5 lucruri de bun simț pe care orice român ar trebui să le știe despre CORONAVIRUS

de:
13 mart. 2020
3 Afișari
5 lucruri de bun simț pe care orice român ar trebui să le știe despre CORONAVIRUS

Noul virus, COVID-19, face parte dintr-o familie de viruși numită CORONAVIRUS, care poate provoca boli respiratorii de diverse intensități. 2019-nCoV, așa cum mai este numit, provine din aceeași familie de viruși precum SARS Sindromul Respirator Acut Sever), însă nu este același virus.

Specialiștii ne recomandă, pe cât posibil, să lucrăm de acasă, să evităm folosirea banilor lichizi, evitarea deplasărilor inutile și respectarea unor reguli de igienă ceva mai stricte. Totodată, cei care suferă de probleme respiratorii ar face bine să nu iasă din casă, ci mai înainte să ia legătura cu doctorul de familie.

Persoanele care sunt în carantină la domiciliu nu trebuie să iasă din casă în perioada celor 14 zile și nu trebuie să primească vizite. Trebuie să evite contactul apropiat chiar și atunci când primesc provizii. Amenda pentru încălcarea regimului de autoizolare la domiciliu se pedepsește cu amendă de până la 20.000 lei și posibil, cu dosar penal.

 

1. Simptomele COVID-19 și rata de mortalitate sunt similare gripei. În primul rând, trebuie să menționăm faptul că 81% dintre pacienții infectați cu acest virus în China nu au avut nevoie de spitalizare, 14% din cazuri au fost serioase, iar 5% au fost grave. Rata mortalității a fost de 2.3%.

Însuși managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că noul virus COVID-19 este „de 10 ori mai slab decât virusul gripal”. Atenție! Asta nu înseamnă că trebuie să te porți iresponsabil, ci doar trebuie să înțelegi că termenul de „virus ucigaș” nu este cel mai reușit. Din informațiile apărute până în acest moment, se pare că cei mai afectați de acest virus sunt cei care suferă de boli cronice, cei care au imunitatea scăzută și persoanele în vârstă.

Numărul exact al purtătorilor de COVID-19 care sunt asimptomatici nu se știe cu exactitate, însă cei care prezintă simptomele acestui tip de virus sunt următoarele:

  • febră de cel puțin 38 de grade, care apare de două ori pe parcursul bolii

  • tuse seacă

  • dificulutate la respirație

  • dureri musculare

  • oboseală

Dacă ai astfel de simptome, indicat este să contactezi medicul de familie sau să suni la 112 și să nu ieși din casă pentru răspândi epidemia. În cele mai multe cazuri, medicii îți vor recomanda un tratament pentru acasă, numai cazurile grave fiind duse la spital.

2. Nu ai de ce să te panichezi pentru că ai măști chirurgicale. Măștile sanitare nu sunt atât de utile pe cât par a fi, întrucât virusul este transmis prin contact direct cu alte persoane. Un studiu arată că oamenii își ating față de cel puțin 23 de ori pe oră, așa că acest lucru ar trebui să ne alerteze mai mult decât purtarea în sine a unei măști, care, trebuie schimbată imediat odată ce s-a umezit. Simplu spus, măștile pot fi utile, dar nu ne garantează sănătatea. De altfel, medicii le recomandă celor care strănută sau tușesc să poarte mască, pentru a diminua răspândirea bolilor.

Menționăm și faptul că nu trebuie să vă fie frică de coletele și produsele din China. Conform specialiștilor, cei care intră în contact cu astfel de produse nu se supun niciunui risc de a se contamina cu virusul, deoarece acesta nu rezistă mai mult de câteva ore pe suprafețe.

3. Igienizează-te des atunci când ești silit să ieși din casă pentru a te proteja. Nu duce mână la față, folosește apa și săpunul atunci când ai ocazia, iar când ești pe stradă sau în locuri publice, folosește dezinfectant pentru mâini după ce pui mâna pe clanțe, cărucioare, butoane din lift și așa mai departe, dar și după ce strănuți sau tușești.

Ideal este să eviți complet deplasările, iar cumpărăturile să le faci fie online, fie de la o piață în aer liber, întrucât rata de răspândire a virusului în spațiile închise este mult mai mare. Totodată, ar fi bine să eviți mijloacele de transport în comun, chiar și taxiurile, pentru că în aceste mașini sunt atinse de zeci de persoane în fiecare zi. Dacă nu ai mașină personală, încearcă să mergi pe jos. Nu mai este nevoie să spunem că nu este indicată să mergi la cumpărături la orele de vârf.

De asemenea, este indicat ca divertismentul la care regurgem în această perioadă să fie cel din mediul online. Până la urmă, dacă stăm să ne gândim, nu este foarte inteligent să mergem într-o sală de cinema sau într-un casino, mai ales pentru că putem viziona filme și practica jocuri de noroc online, din confortul propriei locuințe.

4. Nu este o idee deloc bună să luați medicamente fără prescripția medicului. Antibioticele luptă doar împotriva bacteriilor și nu împotriva virusului, așa că vă puteți face foarte mult rău dacă luați astfel de medicamente de capul vostru. Specialiștii spun că antibioticele nu se utilizează ca metodă de prevenire sau tratament, decât în cazurile în care se constantă și o infecție bacteriană.

Deocamdată, nu există nici o confirmare științifică asupra faptului că medicamentele anvitirale ar putea prevenire infectarea cu COVID-19, chiar dacă anumiți doctori au început testele pe culturi celulare, animale și la anumiți pacienți.

5. Nu se știe sigur dacă animalele de companie ar putea transmite CORONAVIRUS. A existat un caz de câine testat „slab pozitiv” în Hong Kong, însă părerile specialiștilor sunt împărțite cu privire la posibilitate transmiterii virusului de la animal la om.

Se pare că animalele se pot contamina cu acest virus, însă nivelul redus de infecție le lasă asimptomatice, așa că nu pot fi considerate, deocamdată, ca fiind o sursă de infectare.

Cu toate acestea, Ministerul Afacerilor Interne a publicat un document prin care îi îndeamnă pe cetățeni să-și spele mâinile cu apă și săpun după ce intră în contact cu animalele de companie.

Cookies