4 explicații pentru care e scump la mare la Mamaia (și la Vamă, unde e și mai prost)

03 mai 2022
17858 Afișari
4 explicații pentru care e scump la mare la Mamaia (și la Vamă, unde e și mai prost)
Maria Coman: 4 explicații pentru care e scump la mare la Mamaia (și la Vamă, unde e și mai prost)

Hai că începe sezonul estival și începe și jeluirea permanentă cum că la noi la mare e scump și NU SE MERITĂ. Nu se merită, desigur, dar de fapt se merită dacă cineva (și mulți alți cineva) se arată dispuși să dea cât se cere acolo ca să se înghesuie 4000 de oameni în metrul pătrat de apă, mai ceva ca în piscinele chinezești. Deja am văzut lume agitată.. Cum adică să ceri 150 de euro pe noapte pe apartament în Summerland, că de banii ăștia te duci nu știu unde și stai nu știu cât. Ceea ce probabil e adevărat, doar că oamenii care vor să se ducă la Mamaia în Summerland au decis că lor li se pare ok și acceptabil să plătească 150 de euro pe noapte. 

Așadar,

Explicația numărul 1

este una simplă: La Mamaia e scump pentru că există oameni care să plătească și pentru că nu doar că există, dar sunt și suficienți cât să fie acolo tot sezonul, așa încât cei care închiriază sau care au hoteluri să nu fie nevoiți să reducă prețurile. De ce cred oamenii că e ok? Pentru că unora li se pare aproape, alții poate nu vorbesc nicio limbă străină și nu au chef să se complice să plece în străinătate, alții cred că pentru o singură vacanță pe an, aia e, alții au vouchere de vacanță, deci nu sunt banii lor și nu îi interesează, alții vin de la muncă din străinătate și vor la mare în România ca să aducă toată familia, și pe unchiul Relu și pe bunica Lica și pe toată lumea să vadă Marea. Neagră

Explicația numărul 2

Și asta e la fel de simplă: suntem habar n-am, peste 15 milioane de oameni în țară, iar capacitatea de cazare pe litoral la noi e de vreo 200.000 de persoane. Deci nu e loc, aia e, așa că firesc să fie și scump și aglomerat. Unde e aglomerat e de obicei și prost și de aia toate cârciumile care erau mișto-ish s-au stricat, pentru că sunt niște uriașe cantine din ce în ce mai întinse pe plaje, unde n- ai cum să ceri calitate, când ei abia fac față la cantitate. Tot pentru că e aglomerat e și șezlongul lângă șezlong și omul umăr la umăr cu vecinul în apă, că de aia nici nu prea mai sunt înecuri pe litoralul românesc, că nu mai avem loc nici să ne înecăm. 

Explicația numărul 3

Asta e cam așa: pentru că am fost săraci și acum simțim nevoia să demonstrăm, dar asta se vede mult mai bine la Vamă decât în Mamaia. La Vamă, unde toată lumea plânge că s-a dus spiritul (nu știm care, că eu am fost de pe când nu știa lumea ce e și nu pot să zic ca am mari nostalgii, dar poate-s eu insensibilă), deci toată lumea aia care se plânge cu spiritul e de fapt mulțumită să parcheze unde nu trebuie și cât mai aproape de poarta pensiunii unde stă, lumii ăleia nu îi pasă că în camere e oribil, în mare, și muuult peste cât ar trebui să coste, după care vine și cu argumentul suprem NU AM VENIT PENTRU CAZARE. N-oi fi venit pentru cazare, dar nici să zici că e ok să stai în hrube și în cearșafuri creponate nu mi se pare o șmecherie, zău așa. Iar locurile ok din vamă, păi acolo să vedem prețuri la cazare, nu în Mamaia, că acolo știm cum e. Doar că la Vamă auzim „nu se merită pentru Vamă”. Păi de ce? Nu vrem să se dezvolte și aici? N- ar fi bine să merite și pentru Vamă? Că dacă nouă, ălora de venim cu spiritul, ni s- ar părea ok să fie bine și acolo, poate s-ar mișca ceva. așa doar perpetuăm sordidul și mizeria și urâtul și pe urmă ne minunăm.

Explicația numărul 4

Explicația numărul 4 e că nu ne pasă ,de fapt. Nici nouă, ca și clienți, că de aia e jegul jegurilor pe plajă și copiii fac pipi în apă ca în wc-ul de acasă (nu e o glumă, întrebați medicii de ce sunt atâtea enterocolite la noi la mare, pentru că ne relaxăm într-o uriașă cadă cu pipi amestecat). Deci, nouă nu ne pasă, celor care vând nu le pasă, autorităților nu le pasă, că oricum e plin. Lasă, că merge și așa. De aia e scump la Mamaia, de aia se parchează aiurea în București, de aia e oribil la Vamă. 

Acum vă las, mă duc să rezerv ferry pentru o insulă nouă în Grecia, nouă pentru că nu am mai fost eu acolo. Că altfel, eu mă bucur că e oribil la noi la mare, că așa descopăr de mai bine de 15 ani în fiecare vară locuri noi și minunate.

Nota B365.ro: Maria, printre altele, e formidabilă la alcătuit liste scurte: 

Cookies