5 podcasturi făcute de bucureșteni pe care merită să le asculți și de la care ai ce să înveți

30 ian. 2021
94 Afișari
5 podcasturi făcute de bucureșteni pe care merită să le asculți și de la care ai ce să înveți
Profunzimea informației oferită într-un podcast, precum și accesibilitatea urmăririi unui astfel de show au dus la creșterea uriașă în popularitate a acestui gen

Deși s-a răspândit serios la noi în țară abia în ultimii 3-4 ani, fenomenul podcasturilor este în continuă dezvoltare, scena românească fiind preocupată de foarte multe proiecte cool. Vă prezentăm mai jos cinci podcasturi create de bucureșteni, pe care nu trebuie să le ratați.

Conceptul de podcast este adaptat perfect omului din secolul XXI – este o emisiune audio, ce poate avea scop educativ sau de divertisment, și care poate fi urmărită oriunde: în drum spre locul de muncă, în timpul mesei, când faci curat sau chiar înainte de culcare. Ușurința cu care poți pune bazele unui podcast, dar și multitudinea de idei extraordinare au dus la apariția unor podcasturi extrem de bine organizate și de calitative, în ciuda „tinereții” industriei de podcasting de la noi din țară.

1. Zi de bine! – o fundație caritabilă care îi are în centru pe sărbătoriții lunii

Înființată de Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, asociația „Zi de bine!” a pus și bazele unui podcast, în urmă cu doar două săptămâni. Fundația are ca scop finanțarea unor domenii trecute cu vederea sau a unor situații speciale din societate, precum „Perna cu Tihnă”, când echipe de voluntari au vizitat persoane vârstnice singure, pentru a le asigura cele necesare de sărbători. Lunar, cei care își serbează ziua de naștere sau ziua onomastică sunt invitați să doneze pentru a rezolva unul din cele 12 proiecte lunare din anul 2021. Episoadele podcastului „Zi de bine!” sunt disponibile pe Youtube, Spotify, Stitcher și Apple Podcasts.

2. Zest – „un podcast despre plăcerea, uimirea și durerea de a scrie”

Sabina Varga a pus bazele podcastului „Zest” încă din anul 2019. De-a lungul ultimilor doi ani, acest podcast a reprezentat un punct de întâlnire pentru diverși scriitori, jurnaliști, bloggeri și copywriteri, persoane pentru care scrisul reprezintă mai mult decât o meserie și care nu își închipuie o lume fără literatură. „Zest” este orientat către persoanele care vor să asculte poveștile impresionante ale invitaților, dar și către cei care vor „să fure meserie” de la cei din domeniu.

3. Pe Bune – despre întregul amalgam de emoții cu care se confruntă oamenii creativi

Podcastul celor de la DoR (Decât o Revistă) se poate lăuda cu faptul că se numără printre pionierii din acest domeniu de la noi din țară, fiind un proiect început acum mai bine de trei ani. Gazda și creatoarea „Pe Bune” este Andreea Vrabie, prin fața căreia au trecut nume precum Șerban Pavlu, Andreea Raicu, Tudor Chirilă, Dana Rogoz sau Răzvan Exarhu. Indiferent de greutatea numelui invitatului, aceștia își expun natural temerile, momentele de îndoială dar și bucuriile cu care se întâlnesc de-a lungul carierei.

4. Podcast pe legale – cei de la Avocatoo.ro traduc legile pe înțelesul tuturor

Gazda podcastului, pe numele său Ana-Maria Udriște, este și fondatoarea platformei de informații pe segment juridic Avocatoo.ro. Fiecare episod aduce sfaturi și informații juridice noi, explicate pe înțelesul tuturor, atât pentru cei din domeniul legislativ, cât și pentru cei din domeniul antreprenorial, care nu de puține ori se încurcă în „probele de foc” la care îi supun autoritățile.

5. How do you know? – un podcast în engleză, bazat pe comunicarea cu experți din diverse domenii

Reputația de care se bucură Andra Zaharia în domeniul marketingului internațional îi oferă acesteia ocazia să intervieveze persoane inaccesibile cetățeanului de rând, performeri în domeniile lor. De la marketeri, oameni de PR și până la autori de bestsellere precum Paul Jarvis, fiecare episod prezintă povești reale în care perseverența, încăpățânarea și înțelepciunea sunt actori principali.

Cookies