În plină frenezie a magnoliilor, firească, de altfel, pentru că sunt aşa de spectaculoase (și au prins bine de tot la noi parcă în fiecare an sunt din ce în ce mai multe), uităm că primăvara la noi în București chiar sunt multe, multe, multe flori.
Copaci, arbuști, pomi, alb, galben, roz, mov, chiar avem de toate și dacă de obicei ne plângem de gri şi betoane, măcar săptămânile astea ne mai uităm şi la altceva.
V-am povestit anul trecut despre strada cu copaci roz, Principatele Unite, adică.
Dar despre ce nu vorbim aproape niciodată sunt corcoduşii. Corcoduşii cu florile lor delicate, minunate, uşor parfumate. Corcoduşii pe care nu îi băgăm în seamă, ale căror fructe nu le apreciem şi pe care nu îi admirăm pentru că sunt prea elegant şi discret frumoşi şi nu ştiu să iasă în evidenţă şi să strige cu ataşamentul anxios al magnoliilor PICK ME, PICK ME.
Dar, să revenim la corcoduși, că uite, iar ne furau protestatarele astea explodate.
Corcodușii sunt foarte comuni în București, fiind plantați atât în parcuri, cât și pe marginea străzilor. De asemenea, mulți oameni au corcoduși în grădinile lor private, pentru că sunt rezistenți și ușor de întreținut. Sunt primii care înfloresc și puţini oameni par să ştie că există.
Apoi, avem forsyţiile. Cele galbene. Nu prea mai sunt la modă, pentru că zice-se că după ce se termină perioada de înflorire nu mai sunt aşa frumoase. Dar să ştiţi că în lume i se spune „ploaia de aur”.
Deși originară din Asia de Est și sud-estul Europei, forsythia s-a răspândit în numeroase orașe din întreaga lume, fiind plantată frecvent în parcuri, grădini și spații verzi urbane datorită rezistenței sale la condițiile de mediu și a efectului decorativ deosebit. LA noi cele mai multe au rămas în cartierele de case. În Cotroceni sunt încă multe şi în parcuri, în Carol şi în Cişmigiu şi în Herăstrău.
Pe urmă, liliacul. Din păcate, şi aici au cam dispărut mulţi, ba că s-au tăiat, ba că cine mai ştie ce. Găsiţi destul de mulţi în Grădina Icoanei şi pe străzile de acolo, dar şi, desigur, în Cotroceni.
Gutui japonezi tot prin Cotroceni, dar şi prin Dorobanți.
Cireşii japonezi din Herăstrău, dar şi chiparosul de baltă, tot în Herăstrău, un arbore exotic cu o prezență impunătoare. Unii dintre acești arbori sunt foarte bătrâni și au rădăcini aeriene impresionante, care ies la suprafața solului, oferind un aspect spectaculos Iasomii, deşi până la ele mai e ceva, mai puțin prin parcuri, mai mult prin curţile oamenilor. În Grădina Botanică găsiți mai multe specii, tipuri sau cum le zice. Şi sunt acolo de pe la sfârșitul primăverii până spre vară.
Vă mai las şi câteva locuri mai puțin cunoscute unde vă puteți bucura de primăvară în București. Sau, mă rog, aproape de București.