Bucureștenii pot face minuni, dacă îi lasă Nicușor Dan. Primul teatru construit din temelii, fără ca statul să miște un deget, așteaptă semnătura primarului general

15 apr. 2022
1934 Afișari
Bucureștenii pot face minuni, dacă îi lasă Nicușor Dan. Primul teatru construit din temelii, fără ca statul să miște un deget, așteaptă semnătura primarului general
Bucureștenii pot face minuni, dacă îi lasă Nicușor Dan. Primul teatru construit din temelii, fără ca statul să miște un deget, așteaptă semnătura primarului general

UPDATE: Vineri, 15 aprilie, ora 13:30: Proiectul Grivița 53 – primul teatru comunitar din București – a primit, cu puțin timp în urmă, autorizația de construcțiede la Primăria Generală.

„Grivița53” părea, la început, un proiect utopic: un singur om – regizoarea și scriitoarea Chris Simion-Mercurian – a decis să ridice, pe terenul ei, un teatru al comunității, fără niciun fel de sprijin din partea statului, orice-ar fi însemnând acest lucru, de la administrație locală și până la administrație centrală. 

Bucureștenii pot face minuni, dacă îi lasă Nicușor Dan. Primul teatru construit din temelii, fără ca statul să miște un deget, așteaptă semnătura primarului general
Proiectul Teatrului G53 | Sursa foto: Grivița 53

Sunt șase ani de-atunci, timp în care  Grivița 53  nu mai e doar visul încăpățânat al unui singur om, ci aproape că primul teatru construit împreună de bucureșteni, în București. Chris și visul ei au avut cel mai spectaculos efect de contagiune în comunitate, dar nu numai, iar banii pentru construcție s-au strâns. Proiectul este, și el, pus impecabil pe hârtie, iar acum a ajuns în momentul inevitabil al interacțiunii cu administrația locală. Pentru că de aici, de la Primăria Generală, trebuie să vină semnăturile decisive pentru autorizația de construcție. Cea mai importantă: cea a lui Nicușor Dan, care are acum proiectul pe masă.

Bucureștenii pot face minuni, dacă îi lasă Nicușor Dan. Primul teatru construit din temelii, fără ca statul să miște un deget, așteaptă semnătura primarului general
Chris Simion, pe Grivița la 53, în locul pe care să încăpățânează să îl transforme în teatru. Sursa foto: Chris Simion, arhiva personală

E o decizie sub presiunea timpului, pentru că partea cea mai importantă a banilor – 2 milioane de euro – reprezintă  grantul pe care Chris Simion și echipa Grivița 53  l-au câștigat la fondurile norvegiene. Și banii pot fi pierduți în lipsa ultimului document necesar la dosar – autorizația de construcție pe care doar Nicușor Dan o poate semna.

Am vorbit cu Chris Simion despre acest moment crucial al proiectului.

„Pentru Teatrul Grivița 53, presiunea vine acum din lipsa autorizației de construire”

B365.ro:  Cu tine în frunte, bucureștenii sunt pe cale să aibă primul teatru construit de la zero, în mare măsură, din banii lor. La început, a fost presiunea strângerii de fonduri. Acum, când sunt banii – din granturile norvegiene și din donații, când este și proiectul gata, care e presiunea cea mai mare?   

Chris Simion-Mercurian: Dacă vorbim de momentul prezent presiunea vine din lipsa autorizației de construire. Fără aceasta, nu putem da drumul la proiect. Fondurile norvegiene acoperă 80% din costurile construcției, deci rezolvă mare parte din demers. Aș spune că fără acest grant ne-ar mai lua vreo 10 ani să strângem banii necesari ridicării teatrului. Nu aș da din viața mea atâta timp. Dacă știam acum 6 ani că este atât de greu….îmi vedeam de treaba mea.  Că doar am atâtea proiecte începute și lăsate pe hold: spectacole, cărțile, doctoratul….Nu-mi doresc teatrul ăsta cu orice preț.

De cand am dat la teatru…mi-am dorit nu numai sa fac spectacole, ci sa construiesc un loc pentru acestea. In toti acesti ani am montat atat pe scenele teatrelor de stat, cat si in cele mai improvizate spatii alternative, underground. Avand parte de atata diversitate, am avut sansa sa ma calesc si sa ma incerc. Singura certitudine ca ceea ce fac este necesar a venit constant din partea spectatorilor. In cele mai concrete momente de indoiala, publicul mi-a cerut socoteala. In nicio secunda, oricat de greu a fost, n-am renuntat sa visez la acel spatiu dupa care tanjesc de la inceput de drum. Am avut multe ispite in toti acesti ani. Oricat de mult mi-am dorit un teatru, nu mi l-am dorit destul incat sa fac pentru el vreun compromis. De fiecare data cand mai stergeam o adresa de pe lista, stiam ca nu e sa fie. Este un vis dar nu cu orice pret… imi ziceam… si in niciun caz cu pretul sufletului. Asa ca m-am incapatanat in lupta asta asteptand. Si iata ca dupa 18 ani, acea insula imaginara pe care visam sa construim experiente… incepe sa capete contur. Vad in Grivita 53 un loc in care sa ne gasim locul. Fiecare in parte…caci va fi loc curat…pentru toti. To build or not no be.
Cărămizile-simbol vândute către donatori-ctitori. Sursa foto: Grivița 53

