FIT CITY

10.000 de animale de companie microcipate GRATUIT, în Bucureşti. Ce trebuie să facă stăpânii

Valoarea estimată a microcipării câinilor şi pisicilor, identificării şi înregistrării în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân (RECS) şi în baza de date a ASPA este de 40 de lei+TVA/câine/pisică.

Prin program se subvenţionează microciparea unui număr de maximum trei animale de companie pentru fiecare deţinător, în limita plafonului stabilit, după principiul primul venit-primul servit.

Proiectul este iniţiat de grupul consilierilor ALDE. Conform referatului de aprobare, CGMB a aprobat pe 16 februarie un proiect de hotărâre privind sterilizarea gratuită a 5.000 de câini şi 5.000 de pisici, fără pedigree, cu deţinător, de pe raza Municipiului Bucureşti, cu suportarea cheltuielilor din bugetul ASPA. Pe de altă parte, proprietarii de câini au obligaţia legală de a-i microcipa şi înscrie în RECS, motiv pentru care aceste două măsuri au reprezentat o condiţie pentru sterilizarea gratuită a câinilor în cadrul programelor derulate de ASPA.

„Beneficiarii programului de sterilizări au solicitat subvenţionarea costului microcipării şi înregistrării în RECS a câinilor, motivând că mulţi deţinători de câini nu au putut beneficia de campania de sterilizări gratuite din 2018 deoarece nu şi-au permis costul microcipării”, se arată în document.

În acest sens, se menţionează că în campania din 2018 au fost sterilizate 2.056 pisici şi 701 câini.

Iniţiatorii mai precizează că microciparea este procedeul permanent şi neinvaziv de implantare subcutanată a unui cip de dimensiunea unui bob de orez, în regiunea dorsală interscapulară a animalului. Codului unic al cipului i se ataşează datele de identificare ale animalului şi ale stăpânului, care se introduc într-o bază de date.

În acest fel, un câine care se pierde va ajunge în cel mai scurt timp înapoi la stăpânul său, dar se previne şi abandonul animalelor pe domeniul public. Microciparea este utilă şi pentru realizarea recensământului animalelor de companie din Bucureşti, menţionează iniţiatorii.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button