5 prăjituri de post. Le poți face în postul Paștelui

11 apr. 2021
230 afișări
5 prăjituri de post. Le poți face în postul Paștelui

5 prăjituri de post. Le poți face în postul Paștelui. În acest an, postul Paștelui a început pe 15 martie și se încheie pe 1 mai, deoarece pe 2 mai se serbează Paștele 2021. Postul Paștelui este cel mai lung post din calendarul creștin-ortodox.

5 prăjituri de post. Le poți face în Postul Paștelui

5 prăjituri de post. Le poți face în postul Paștelui

În postul Paștelui credincioșii nu au voie să mănânce produse de origine animală și, chiar și cu alimentele vegetale, nu trebuie să fie lacomi, ci cumpătați. Acest post este o ocazie pentru a consuma alimente cat mai sănătoase și chiar de a face o cură de detoxifiere. B365.ro îți prezintă 5 prăjituri de post pe care le poți face în postul Paștelui.

1. Mini tarte de post cu sos de cacao si banane

5 prăjituri de post. Le poți face în postul Paștelui

Timpul necesar pentru realizarea rețetei: o oră și 30 de minute.

Ingrediente:

  • 100 ml ulei
  • 2 linguri zahar Green sugar
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
  • un varf de sare
  • sucul de la o portocala
  • coaja de la o portocala
  • 220 gr faina
  • Pentru sos:
  • 80 gr zahar pudra
  • 1.5 ling. cacao
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 1 banana + 1 lingura zahar Green sugar
  • 1 banana pentru ornat

Mod de preparare

Punem într-un bol uleiul, un vârf de sare, zahărul și coaja de portocală. Bicarbonatul îl stingem cu sucul de portocală apoi adăugăm treptat făina și începem să frământăm cu mâna când compoziția este deja prea groasă pentru a mai folosi telul. Aluatul obținut îl punem în folie alimentară și îl ținem 1 oră la frigider.

Scoatem aluatul din frigider și îl întindem cu grijă pe masa tapetată cu făină. Cu un bol decupăm cercuri pe care le punem direct în tăvițele pentru minitarte și tăiem surplusul de pe margine (aluatul e uleios și nu se lipește de tăvițe). Așezăm tăvițele în tava mare de la aragaz și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 170 de grade timp de aproximativ 15 minute.

Coșulețele le scoatem pe farfurii ori cu fața în sus ori cu fața în jos, oricum arată bine. Într-un bol amestecăm zahărul pudră cu cacaoa, uleiul și o lingură de apă fierbinte. Din banană și o lingură de zahăr verde facem un piure pe care îl adăugăm peste sosul de cacao și amestecăm.

Cu acest sos umplem fiecare coșuleț și ornăm deasupra cu felii de banane. Ținem la frigider minim 2 ore înainte de a servi.

2. Negresă de post, fără zahăr

5 prăjituri de post. Le poți face în postul Paștelui

Timpul necesar pentru realizarea rețetei: 50 de minute.

Ingrediente: 

  • 300 gr faina
  • 70 gr cacao neagra
  • 150 gr indulcitor green sugar
  • 350 ml lapte de soia
  • 150 ml ulei
  • 2 lingurite praf de copt
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 100 gr mix de fructe confiate
  • (stafide
  • merisoare
  • curmale)

Mod de preparare

1. Dizolvăm îndulcitorul green sugar în laptele de soia, apoi adăugăm uleiul și esența de vanilie.

2. Într-un vas încăpător amestecăm ingredientele uscate: făina, cacao, praful de copt, bicarbonatul și sarea. Peste acestea adăugăm ingredientele umede și amestecăm încet cu o spatulă până se omogenizează compoziția.

3. Punem compoziția într-o tavă de dimensiuni aproximative 29x23cm, tapetată cu hârtie de copt. Nivelăm compoziția cu o spatulă și punem deasupra fructele confiate.

4. Coacem prăjitura în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 30-35 de minute la foc mediu primele 10 minute, apoi la foc mic restul timpului. Facem testul cu scobitoarea.

Lăsăm prăjitura să se răcească complet, apoi o tăiem cuburi și o servim.

3. Trufe de post cu ciocolată

5 prăjituri de post. Le poți face în postul Paștelui

Timpul necesar pentru realizarea rețetei: o oră și 20 de minute.

Ingrediente:

  • 120g curmale fara samburi
  • 70g prune uscate (stafide sau caise uscate)
  • 50g pudra de migdale (miez de nuca sau alune de padure)
  • 25g pudra de cacao
  • 30g fulgi de nuca de cocos
  • 20g mix de seminte (seminte de chia
  • canepa
  • in
  • dovleac sau floarea soarelui)
  • 10g Green Sugar
  • 1/2 lingurita extract de vanilie
  • 1-2 linguri apa (optional)
  • cacao si nuca de cocos pentru a finisa trufele

Mod de preparare

Combinați curmalele și prunele uscate într-un bol și acoperiți cu apă fierbinte. Lăsați sa se înmoaie 15 minute.

Scurgeți curmalele și prunele bine și transferați în vasul robotului de bucătărie.

