4.924 de lei pe lună, cel mai mare ajutor de şomaj din Bucureşti. VEZI TOP 10 ŞOMERI DE LUX

de:
24 nov. 2010
1 afișări
4.924 de lei pe lună, cel mai mare ajutor de şomaj din Bucureşti. VEZI TOP 10 ŞOMERI DE LUX

Potrivit datelor furnizate de Agenţia Municipală de Ocupare a Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti, la solicitarea B365.ro, şomerul cu cea mai mare indemnizaţie primită lunar de la stat ia, în fiecare lună, nici mai mult nici mai puţin de 4.924 lei. Adică echivalentul a cel puţin opt salarii minim brute pe economie. Asta în condiţiile în care indemnizaţia de şomaj a fost redusă cu 15%, începând din luna iulie a acestui an. Deşi reprezentanţii instituţiei nu au vrut să sufle o vorbă despre beneficiarul sumei, în afară de faptul că şomerul de lux a lucrat anterior în domeniul publicităţii, surse apropiate au precizat pentru B365.ro că indemnizaţia cea mai mare este ridicată de o fostă directoare de relaţii publice la o companie privată ce activează în sectorul energetic, în vârstă de peste 50 de ani.

Bonus de 332.000 lei

Chiar dacă femeia a avut salarii şi de 700 de lei pe lună în ultimul an, în luna mai 2010 aceasta ar fi primit un bonus de peste 332.000 de lei înainte cu foarte puţin timp de a-şi da demisia din firmă cu acordul părţilor. Ulterior, ea a fost angajată la o altă societate, însă după numai două luni postul de PR a fost restructurat şi, astfel, bucureşteanca a ajuns în topul şomerilor cu cea mai mare indemnizaţie din Capitală. „Potrivit legislaţiei în vigoare, la calcului indemnizaţiei de şomaj se pot lua în considerare inclusiv suplimentele salariale acordate de angajator cu condiţia ca încetarea raporturilor de muncă să se facă din motive neimputabile angajatului, respectiv demisie cu articolul 55, litera B din Codul Muncii sau disponibilizare din cauza restrângerii activităţii”, a specificat Adriana Iorga, directorul executiv al AMOFM Bucureşti. Astfel, cu bonusul de peste trei miliarde de lei vechi, în ultimul an de activitate, fosta PR-istă a înregistrat câştiguri salariale medii brute de 53.416 lei pe lună.

Şomerii de lux sunt foşti angajaţi în companii private

Pe locul II în clasamentul celo mai bănoşi şomeri din Bucureşti se află un fost angajat la o societate de distribuţie a gazelor. Acesta ia lunar o indemnizaţie de şomaj de 3.562 de lei. Ultimul loc pe podium îi revine tot unui fost salariat dintr-o companie cu acelaşi obiect de activitate, suma încasată ridicându-se la 2.728 de lei pe lună.

Sectoarele cu cei mai bine plătiţi şomeri sunt diverse, după cum arată statisticile AMOFM Bucureşti, incluzănd aici atât fabricarea mobilei, peisagistică, fotografie şi lucrări de instalaţii electrice, până la construcţii de clădiri, turism şi bănci comerciale. „Cea mai mare indemnizaţie de şomaj care am avut-o în plată în Bucureşti a fost de aproximativ 12.000 de lei pe lună, în urmă cu trei ani. Persoana respectivă a beneficiat de acest ajutor numai trei luni deoarece s-a reangajat”, a precizat Iorga care a adăugat că bucureşteanul muncise anterior într-o companie multinaţională cu sediul în străinătate.

Cum se calculează indemnizaţia de şomaj

Cuantumul indemnizaţiei de şomaj se stabileşte diferenţiat, în funcţie de vechimea în muncă a angajatului. Suma se calculează astfel se aplică 75% din salariul de bazã minim brut pe ţară, garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an. La aceasta se adaugă, procentual, media salariului de bază lunar brut în ultimul an de activitate, diferenţiat după vechimea în muncă a beneficiarului. Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare sunt de 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani; 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani, 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani, respectiv 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

Conform Legii 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, indemnizaţia de şomaj se acordă pe perioade diferite de timp, în funcţie de stagiul de cotizare, adică 6 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani şi 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Peste 29.000 de şomeri în Capitală

Bucureştiul număra, la finele lunii octombrie, 29.291 şomeri, în scădere cu 10% faţă de septembrie. Din numărul total al şomerilor raportaţi la finele lunii trecute, 14.592 erau femei şi 21.552 erau şomeri indemnizaţi care beneficiau de prevederile Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul şomerilor înregistraţi în Bucureşti la sfârşitul lui octombrie 2010 este mai mare 22 de procente. Potrivit AMOFM, de la începutul anului, în Bucureşti au fost încadraţi în muncă 5.781 şomeri şi au absolvit cursurile de calificare şi recalificare organizate de instituţie un număr de 296 de persoane.

B365.ro vă prezintă în tabelul alăturat Topul celor mai mari indemnizaţii de şomaj plătite în Bucureşti.

TOP zece cele mai mari indemnizaţii de şomaj plătite în Capitală
Suma/leiDomeniul de activitateMedia salariilor brute în ultimul an de activitate/lei pe lună
4 924publicitate şi activităţi de studierea pieţei53 416
3 562distribuţia combustibililor gazoşi37 320
2 728distribuţia combustibililor gazoşi39 401
2 409fabricarea mobilei34 045
2 318activităţi de întreţinere peisagistică22 761
2 018activităţi fotografice19 239
1 714lucrări de instalaţii electrice19 582
1 577lucrări de construcţii ale clădirilor rezidenţiale24 738
1 569activităţi ale agenţiilor turistice13 953
1 560bănci comerciale13 850
Sursa: Agenţia Municipală de Ocupare a Forţei de Muncă Bucureşti
Cookies