5 lucruri simple (sau nu) care ar face Bucureștiul un oraș mai bun în 2023

04 ian. 2023
778 Afișari
5 lucruri simple (sau nu) care ar face Bucureștiul un oraș mai bun în 2023
Oana Titică: 5 lucruri simple (sau nu) care ar face Bucureștiul un oraș mai bun în 2023

Bună dimineața, dragi cititori! 

Ce primăvară frumoasă, nu?

Vremea de Paște de afară ne face să simțim ca și cum 1 Mai e după colț și vom începe în orice moment să rupem autostrada spre mare și drumurile spre Grecia, dar să revenim puțin la realitate. Este 4 ianuarie și, deși sunt 17 grade afară, mai mult ca sigur viscolul și gerul așteaptă Mărțișorul pentru a intra în viețile noastre.

La început de an, unii înșiră rezoluții de mers la sală și mancat boscheți sănătoși în fiecare zi, însă fiindcă nu sunt neapărat o fană a boscheților, la acest început de 2023 am alcătuit o listă cu ce mi-aș dori din acest oraș în care conviețuim ca niște consăteni supărați, care nu au încotro.

Așadar, iată ce cred că ar face Bucureștiul un loc mai bun în anul care a început.

1. Eliminarea publicității de pe blocuri

Știu că suntem săraci vai steluța noastră, cum va sări multă lume să îmi explice, dar există multe alte modalități prin care se pot face bani din publicitate outdoor, care să nu includă o carpetă gigantică cu Ruby atârnată în intersecție, cu niște lingouri de aur alături. Calitatea vieții noastre e dată și de estetica de zi cu zi, iar atunci când ne uităm la ceva curat, fie el și un bloc comunist, suntem mai fericiți. Iar banii ăia se pot face tot din advertising outdoor, dar altfel.

2. Prioritizarea pietonilor și cum poate aduce asta bani mulți în bugetul statului

În fiecare cartier există mai multe treceri – Satană de pietoni, genul acela pe care știi cand pășești, dar nu știi dacă ajungi la capăt. Ori au prea puțină vizibilitate șoferii, ori nu e semnalizată zebra bine, ori semaforul este într-un copac și nu știe nimeni că e acolo (incredibil cât de multe sunt așa), cert e că viețile noastre drăguțe sunt în risc zilnic când traversăm.

Propunerea mea este ca Poliția să amplaseze câte un domn polițist la fiecare astfel de trecere (sau prin rotație, cum doresc dumnealor) – vă promit că, după o lună, de la amenzile date șoferilor care nu acordă prioritate sau trec pe roșu recuperăm toți banii ăia pierduți la punctul 1. Și cu restul faceți ce vreți, dragi politicieni, mai creșteți pensiile alea de 5000 lei sau ce considerați că e nevoie.

3. Mai multe spații și facilități pentru bucureștenii care au căței

Foarte multe lucruri mă fascinează în general – cât de frumoasă e Jennifer Lopez, ce bune sunt deserturile de la Grain Trip, castraveții în saramură, ceramica pictată manual – dar cel mai mult mă fascinează cât de înapoiați suntem când vine vorba de câini. După toate documentarele (inclusiv episodul Explained de pe Netflix, pe subiect) despre cât de misto e să ai un câine și cât de fericiți ne poate face, majoritatea românilor sunt în cu totul alt film.

Poate într-o zi vom ajunge ca acest oraș să fie unul cu spații unde să se joace cățeii în fiecare cartiere, în care poliția nu te fugărește că ai călcat pe iarbă cu câinele, în care toți proprietarii de animale de companie strâng după patrupedul lor. Btw, un câine te scoate din casă și te ajută inclusiv să faci mișcare după 8 ore de stat cu fundulețul pe scaun, deci ajută chiar și pe parte de rezoluții de fitness.

4. Mai multe locuri de unde poți să comanzi mâncare noaptea

Acesta e un aspect dureros. Dacă te plesnește foamea cea mare la 3 dimineața, nu ai ce comanda în afară de aceleași pizze și, pe alocuri, kebab. Acest lucru trebuie să se schimbe, pentru liniștea noastră gastronomică nocturnă.

5. Mai multă luptă (dreaptă!) cu autoritățile

Anul trecut am luat o amendă nejustificată și, în bună tradiție de resemnare românească, dar și comoditate, am vrut să o plătesc și să merg mai departe. O prietenă avocat m-a convins să fac contestație, iar după câteva luni, instanța a decis anularea amenzii. Uneori se poate – totul este să încercăm.

Vă urez un an nou superb în acest oraș mare și agitat, dar pe care îl vom iubi și în 2023.

Nota B365.ro: Cu gândul la experiențe bestiale de citit și în 2023, să mai aruncăm un ochi la câteva preferate din 2022.

Cookies