50 de veterani de război de peste 90 de ani, sărbătoriţi în Sectorul 2

de:
07 mai 2012
0 afișări
50 de veterani de război de peste 90 de ani, sărbătoriţi în Sectorul 2

Generaţia de aur a ţării, veteranii de război din sectorul 2, care au trecut de 90 şi de 100 de ani, au fost sărbătoriţi de primarul Neculai Onţanu  – luni, 7 mai, la Galeria „Dialog”, a Primăriei Sectorului 2.

În semn de apreciere pentru cinstea şi curajul de care au dat dovadă pe câmpul de luptă dar şi de-a lungul unei vieţi trăite cu fruntea sus, edilul sectorului 2 a dorit să-şi exprime încă o dată aprecierea sa pentru rolul important pe care veteranii îl au, ca modele de viaţă demne de urmat.

Într-o atmosferă solemnă de sărbătoare, au fost omagiaţi un grup de 50 veterani nonagenari şi centenari, membri ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război din România, Filiala „Mareşal Prezan”, care au avut ocazia să depene amintiri şi să retrăiască puţin din vremurile de mult trecute.

„Pentru mine este o mare onoare să avem la primărie oaspeţi care reprezintă adevărate repere morale, de curaj şi demnitate. Aşa cum ştim cu toţii, armata este cea care a apărat existenţa statului român. Suntem cu câteva zile înainte de o mare sărbătoare, 9 mai, Ziua Independenţei, care nu ar fi existat dacă veteranii noştri nu aveau curajul şi tăria să lupte în tranşee” – a declarat primarul Neculai Onţanu.

Edilul sectorului 2 a dorit să-şi exprime încă odată aprecierea pentru rolul important pe care veteranii îl au, ca modele de viaţă demne de urmat. A fost ţinut cu această ocazie şi un moment de reculegere în memoria eroilor neamului românesc.

Generalul de armată ( r ) Marin Dragnea, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din România, a declarat că apreciază în mod deosebit sărbătoarea organizată de primarul Onţanu deoarece „această întâlnire reafirmă respectul manifestat faţă de cei care au luptat sub tricolor pentru o Românie liberă şi demnă, neprecupeţind sânge şi vieţi pentru aceste idealuri”.

„Mă simt foarte bine, am mai participat la acest tip de acţiuni, cunosc mulţi oameni aici. Am participat la cele două războaie şi sunt acum general în rezervă. Secretul bătrâneţii mele este, dacă vreţi, respectarea unor reguli. Mănânc fără grăsimi, doar carne albă şi peşte, am un program controlat şi iau antioxidanţi, da, iau antioxidanţi” a spus Aurel Dianu.

Victor Goanţă, general cu două stele, prim –vicepreşedinte al ANRV şi al Asociaţiei Invalizilor si Văduvelor de Război din România, a declarat că pe 20 mai împlineşte 92 de ani şi cu sănătatea „stă bine, chiar dacă mai iau şi medicamente”.

„Anturajul zilnic mă ajută, am mereu activitate şi asta îmi dă putere. Sunt invalid de război, gradul I prin pierdere mâinii stângi în 1945, pe 2 martie, în Cehoslovacia. A fost o lovitura grea,cea mai mare din viata mea, la un atac, nemţii dominau terenul şi un proiectil a căzut în spatele meu si mâna mea a zburat într-un boschet de salcâm şi piciorul stâng din şold. Am stat în spitale un an şi jumătate în ţară şi străinătate si am fost transferat la Spitalul 303 din Bucureşti, unde comisia m-a declarat invalid de război gradul 1. La 24 ani eram în război” – a spus generalul.

Cu această ocazie, primarul Neculai Onţanu le-a înmânat plachete de onoare pe care stă scris: „Pentru eroismul, curajul şi meritele militare de care a dat dovadă în lupta pentru apărarea neamului românesc. Cu prilejul Zilei de 9 Mai „Ziua Victoriei” şi pentru împlinirea unei venerabile vârste.”

Cookies