BAZAR

5 informații utile despre certificatul de performanță energetică a clădirilor (certificatul energetic) (P)

În acest articol puteți găsi 5 informații utile despre certificatul energetic (certificatul de performanță energetică a clădirilor).

1. Ce este un certificat energetic?

Așa cum probabil v-ați dat seama din numele lui, acesta este un document legal, tipărit, care arată care este eficiența energetică a unei clădiri sau unitate a clădirii (un apartament).

Vă invit să citiți și articolul: „Ce trebuie să facem ca locuința noastră să consume cât mai puțină energie?

2. Documentul se poate elabora doar pentru o clădire întreagă, sau și separat pentru un apartament?

Acest act se poate emite atât pentru clădirea întreagă, cât și pentru o unitate a clădirii.

Legea nr. 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor , cu adăugirile și modificările ulterioare definesc o unitate a clădirii ca o zonă (o parte) a unui imobil care a fost concepută și realizată sau modificată astfel încât să se poată utiliza separat. Un exemplu de unitate a clădirii este apartamentul.

3. Cine trebuie să solicite certificatul de performanță energetică?

Proprietarul, investitorul sau administratorul imobilului (după caz) trebuie să solicite (conform Legii nr. 372 din 2005 privind  performanța energetică a clădirilor , cu adăugirile și modificările ulterioare) acest act unui auditor energetic atestat.

4. Cine are dreptul să emită certificate energetice?

Doar auditorii energetici atestați au dreptul să elaboreze acest act.

În funcție de gradul lor profesional, pot emite certificatul energetic (certificatul de performanță energetică) pentru toate tipurile de imobile (gradul I) sau doar pentru case și blocuri de locuințe (gradul II profesional).

5. Cât timp este valabil un certificat energetic?

Certificatul de performanță energetică este valabil timp de 10 ani de la data emiterii, cu condiția ca să nu se execute lucrări de renovare majoră a imobilului.

Legea definește renovarea majoră ca lucrările proiectate și efectuate la anvelopa clădirii și/sau la sistemele tehnice ale acesteia, ale căror costuri depășesc 25% din valoarea de impozitare a clădirii, exclusiv valoarea terenului pe care este situată clădirea.

Valoarea de impozitare a clădirii se determină potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button