5 seriale pentru o toamnă cât mai splendidă în București (și nu numai)

08 sept. 2021
1575 afișări
5 seriale pentru o toamnă cât mai splendidă în București (și nu numai)

Ce este toamna, dacă nu momentul perfect pentru a scoate de la naftalină păturicile cu imprimeu britanic din ăla - știți voi - gen Burberry, de a te așeza în vârful canapelei cu un pahar mare de vinuț roșu, cu o farfurie cu prăjitură cu prune alături, și de a te uita ore în șir la un serial?

Mie una, în ultimii ani, mi-e foarte frică de două lucruri: 

  1. de trotinete
  2. de a mă uita la seriale ‘noi’. 

În majoritatea serialelor recente, difuzate pe platforme mainstream, se ivește câte o chestie Politically Correct FIX când îți e lumea mai dragă. De obicei ‘pusă cu mâna’, uneori fără legătură cu subiectul, doar ca să fie acolo fiindcă… nu știm de ce. Precum cadrele subliminale din Fight Club, dacă vă amintiți 🙂 – dar alea aveau un sens. 

Cum remarca o prietenă, de fiecare dată când există un exces artificial al unui element, reacția firesc umană când ești frecat la ridiche este de respingere, iritare și enervare. Chiar dacă n-aveai nici o problemă înainte cu elementul respectiv, ba chiar ți se părea mișto.

De exemplu, reacția mea când văd cuvintele ‘inclusivitate’(?) și altele din același câmp semantic este ca a bărbatului cu o ‘nagging wife’, cum spunea prietena mea. Dacă cineva îți spune de zece ori pe zi să ai grijă să duci gunoiul, deși tu oricum duceai gunoiul zilnic –  la un moment dat o să îți bagi picioarele și o să verși gunoiul în mijlocul casei și o să torni bere peste el, DE NERVI.

CU TOATE ASTEA, se pare că zeii au început să ne zâmbească, fiindcă inclusiv pe platformele comerciale sunt promovate seriale noi care fie fac mișto de acest fenomen, fie atrag atenția că s-ar putea să fie o problemă.

Seriale de toamnă, după cum urmează

The Chair

Încep cu serialul preferat din ultimele luni, superbul și comicul The Chair, cu Sandra Oh și mulți actori extraordinari. Actrița este prima femeie (și tânără!) care devine șefă de catedră de literatură engleză la Universitatea Pembroke. Este un serial care îmbină superb ilustrarea problemelor din State de azi, discriminările și frustrările aferente, cu tragerea unui semnal de alarmă referitor la gravitatea reacțiilor ‘brigăzii Politically Correct’. Referitor la abilitatea lor, încurajată de mass-media și social media, de a scoate INTENȚIONAT un gest din context și a-l distorsiona voit, până la distrugerea vieții și a carierei unui profesor universitar, care până la gestul respectiv era extrem de iubit de studenți și de comunitatea academică. Absolut superb.

White Lotus

Datorită peisajului hawaiian superb, poate o să vă și amintească puțin de vacanțe. White Lotus este o satiră socială haioasă și tensionată, cu personaje pe alocuri caricaturale. O familie înstărită – în care ea are o carieră mai șmecheră decât el, cu doi adolescenți (și prietena lor), un cuplu de tineri  (el – un băiat de bani gata, mama’s boy, și ea – o tânără jurnalistă oarecum naivă), plus o femeie nevrotică care vrea să arunce cenușa mamei în Ocean și un manager de hotel care stă prost cu nervii se întâlnesc într-un resort de lux din Hawaii. La un moment dat se întâmplă și o crimă! Serialul prezintă minunat problemele dintre generațiile de acum, inclusiv cele cu corectitudinea politică, problemele de cuplu și cum propria natura umană stă de multe ori în calea fericirii noastre.

Luther

Nu e nou, dar e un serial pe care l-aș revedea pentru cuplul Idris Elba – Ruth Wilson, pentru atmosfera smart britanică și pentru intrigă. Nu știu dacă e jocul actoricesc al lui idris Elba sau construirea personajului, dar Luther este unul dintre puținii detectivi ‘troubled’ care nu enervează, reușește să rămână inteligent, profesionist, șarmant și masculin. O altă chestie nouă PC, dar mai subtilă, este că în multe ficțiuni (cărți/filme), personajul principal trebuie să aibă și niște ‘probleme psihologice’ vizibile, traume, ‘vulnerabilități’ etc. A mai scăpat James Bond, dar nici el foarte bine. Acum nu e ‘ok’ să fii ok cu capul.

Downton Abbey

Nici el nu e nou, doar l-am descoperit eu la spartul petrecerii:) Cu o atmosferă perfectă pentru toamnă, povestea familiei Crawley, de nobili britanici la începutul secolului trecut, e o lecție de istorie – nu doar concretă, a anilor din jurul Primului Război Mondial – ci și o fereastră în viața aristocrației, acum pierdută, și ce putem învăța din ea. Despre maniere, calm și eleganță a comportamentului (și nu numai), chiar și în vreme de război.

The Flight Attendant

O stewardesă ușor bețivă, petrecăreață și foarte haioasă, interpretată de Kaley Cuoco, nimeni alta decât Penny din The Big Bang Theory, se trezește într-un hotel din Bangkok, după o noapte cu un diplomat superb, în pat cu respectivul cu gâtul tăiat. Fiind convinsă că va fi acuzată de crimă și nemaiamintindu-și absolut nimic din noaptea precedentă, ea începe o serie de investigații paralele cu ale poliției extrem de haioase.

Vă urez succes, să aveți parte de vizionare frumoasă și numai Caberneturi bune!

Nota B365.ro: Suntem HUGE FANS ai recomandărilor Oanei. De fapt, suntem HUGE FANS ai Oanei:

Cookies