50 de divorţuri pe cale amiabilă, în Sectorul 1, în 2014. Majoritatea, între cupluri de 30 de ani

de:
15 ian. 2015
0 Afișari
50 de divorţuri pe cale amiabilă, în Sectorul 1, în 2014. Majoritatea, între cupluri de 30 de ani

De la sfârşitul anului 2010, când a intrat în vigoare Legea nr. 202 care reglementează divorţul pe cale administrativă şi până la sfârşitul anului trecut, aproximativ 450 de cupluri din Sectorul 1 şi-au desfăcut căsătoria prin această modalitate.

Vârsta medie a cuplurilor care s-au despărţit pe cale administrativă este de 30 de ani. Marea majoritate a acestor cupluri au vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani, iar durata medie a căsătoriilor desfăcute pe cale administrativă este de 4-5 ani.

Începând din luna iunie 2013, divorţul administrativ nu mai este gratuit. Prin Legea nr. 127/2013 privind aprobarea O.U.G. nr. 121/2011 s-a stabilit instituirea unei taxe de 500 de lei pentru cuplurile care decid să divorţeze pe cale amiabilă prin intermediul ofiţerului stării civile. În Sectorul 1 taxa se achită la casieriile Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale.

Prin Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, intrată în vigoare la data de 25.12.2010, a fost reglementat divorţul pe cale administrativă care face posibilă desfacerea căsătoriei în termen de 30 de zile prin intermediul notarului public sau al ofiţerului de stare civilă de la locul încheierii căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune.

Condiţiile pentru admisibilitatea acestui tip de divorţ sunt ca ambii soţi să fie de acord cu desfacerea căsătoriei, să se înţeleagă asupra numelui pe care îl vor purta ulterior, să nu aibă copii minori, rezultaţi din căsătorie sau adoptaţi şi niciunul dintre soţi să nu fie pus sub interdicţie.

Cuplurile care locuiesc sau care s-au căsătorit în Sectorul 1 și care doresc desfacerea căsătoriei pe cale administrativă trebuie să depună la Registratura Direcției Generale de Stare Civilă și Evidență a Persoanei din Bd. Mareșal Averescu nr. 17, Biroul de Căsătorii, următoarele documente:

Certificatele de naştere în original şi fotocopie;
Certificatul de căsătorie în original şi fotocopie;
Actele de identitate în original şi fotocopie;
5 timbre fiscale de 1 leu.

Cookies