5 cărți pe care să le puneți pe lista de vara asta. Atenție, cu spoilere!

26 apr. 2022
2032 afișări
5 cărți pe care să le puneți pe lista de vara asta. Atenție, cu spoilere!
Maria Coman: 5 cărți pe care să le puneți pe lista de vara asta. Atenție, cu spoilere!

Mie îmi plac mult cărțile polițiste nordice, cel mai mult aș putea spune. Îmi plac și filmele polițiste nordice, tot negrul ăla și frig și zăpadă și noapte mult, îmi plac și numele lor și poveștile, că de obicei sunt destul de realiste și înfăptuibile. Mă rog, totuși astăzi am zis să vă povestesc despre niște cărție nepolițiste și nenordice, că nu o fi toată lumea ca mine

1.”Așteptări”. Cum viața începe simplu, după care se complică

Prima este Așteptări, de Anna Hope. Am citit-o pe la începutul anului și hahaha nu aveam prea mari așteptări, deși mie îmi place destul de mult de scriitoarea asta. Dar e o poveste cu 3 fete, care la început sunt tinere și nu le pasă prea mult nici de încălzirea globală, nici de salvarea planetei, nici de bătrânețe, nici de sănătate, nici de mahmureală, nici de relații.. După care life happens și, pe drum începe, să le pese și de salvarea planetei, și de încălzirea globală, și dacă vinul e bun sau prost, și de relații, și de copii, și să aibă copii, și să nu poată să aibă copii și devin complicate. Pentru că așa e viața, începe simplu, la 20 de ani totul pare că trece, dar nu trece, se adună și așa e și în cazul lor. 

2. „Intimități”. Cum se întâmplă viața, pur și simplu

A doua este Intimități, scrisă de Katie Kitamura. Și aici e tot despre viață care se petrece. Pur și simplu. Lucrurile sunt complicate relațional pentru că așa e în zilele noastre și pentru că nu mai știm să comunicăm. Sau poate nu am știut niciodată, iar acum, când avem cum și când avem și o grămadă de metode, nu ne mai descurcăm cu ele. Iar comunitățile nu mai sunt simple și făcute din oameni cu aceleași valori și cultură, ci din oameni veniți de peste tot, fiecare cu modelele și așteptările și bagajele sale emoționale. 

3. „Acest tărâm al blândeții”

Acest tărâm al blândeții e o poveste reală. Mă rog, se bazează pe o poveste reală, mai exact. Despre cum erau tratați copiii indieni în școlile pe care albii le făceau teoretic ca să îi ajute, practic îi rupeau de familiile și de tradițiile lor. Și nu erau un loc bun nici pentru copiii albi săraci sau orfani. Călătoria  a patru orfani pe parcursul unei veri de neuitat în America, întâlnirile lor cu alte suflete în derivă, de la fermieri care se luptă și vindecători de credință călători până la familii strămutate și suflete pierdute de tot felul. 

4. „Începem cu sfârșitul”

Începem cu Sfârșitul. Oh, și aici e tot despre viață. Și oameni care reușesc, oameni care nu reușesc, oameni care se străduiesc, percepții, secrete din comunități despre care mai degrabă nu vorbim. E un roman foarte cinematografic, poți să vezi aproape fiecare dintre scene, seamănă, poate, un pic cu serialul Bloodline, dacă l-ați văzut. E despre familii americane și secretele lor, despre droguri și alcool, care fac atâtea ravagii în familii din toată lumea. Și mai nimeni nu vorbește despre asta. Bine, de fapt se mai vorbește, problema e că nimeni nu face nimic să învețe lumea cât de periculoase sunt, de fapt. Desigur, e și despre arme, căci ce ar fi America fără arme. 

5. „Palatul de hârtie”. Au trăit fericiți până la adânci bătrâneți dacă s-au străduit

Palatul de Hârtie este despre o relație lungă și una și mai lungă, în care femeia e aceeași. Și care ne arată că băi, da, uneori e ok să ai dileme și că deciziile sunt greu de luat și unde “au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” nu e ceva care pur și simplu se petrece, ci e ceva pentru care faci eforturi, pentru care te adaptezi, în care uneori mai greșești, alteori e mai ușor, uneori e minunat. Că așa e viața, nu va fi întotdeauna la fel.

De ce fix cărțile astea?  Pentru că, așa cum ziceam, cred că ne ajută să vedem că lucrurile și relațiile sunt complicate pentru noi toți, nu sunt doar poze pe Instagram sau filme cu happy end. Și că nici măcar nu contează happy end-ul, contează toate micile momente de la început până la sfârșit

Cookies