulă cu cel mic și nu uita că fiecare copil este unic și are nevoie de un diagnostic și de un plan de tratament personalizat pentru a trece cu bine de provocările pe care le poate aduce boala.

Sursele sigure de informare și consultarea specialiștilor reprezintă instrumentele potrivite în înțelegerea, prevenirea și tratamentul eficient al bolilor, facilitând astfel dezvoltarea sănătoasă și fericită a copilului tău.

Dacă ai nevoie de ajutor, specialiștii Hilio sunt alături de tine!

Cookies