5 reguli ale postului adaptate zilelor noastre

22 mart. 2021
2246 Afișari
5 reguli ale postului adaptate zilelor noastre
Cum am făcut Covid în loc să merg la Paris

E perioada postului Paștelui, cel mai greu post al anului, dar pe undeva poate e momentul să ne amintim de ce e important să trecem printr-o perioadă de curățare, de purificare. Nu e doar despre a nu mânca ouă și brânză și a le înlocui cu cine știe ce invenții care suplinesc produsele de origine animală. E despre noi și despre ce credem și ce facem cu noi înșine.

Părintele Vasile Ioana, preotul cunoscut ca cel către care se îndreaptă tinerii din toată țara,  explică faptul că perioada de post e similară cu un cantonament sportiv, te concentrezi pe tine, pe pregătirea ta, emoțională, dar și fizică. .”Postul trebuie început prin bunătate. Degeaba mâncai până astăzi multă carne și de mâine mănânci multă fasole. Greșit! Postul înseamnă să ai bunătatea inimii, să fii cu bun simț, să faci bine aproapelui tău, să-l faci fericit pe cel de lângă tine. Și Postul înseamnă să distrugi răutatea aceasta care îți distruge pacea.”

5 reguli ale postului adaptate zilelor noastre de către părintele Vasile Ioana

Iată sfaturile sale pentru Postul Paștelui, adaptate zilele nostre

  1. Postul alimentar înseamnă și să reducem cantitățile, nu doar să nu mâncăm produse de origine animală. Un fel de intermittent fasting, combinat cu post negru în zilele de vineri, spre exemplu. Combatem și risipa alimentară așa, ceea ce vine în completarea a ceea ce spune Biserica. În perioada Postului Mare, părintele Vasile Ioana nu mănâncă până la ora 15.00, iar ultima masă la ora 20.00. Acest exercițiu lasă corpul să se odihnească, să digere. ”Biserica vorbește de 2000 de ani de post negru, dar lumea îi zice acum ”intermittent fasting”. Ok, dacă lumii nu-i mai place să-i zicem post negru, hai să-i zicem ”intermittent fasting”! În Postul Mare, eu, până la ora 15.00, nu mănânc nimic. Nici apă nu beau. Eu nu zic că ar trebui să faceți tot așa, dar dacă puteți, faceți acest lucru! Dacă nu puteți, măcar nu mâncați nimic până la ora 12.00. Și până la ora 20.00 mâncați ce vreți voi. De la 20.00 și până a doua zi la 15.00, lași corpul să lucreze el. Dar să ai un exercițiu de post negru. Atenție: trebuie doar să țină post negru doar cei care pot! Să nu cădem în cealaltă parte!”
  2. Postul de păcate– Degeaba ținem post de mâncare, dacă nu ținem post de păcate. Lăcomia, răutatea, invidia, mândria, e o perioadă bună să le lăsăm deoparte. Invidia – postești, dar te uiți ce mașină și-a mai luat vecinul, așa pierdem de fapt toată esența postului. Încercăm să fim mai reținuți, mai domoli, mai potoliți, pentru că asta așteaptă Dumnezeu de la Noi, nu să ținem post alimentar, dar să aruncăm cu răutate în jurul nostru. 
  3. Înlocuim mânia cu blândețea
  4. Postul simțurilor – privirea curată și postul cuvintelor fac și ele parte din curățarea pe care ne-o dorim cu toții. 
  5. Postul de tehnologie– tehnologia ne-a acaparat, iar intoxicația cu informație ne afectează inclusiv postul. Recomandarea este să fugim de dependența de telefon și să îl înlocuim cu o carte. E de fapt o recâștigare a libertății față de toate device-urile pe care le folosim din păcate prea mult. 

Aripile postului sunt rugăciunea și faptele bune, explică părintele Vasile Ioana. Nu e nevoie de bani pentru asta. Putem alege să îi facem piața unui vecin care e mai în vârstă sau care e bolnav și nu se descurcă singur. Putem să sunăm la ușa vecinei de la parter, să o întrebăm dacă vrea să îi ducem gunoiul. Despre asta e vorba, de fapt, despre o perioadă în care încercăm să ne ocupăm timpul și mintea cu bunătate și cu smerenie, nu cu obezitatea informațională din viața de zi cu zi.

Nota B365.ro: Maria scrie pe sufletul nostru despre lumești, despre sufletești și, desigur, despre București.

Cookies