44 de ani de la cutremurul din 1977. Azi, 500.000 de bucureșteni ar avea de suferit dacă s-ar repeta un astfel de seism

04 mart. 2021
748 Afișari
44 de ani de la cutremurul din 1977. Azi, 500.000 de bucureșteni ar avea de suferit dacă s-ar repeta un astfel de seism

Astăzi se împlinesc 44 de ani de la cutremurul din 1977, care a avut o magnitudine de 7,3 grade pe scara Richter. În urma seismului, Capitala României a fost cea mai afectată. Atunci, au murit peste 1.400 de oameni, iar aproximativ 10.000 de persoane au fost rănite. Ce s-ar întâmpla astăzi în cazul  unui seism similar? Ar fi mult mai rău!

La 44 de ani de la cutremurul din 1977, Bucureștiul stă mult mai rău. Consecințele pe care le-ar putea avea un seism de peste 7 grade magnitudine ar fi devastatoare.

Atunci, în ’77, după aproape un minut, atât cât a durat cutremurul (56 de secunde), au murit mai mult de 1.500 de oameni. În București s-au prăbușit peste 30 de clădiri sau blocuri, Capitala raportând, cel puțin oficial, 1.424 de morți din totalul de 1.578 de morți înregistraţi în întreaga ţară. Alte aproximativ 7.500 de persoane au fost rănite.

Pagubele materiale provocate de seismul din 1977 s-au ridicat la peste două miliarde de dolari, dintre care 1,6 miliarde doar în Capitală, notează alephnews.ro.

CITEȘTE ȘI: Cutremurul din București de care toți ne temem. Iar „Dumnezeu cu mila” nu e o soluție!

CITEȘTE ȘI: Vine sau nu vine, dați-mi un răspuns! De ce tot românul știe când, cât și cum va fi cutremur în București

Cutremurul din 1977. Azi ar fi mult mai grav

Dar, ce s-ar întâmpla astăzi în cazul unui seism similar? Discuțiile în jurul unui seism similar se învârt în jurul unor cifre cu adevărat tragice. De la cutremurul din 1977 nu s-au schimbat prea multe în București, fiind consolidate puțin peste 100 de clădiri.

Datele mai arată că în prezent 356 de clădiri din Capitală sunt încadrate în clasa I de risc, potrivit Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

 „Bucureștiul este Capitala Europeană a cutremurelor”, a spus un jurnalist britanic de la TheGuardian.

Matei Sumbasacu, inginer în analiza și structura clădirilor cu risc seismic avetizează:

„În București avem mii de clădiri care s-ar putea prăbuși la un cutremur. Dacă 77 s-ar repeta, acum, în zilele noastre, ne putem aștepta la un dezastru de proproții mult mai mari decât în 1977. Există studii care vorbesc despre 4-500.000 de bucureșteni care vor fi afectați într-un fel sau altul”, a spus acesta conform AlephNews.

44 de ani de la cutremurul din 1977. Toma Caragiu, printre cei decedați atunci

Printre cei decedaţi în seismul din 1977 s-au numărat şi Toma Caragiu (actor), Alexandru Ivasiuc (prozator), A.E. Baconsky (poet, prozator, traducător), Savin Bratu (critic, istoric şi teoretician literar), Daniela Caurea (poetă), Mihail Petroveanu (critic şi istoric literar), Veronica Porumbacu (poetă şi prozatoare), Alexandru Bocăneţ (reputat regizor TV), Doina Badea (interpretă de muzică uşoară şi romanţe), Eliza Petrăchescu (actriţă de teatru şi film).

CITEȘTE ȘI: Primăria Municipiului Bucureşti a publicat lista clădirilor cu risc seismic. Vezi dacă imobilul în care locuiești este sigur

CITEȘTE ȘI: Ne e frică de „Marele Cutremur din București”? Guvernul promite: Capitala va atrage bani pentru protecția în fața seismelor

44 de ani de la cutremurul din 1977. Mai puțin de 20% dintre locuințe sunt asigurate

Anual, în țara noastră se înregistrează peste 100 de cutremure cu magnitudine de peste 3 grade pe scara Richter, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Numărul total de seisme a fost mai mic în 2020 decât în anii precedenți. Totuși, cele cu magnitudine de peste 3 grade a fost în creștere – 118 în 2020, față de 103 în 2019, respectiv 86 în 2018.

Cel mai puternic cutremur înregistrat anul trecut a avut o magnitudine de 4,8 grade pe scara Richter și s-a produs pe 31 ianuarie.

Cu toate acestea, în România, procentul locuințelor acoperite printr-o poliță de asigurare este în continuare redus. Mai puțin de 20% din totalul acestora sunt protejate, în ciuda creșterii interesului declarat al românilor față de asigurările de locuințe și pentru bunuri.

Cookies