Adăugați restul ingredientelor și mixați bine până obțineți un aluat omogen.

Dați la rece 30 minute apoi formați biluțe mici.

Rulați biluțele prin cacao sau nucă de cocos.

4. Chec cu cacao, de post

5 prăjituri de post. Le poți face în postul Paștelui

Timpul necesar pentru realizarea rețetei: o oră.

Ingrediente:

  • 2 cani apa minerala cu bule (este suficienta o sticla mica de 500 ml apa minerala)
  • 1 + 1/2 cana zahar brut
  • 1/2 cana ulei (eu am folosit de floarea soarelui)
  • 3 cani faina alba
  • 1 plic praf de copt
  • 4 linguri cacao neagra de calitate
  • 2 linguri rom (eu folosesc rom-bautura)
  • o portocala

Glazura:

  • 2 lg cacao neagra
  • 2 lg zahar brut
  • 2 lg ulei
  • 2 lg apa

Mod de preparare

Mai întâi, pornim cuptorul.
Într-un castron, turnăm apă minerală, adăugăm zahărul și amestecăm cu un tel. Adăugăm uleiul, romul și amestecăm iar.

Spălăm bine o portocală, o uscăm cu un șervețel de hârtie, apoi radem coaja și o punem peste compoziția lichidă. Cât timp pregătim făina, toate aromele se întrepătrund.

Într-un alt castron, punem făina, cacaoa și praful de copt și amestecăm cu o furculiță, astfel încât să se distribuie uniform toate. Adăugăm făina pentru amestecul lichid și amestecăm iar cu telul, doar cât să se omogenizeze compoziția.

Pregătim câteva forme de copt, prevăzute cu hârtie de copt sau forme din hârtie / carton de unică folosință și turnam compoziția. Eu am folosit forme de minichecuri de unică folosință. Așezăm câțiva miezi de nucă deasupra.

Le punem la copt în cuptorul încins, lăsăm la foc mediu, cam 35 -40 minute. Ele se vor umfla și vor crăpa ușor.
După ce s-au copt, le scoatem din cuptor și le lăsăm la răcit.

Glazura o pregătim extrem de simplu. Într-un vas /crăticioară, punem 2 linguri cacao neagră, 2 linguri zahăr brut, 2 linguri ulei și 2 linguri apă. Punem pe foc, amestecând continuu până când începe să fiarbă. Lăsăm 2 minute să fiarbă și apoi dăm deoparte și lăsăm la răcit. Glazura va deveni mai închegată pe măsură ce se răcește.
Glazuram checurile și servim alături de un ceai sau o cafea.

5. Tort de post cu vișine, ciocolată și nucă

5 prăjituri de post. Le poți face în postul Paștelui

Timpul necesar pentru realizarea rețetei: 50 de minute.

Ingrediente:

  • Blat
  • 300 g faina de grau
  • 30 g cacao neagra
  • 110 g zahar brun
  • 375 ml apa minerala carbogazoasa
  • 80 ml ulei de palmier
  • 1 lgt scortisoara pudra
  • 2 lgt praf de copt
  • 3 lgt esenta de vanilie (homemade)
  • Crema:
  • 3 banane mari
  • zeama de la o lamaie
  • 3 lg cu varf faina de orez expandat
  • 150 g dulceata de visine
  • Sirop:
  • Amestecam 30 ml sirop de visine + 70 ml apa/ceai
  • Glazura:
  • 100 g ciocolata 55% cacao
  • 2 lgt ulei de palmier
  • 2 lgt apa
  • 2 lgt miere de albine

Mod de preparare

Blat

  • Preîncălzim cuptorul la 180 grade C.
  • Amestecăm făina cu cacaoa, scorțișoara și praful de copt.
  • Separat amestecăm apa minerală cu zahărul până la dizolvarea acestuia.
  • Incorporam partea lichidă în compoziția uscată, în acest moment adăugăm și uleiul de palmier și mixăm bine.
  • Punem compoziția într-o tavă tapetata cu hârtie de copt (24 cm diametru) și introducem în cuptor 45-50 min (faceți testul scobitorii, dacă scobitoarea iese curată atunci e copt)
  • Scoatem blatul din cuptor și îl lăsăm la răcit 1 ora, apoi îl băgăm în frigider 2-3 ore.

Crema:

  • Pasăm bananele împreună cu zeama de lămâie.
  • Încorporăm în bananele pasate făina de orez expandat și dulceața de vișine cu ajutorul unei spatule.

Glazură:

  • Punem într-un vas ciocolata, și uleiul de palmier. Ținem vasul în mână deasupra flăcării și învârtim mereu.
  • După ce s-a topit ciocolata incorporăm mierea și apa.

Asamblare:

  • Tăiem blatul în două. Însiropăm primul blat, punem crema și următorul blat pe care îl vom însiropa.
  • Punem glazura caldă deasupra și trasăm linii cu o scobitoare.
  • Introducem în frigider cel puțin 2 ore.

Notă! Făina de orez expandat nu necesită preparare termică.

Mult mai multe rețete de post găsiți pe Gustos.ro. Poftă bună!

Cookies