47 de scurtmetraje din toată lumea se întrec pentru Premiul Animest 2021 și o nominalizare la Oscar. Toate filmele vor putea fi văzute în cinematografele din București

24 aug. 2021
76 afișări
47 de scurtmetraje din toată lumea se întrec pentru Premiul Animest 2021 și o nominalizare la Oscar. Toate filmele vor putea fi văzute în cinematografele din București
47 de scurtmetraje din toată lumea se întrec pentru Premiul Animest 2021 și o nominalizare la Oscar. Toate filmele vor putea fi văzute în cinematografele din București. Sursa foto: My Mother's Pain, Juliana Erazo

Nu mai puțin de 47 de filme din toate colțurile lumii vor concura în acest an pentru ediția din acest an a Animest, festivalul dedicat scurtmetrajelor de animație. Ediția din acest an, a 16-a, este organizată în format hibrid, filmele fiind disponibile atât în sălile de cinematograf din București, cât și online, pe platforma de streaming a Animest. Festivalul se va desfășura în perioada 8 - 17 octombrie 2021.

Festivalul Internațional de Film de Animație Animest va aduce în acest an pe ecranele din București 47 de scurtmetraje din 27 de țări. Acestea se numără printre cele mai noi și mai premiate animații de scurtă durată apărute recent, așa că lupta pentru trofeul Animest 2021 este una acerbă, mai ales că acesta asigură și un loc pe lista candidaților eligibili pentru o nominalizare la premiile Oscar la categoria „cel mai bun scurtmetraj de animație”, potrivit News.ro.

Un număr impresionant de animații au fost înscrise la Animest 2021

Filmele care vor fi puse pe marile ecrane din Capitală au fost deja prezentate și premiate în competițiile festivalurilor de la Annecy, Clermont-Ferrand, și chiar la prestigiosul Cannes, unde au participat la secțiunea Quinzaine des Réalisateurs. Cele 47 de scurtmetraje de la Animest 2021 abordează și cercetează teme fundamentale, complexe, precum conexiunile de familie, relația dintre om și animal, călătoriile în spațiu, imaginația sau memoria.

În acest sens, Mihai Mitrică, directorul Animest, cel care a realizat selecția animațiilor înscrise, a precizat că ediția din acest an s-a bucurat de un număr impresionant de candidați din toate colțurile lumii. Astfel, Animest 2021 s-a bucurat de cea mai complexă selecție din ultimii ani.

„Peste 1.850 de scurtmetraje din toata lumea au fost înscrise la ediţie din 2021. Au sosit filme realizate de studenţi din Pakistan, dar şi producţii semnate de artişti din Madagascar şi Argentina. Perioada de pandemie pare să fi influenţat industria filmului de animaţie şi din punct de vedere cantitativ, având ca efect creşterea numărului de proiecte realizate. Aceasta face ca selecţia de acum să fie cea mai complexă din ultimii ani”, a declarat acesta.

La ediția din acest an vor fi prezente nume grele și nume noi deopotrivă

Peisajul va fi unul proaspăt dar și calitativ, presărat cu nume noi dar și cu nume consacrate din industrie deopotrivă.

„Pentru prima dată în istoria festivalului, avem în competiţie un scurtmetraj din Arabia Saudită, pe care vă invităm să-l descoperiţi în cinema, acolo unde suntem nerăbdători să ne întoarcem după un an complicat, care ne-a ţinut departe de sălile de proiecţie.

Tot în competiţia de scurtmetraj veţi redescoperi nume consacrate precum: Georges Schwizgebel, Joanna Quinn, Nieto, Frank Dion şi Vladimir Leschiov, dar şi lucrările unor artişti tineri precum Daniel Gray, Paulina Ziółkowska şi Yoriko Mizushiri, care se întorc la Animest cu noi producţii ce merită văzute.

Diversitatea este cuvântul cheie care ar putea descrie selecţia de scurtmetraje internaţionale din acest an. Spectatorii vor avea ocazia să redescopere stiluri de animaţie binecunoscute, dar şi noi stiluri şi abordări îndrăzneţe, ce merită să fie aprofundate”, a explicat Mihai Mitrică.

Alte 31 de filme de la Animest 2021 sunt realizate de studenți din toată lumea

Pe lângă cele 47 de filme înscrirse la categoria principală există și 31 de scurtmetraje realizate de studenţii universităţilor din întreaga lume. Acestea impresionează prin elemente de inovaţie şi poveşti revelatoare și demonstrează potenţialul artistic remarcabil al celor mai tineri reprezentanţi ai industriei de animaţie.

Toate scurtmetrajele, și cele incluse în competiția internațională, și cele din competiția de film studențesc vor putea fi vizionate pe marile ecrane din București și pe platforma de streaming a Animest 2021.

Toți spectatorii vor putea să își voteze filmul preferat. În urma acestor voturi, unul dintre scurtmetraje va primi Premiul Publicului.

Lista tuturor filmelor este disponibilă pe site-ul Animest.

Cookies