5 chestiuni cruciale despre salata boeuf

27 dec. 2022
1068 Afișari
5 chestiuni cruciale despre salata boeuf
Maria Coman: 5 chestiuni cruciale despre salata boeuf

Mi-am notat în notes că ar trebui să scriu ceva despre salata boeuf, dar între timp am uitat complet ce mi s-a părut așa de important încât să fi vrut să scriu și să-mi fi și notat asta. Sunt convinsă că ar fi fost un text excepțional, dar din păcate nu va vedea lumina zilei, cel puțin deocamdată. Dar despre salata boeuf se poate vorbi oricând și oricât pe lumea asta. În primul rând, veșnicele dileme: 

  1. Cu mazăre sau fără mazăre? Această veșnică discuție, care împarte Facebook-ul în două, familiile în 17… Mă întreb ce se întâmplă, spre exemplu, dacă tu provii dintr-o familie unde s-a făcut cu mazăre și nimerești prin căsătorie într-o familie unde nici să nu se audă de mazăre. Ce faci tu la mesele în care se adună toți? Sau și mai rău, invers, dacă tu ești  anti mazăre și familia prin alianță e pro mazăre. Nu mănănci deloc salată boeuf, scuipi discret boabele în șervețel și bagi în buzunar? Chiar, cum se face în situații din acestea?
  2. Cu carne sau fără carne? Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă i-aș pune în față fiicei mele la masa de Crăciun nişte tobă sau nişte piftie. Chiar mă întreb ce s-ar întâmpla. Nu doar pentru că e vegetariană de ani de zile, pentru că îi e milă de animale. Dar oricum, la noi există salată boeuf cu carne și salată boeuf fără carne, ca să fie pentru toate gusturile. 
  3. Cu pui sau cu vită? Dacă să zicem că la mazăre aș mai negocia, eu personal, treaba cu salata boeuf cu pui mi se pare de neacceptat. Adică, totuși, cum cu pui? De ce cu pui? Mai bine fără, mai bine deloc.
  4. Salată boeuf sau sushi? Păi, dacă îi întrebi pe generația x, y, z, w sau cum s-or numi, că eu nu am reușit niciodată să țin minte, cu siguranță ar trebui să fie sushi. De Crăciun, cozonac cu  sushi, de revelion, sushi cu sushi, de Paște, ouă colorate cu sushi. Practic, nicio masă fără pește, un slogan devenit realitate sub ochii noștri. Dar să nu le dai pește-pește, că vomită cărăbuși instantaneu. Peștele există doar sub formă de sushi, altfel nu. Sunt curioasă ce vor ține ei minte, că totuși mâncarea e confort și madeleină și amintiri și copilărie, iar acum, cu generația lor, chiar se schimbă tradițiile și totul. Și pentru că ei sunt mai etici și nu mai mănâncă atâta carne și pentru că mâncarea în sine se va termina în forma actuală și ne pregătim de praful de meduze și de cel de alge și de friptură printată la imprimanta 3D, deci cumva nimic nu va mai fi ca acum. Și, totuși, o să auzim “Sushi ca ăla pe care îl comanda bunica la masa de Revelion nu se mai face în zilele noastre!”?!? Aici putem desigur integra și dilema salată boeuf sau humus. Desigur, humus. La noi acasă se termină de obicei primul și cu rapiditate humusul (quick tip – de la Arzu sau de la israelianul de sus de la Unirea, să nu uitați, că nu vă mint și nu vă spun prostii)
  5. Cantitatea potrivită de maioneză în salata de boeuf. Câtă e prea multă, câtă e prea puțină. Mie mi se pare că puțină e deja multă, dar nici fără nu-i treabă. 

Acestea toate fiind spuse, mă gândesc că poate titlul mai bun era “Salata Boeuf, încotro?” Pentru că nu putem lăsa așa ceva să se piardă în negura istoriei. Și, dacă se transformă, să fim atenți la în ce se transformă. Se duce naibii toata istoria noastră ca neam, ne mor valorile. Există îngrijorări și în legătură cu piftia, ce e drept, cu toba asemenea, dar acolo nu sunt la fel de interesată. Uite, rețeta de sarmale n-o schimbă nimeni, ele sunt la fel de secole, ca poporul dac. În schimb salata boeuf așa, lăsată în voia sorții, nu e bine. Eu vă spun.

Nota B365.ro: Să luăm aminte la Maria și în alte chestiuni:

 

Cookies