5 motive pentru care să lăsați copiii să se plictisească în vacanță

25 iun. 2024
6919 afișări
5 motive pentru care să lăsați copiii să se plictisească în vacanță
5 motive pentru care să lăsați copiii să se plictisească în vacanță | Foto: Maria Coman

A început vacanța, un dezastru pentru mulți părinți intrați în panică. CE FACEM CU COPILUL/ COPIII timp de aproape 3 luni. Ce program să aibă, ca să nu se plictisească. Pentru că plictiseala devine așa, un monstru nevăzut care pândește din umbră, gata să ne sugrume creativitatea și să ne transforme într-o masă inertă de moliciune. Iar frica de plictiseală, o fobie pe care o tratăm cu mai multă seriozitate decât mersul la dentist, a ajuns să ne dicteze viețile în moduri absolut ridicole. Fugim ca bezmeticii prin oraș, ducem copiii dintr o parte în alta, îi alergăm de dimineață până noaptea, îi facem să fie mai ocupați decât un CEO de mare corporație. Pentru că, nu e așa, ce e și cu plictiseala asta, cine știe ce idee îi vine dacă n-are nimic de făcut. 

O Seară „Plictisitoare” în Oraș

Și e de înțeles pentru o generație crescută de niște părinți care puneau egal între plictiseală și lene și implicit eșec. Pentru mine, după ani de muncă zi lumină și nopți întuneric că nu știu cum să le zic altfel, a fost greu să mă obișnuiesc să-mi dau și mie niște timp. Venea vocea aia critică, pe a mea o cheamă Marcela (scuze tuturor Marcelelor de pe lumea asta) care  îmi spunea permanent: „Cum adică stai degeaba? Trebuie să fii productivă!”.

Așa că am decis să-mi umplu timpul cu activități „utile”. Am făcut curat în sertarele cu mărunțișuri (știți, acelea unde se adună toate lucrurile pe care nu le folosești niciodată, dar le păstrezi „just in case”). Apoi, am început să reorganizez biblioteca după culori, pentru că nimic nu spune „am viața sub control” mai bine decât o bibliotecă perfect aranjată. Însă în acele momente în care fugiți de voi, dați-i o șansă și plictiselii. Poate, doar poate, plictiseala nu este sfârșitul lumii. Poate că acele momente de liniște nu sunt dușmani de moarte, ci oportunități de a te reconecta cu tine însuți.  Poate că frica de plictiseală este, în fond, o frică de a sta singur cu propriile gânduri și emoții.

Așa că la un moment dat am decis să îmbrățișez plictiseala. Nu am devenit un guru al meditației și nici nu mi-am lăsat biblioteca dezorganizată, dar am început să apreciez momentele de liniște (uneori prea mult. PS  Aici a scris Marcela)

Și, ca să nu dăm mai departe frica de plictiseală, haideți să trec în revistă niște motive pentru care e bine să îi lăsați și fără program în vara asta. 

  1. Plictiseala te face creativ, și asta nu înseamnă că dai foc la casă. Atunci când copiii nu au o agendă bine definită, sunt încurajați să-și folosească imaginația pentru a-și găsi propriile modalități de a se distra. În lipsa stimulilor externi constanți, copiii pot inventa jocuri, pot crea povești sau pot desena lumi fantastice.  În aceste momente de liniște și aparentă monotonie, creativitatea lor înflorește cu adevărat. Prin plictiseală, copiii învață să valorifice resursele interne, dezvoltând abilități esențiale pentru inovație și rezolvare de probleme.
  2. Vacanța este o perioadă excelentă pentru introspecție. Fără presiunea temelor și a activităților extrașcolare, copiii au timp să se gândească la ei înșiși, la pasiunile și interesele lor. Această autocunoaștere este esențială pentru dezvoltarea personală. Copiii care au timp să reflecte asupra gândurilor și emoțiilor lor devin mai conștienți de sine și dezvoltă o mai bună capacitate de gestionare a emoțiilor și stresului.
  3. Plictiseala poate învăța copiii să fie autonomi. Atunci când nu există o activitate planificată, ei sunt nevoiți să-și gestioneze timpul și să aibă inițiative. Acest lucru contribuie la dezvoltarea simțului responsabilității și a independenței. În loc să aștepte să li se spună ce să facă, copiii învață să își asume controlul asupra propriului timp și să ia decizii. Această autonomie este crucială pentru maturizarea lor și pentru pregătirea lor pentru viața adultă.
  4. Într-o lume tot mai agitată, copiii au nevoie de momente de pauză. Supraîncărcarea cu activități poate duce la stres și oboseală cronică, afectând negativ sănătatea lor mintală. Plictiseala oferă ocazia de a se relaxa și de a-și încărca bateriile. Timpul liber neplanificat le permite să se odihnească și să se bucure de simplitatea momentelor. Această relaxare este vitală pentru bunăstarea lor generală și pentru prevenirea burnout-ului încă de la o vârstă fragedă.
  5. Plictiseala poate stimula copiii să exploreze lumea din jurul lor. Fără a fi legați de ecrane sau de programe stricte, ei sunt mai predispuși să iasă afară, să observe natura, să descopere plante și animale sau să se joace în mod liber. Aceste experiențe sunt esențiale pentru dezvoltarea unei relații sănătoase cu mediul înconjurător și pentru aprecierea frumuseților naturale.

Tot Maria, mai jos:

Cookies