CONTRIBUTORS

5 cărți de gătit perfecte pentru cadouri de Crăciun

Ca să nu ne prindă din nou Sărbătorile cu chiloții în vine.

Există foarte puține cadouri care îi fac pe cei pasionați de gătit mai fericiți decât o carte de bucate nouă. Serios, suntem ATÂT de simplu de mulțumit, și cu toate astea deseori auzim replica ‘păi nu ți-am luat ceva legat de mâncare, că nu știu ce îți place’. 

E foarte ușor – ne place ORICE e legat de mâncare, câtă vreme nu ne dăruiți cărți dubioase despre ‘un stil de viață sănătos’. Iubim mâncarea și tot ce ține de ea, așa că librăriile care au și cărți de bucate sunt locul perfect de unde scăpați rapid cu cadoul nostru.

Lista de mai jos conține cărțile mele preferate, cărți pe care le-am făcut cadou la un moment dat sau care mi-au fost dăruite și pe care le iubesc mai mult decât în prima zi.

Feast

Nigella Lawson

5 cărți de gătit perfecte pentru cadouri de Crăciun
5 cărți de gătit perfecte pentru cadouri de Crăciun: Feast, Nigella Lawson

Nimeni nu scrie despre mâncare ca Nigella, atât de personal, intelectual și relaxat în același timp și nimeni nu te face să te simți mai bine dacă faci ceea ce alții numesc ‘greșeli’ în bucătărie. Pentru ea, rareori există așa ceva. Feast a fost publicată prima dată în 2004 și este o colecție de rețete festive  (deci, cu atât mai potrivită pentru Crăciun), de la Anul Nou la Valentine’s Day, de la Rosh Hashana la Halloween. A fost una dintre cărțile din care am învățat să gătesc și care m-au învățat că mâncarea e una dintre cele mai mari plăceri.

Duminica la prânz

Laura Laurențiu

5 cărți de gătit perfecte pentru cadouri de Crăciun
5 cărți de gătit perfecte pentru cadouri de Crăciun. Laura Laurențiu, „Duminica la prânz”

Una dintre cărțile preferate românești și cea la care mă întorc deseori pentru inspirație de ‘comfort food’ (îmi pare rău, încă n-am găsit o traducere la fel de frumoasă și expresivă în română). În fiecare pagină a cărții e tot sufletul Laurei, cu sfaturile ei, scriitura ei uneori mămoasă, uneori nostalgică, dar întotdeauna smart. În fiecare cuvânt scris de ea se simte dorința de a ne învăța tot ce știe ea despre bucătărie și de a ne arăta cât de frumoasă e gastronomia bănățeană. La fel ca blogul de rețete, care între timp a împlinit 10 ani, și cartea Laurei este în mare parte dedicată bucătăriei Banatului și tuturor confluențelor ei. 

7 feluri

Jamie Oliver

5 cărți de gătit perfecte pentru cadouri de Crăciun
5 cărți de gătit perfecte pentru cadouri de Crăciun. 7 feluri, Jamie Oliver

Lansată chiar luna trecută și tradusă rapid și la noi, noua carte a lui Jamie Oliver are un concept superb, în care folosește doar 18 ingrediente în 120 de rețete. După cum spune chiar el: „Haideți să recunoaștem, avem vieți foarte încărcate, iar în ultima vreme parcă se așteaptă din ce în ce mai mult de la noi și de la timpul nostru. […] M‑am uitat cu atenție la datele concrete privind alimentele pe care ni le punem tot timpul în coșul de cumpărături și am construit această carte în jurul celor 18 ingrediente‑cheie care apar constant în statistici”. O carte de făcut cadou oricui a început să gătească uitându-se nopți în șir la emisiunile lui Jamie (eu, de exemplu).

A Kitchen in France

Mimi Thorrison

5 cărți de gătit perfecte pentru cadouri de Crăciun
5 cărți de gătit perfecte pentru cadouri de Crăciun. Mimi Thorrison, A Kitchen in France

Cariera lui Mimi Thorrison a început pe un site (mă rog, blog), în care își documenta viața la țară în Medoc, unde locuia într-un ‘farmhouse’, cum spune ea, dar care era mai degrabă un chateau-aș. Cu fotografii superbe, făcute de soțul ei, cu copiii care culegeau desculți nuci din copac, în timp ce câinii îi așteptau cuminți la poalele nucului, cu rețete french country, site-ul lui Mimi a devenit rapid un loc unde oameni din lumea întreagă intrau să ofteze și să spună ‘vreau și eu viața asta.’ Așa că Mimi a cuprins o bucată din viața respectivă în prima ei carte, A Kitchen In France, pe care recomand să o luați cadou tuturor prietenilor cărora le place să gătească, apoi să îi rugați să vă facă rață confiată după rețeta lui Mimi.

Ultimate Cookery Course

Gordon Ramsay

5 cărți de gătit perfecte pentru cadouri de Crăciun
5 cărți de gătit perfecte pentru cadouri de Crăciun. Gordon Ramsay, Ultimate Cookery Course

Cartea mea favorită din cele publicate de Gordon, pe care a și tradus-o subsemnata în română :D, este tot unul dintre volumele cu care am învățat să gătesc acum mulți ani. Din Ultimate Cookery Course am rămas cu aceeași rețetă de foccacia cu roșii uscate & rozmarin  și mi se pare că nu există alta mai bună, de aici am învățat prima dată că Brownies cu ciocolată albă se numesc Blondies și sunt un vis suprem, din ea am învățat că poți să pui ananas pe grătar și să îl dai cu sos de caramel și nu mai ai nevoie de nimic în viață.

Atât de aici, dar aștept ca de obicei sugestiile voastre pe subiect 🙂 Hit me!

Nota B365.ro: Oana + recomandările ei = întotdeauna LOVE <3


Recomandarile noastre

Parteneri

Poti citi si:
Close
Back to top button