B365.ro: Există, în momentul acesta, vreun risc, vreun pericol ca proiectul să nu ajungă la bun sfârșit?

Chris Simion-Mercurian:  Eu sper din tot sufletul să nu. Am primit un răspuns de la PMB. Dosarul a fost verificat și este ok. Urmează să fie redactată autorizația. Dar cum eu am devenit paranoică, cred când văd. Până atunci …așteptăm. Cu atât mai mult cu cât PMB se află încă în perioada de grație. Nu s-a depășit termenul, pentru că cele 30 de zile se calculează din momentul depunerii ultimului document, nu de când am depus dosarul. Am solicitat si urgentarea documentului, argumentând că, în cazul întârzierii, există riscul să pierdem fondurile norvegiene. Deci…nu vreau să iau în calcul nimic rău. Cred în miracole, suntem în Postul Mare și am nădejde.

G53, un teatru la care pun cărămizi bucureștenii

B365.ro: Din momentul în care vine autorizația de construcție, în cât timp venim la premieră? Când va fi gata cu totul?

Chris Simion-Mercurian:  Obligația contractuală cu fondurile norvegiene este ca până în Aprilie 2024 teatrul să fie deschis oficial, iar cu 3 luni înainte să devină funcțional.

B365.ro: Câte cărămizi sunt puse de oameni obișnuiți, de bucureșteni și nu numai la temelia primului teatru care se construiește în oraș după mai bine de 70 de ani?

Chris Simion Mercurian: Am strâns aproape 450.000 Euro. Mai avem de strâns, pentru că între timp s-au scumpit toate dar eu am credința că în momentul în care dăm drumul la șantier comunitatea Grivița 53 va continua să ne sprijine. Pe multe le putem acoperi din bartere. Se pot face parteneriate cu materiale de construcție, care să acopere parte din cheltuieli. Dar vom anunța pas de pas în ce etapă suntem, așa cum am făcut și până acum. Sa dea Dumnezeu sa ajungem acolo. Sunt peste 10.000 de oameni care au donat, care sunt ctitori, plus parteneri, sponsori.

B365.ro 5. Spune un singur cuvânt care să descrie toată aventura asta încăpățânată a ta de a face de la zero un teatru. Nu cu “statul”, nu “de la stat”, ci cu oamenii comunității și comunitatea.. Care e cuvântul acela?

Chris Simion: Inițiativa cu acest teatru e a mea, dar reușita este a noastră

Chris Simion-Mercurian: Aici sunt mai multe, dar mai presus de orice este “Încredere” (Ca se poate face…)

N-a fost, nu e și nu va fi simplu. Dar nu m-am îndoit nici o secundă că se poate face și că se poate face curat. Rezistența, nerenunțarea a venit din energia mea, dar foarte mult și din cea a oamenilor, de la sentimentul de apartenență totală la acest demers. Implicarea lor  m-a făcut să realizez câtă nevoie e de Grivița 53 nu doar ca teatru, ci ca simbol. Inițiativa a fost a mea, reușita este a noastră. Fiecare om implicat, cu gând bun și generozitate ne apropie de concretizare. Doamne-ajută!

Teatrul Grivița 53, 15 aprilie 2022. Scurtă racapitulare:

  • Chris a pus pe masă idee, teren, pasiune, viziune, încăpățânare ca să facă un teatru fără ca statul să miște un deget;
  • Actori, regizori, persoane publice și bucureșteni obișnuiți au pus cărămizi la temelie cât de vreo jumătate de milion de euro;
  • Chris și echipa Grivița 53 au convins guvernul norvegian că au un proiect comunitar fabulos și au obținut un grant de 2 milioane de euro.
  • Acum, pentru prima dată, intră în ecuație și „statul”: e momentul în care administrația locală are de făcut singurul lucru pe care comunitatea nu-l poate face singură ca să aibă un teatru nou, pentru prima dată după mai mult de 70 de ani: autorizația de construire. Acum, mai e nevoie doar de semnătura primarului Nicușor Dan.
Cookies