384 de bucureşteni amendaţi zilnic de RATB, în 2012. Câți bani a strâns Regia, din amenzi

de:
06 feb. 2013
4 Afișari
384 de bucureşteni amendaţi zilnic de RATB, în 2012. Câți bani a strâns Regia, din amenzi

Anul trecut, controlorii RATB au aplicat 140.137 sancţiuni călătorilor clandestini şi au întocmit tot atâtea procese-verbale de contravenţie şi suprataxe. Din totalul contravenţiilor, Regia a încasat suma de 3.851.860 lei.

În aceste condiţii, rezultă că zilnic, în 2012, circa 384 de bucureşteni au fost amendaţi, în medie, pentru că nu au plătit pentru călătoria efectuată cu autobuzul, tramvaiul ori troleibuzul. Numărul persoanelor sancţionate, în medie, a scăzut, însă, de la un an la altul. Astfel, dacă în 2012 au fost amendaţi, în medie, 384 de călători, pe zi, în 2011, au fost prinşi, în medie, 417 de călători pe zi, iar în 2010, zilnic, 500 de persoane care au circulat fraudulos au fost sancţionate de angajaţii RATB.

În 2011, controlorii RATB au aplicat 152.347 sancţiuni, din care Regia a încasat suma de 3.473.470 lei. În 2010, controlorii RATB au amendat 181.589 de călători clandestini, iar suma încasată de Regie a depăşit 4.195.800 lei.

„Aplicarea suprataxei şi amenzilor reprezintă un instrument utilizat pentru a-i determina pe călători să conştientizeze că plata taxei de călătorie reprezintă o obligaţie firească, nu o opţiune. Aplicarea măsurilor de eliminare a fraudei în mijloacele de transport ale Regiei reprezintă un instrument ce ajută corpul de control RATB să orienteze călătorii spre plata serviciului de transport. În sprijinul activităţii de orientare a călătorilor către plata taxei de călătorie, un rol important îl are oferta tarifară a RATB. În acest moment, tarifele titlurilor de călătorie sunt sub media practicată la nivel naţional, iar achitarea contravalorii unei călătorii, de 1,3 lei, permite utilizatorilor serviciului de transport RATB evitarea situaţiilor care-i pun în postura de contravenienţi, prin neplata călătoriei. Trebuie menţionat că investiţiile în sistemele de control vor avea rezultate cuantificabile în timp. Efectele acestor investiţii vor putea fi măsurate după o perioadă de timp de minimum 12 luni, raportată la timpul necesar călătorilor frauduloşi pentru a conştientiza şi a se familiariza cu noile posibilităţi tehnice prin care se poate verifica validarea”, au declarat, pentru B365.ro, oficialii RATB.

În ultimii trei ani, corpul de control RATB, ce verifică legitimaţiile de călătorie, avea, în medie, ca personal implicat efectiv în traseu aproximativ, 300 de controlori, numărul acestora fluctuând de la an la an. În prezent, RATB are 335 de controlori ce verifică legitimaţiile de călătorie.

Citeşte şi: Controlorii RATB au primit o nouă tehnologie, contra blatiștilor

                 RATB pregătește o armată de controlori: cum va schimba Regia accesul în mijloacele de transport

Câţi bani a încasat RATB din vânzarea titlurilor de călătorie

În ciuda faptului că, în perioada 2010 – 2012, Regia a implementat mai multe proiecte de diversificare a modalităţilor de achziţionare şi plată a călătoriei, a intensificat activitatea de informare a publicului călător cu privire la oferta tarifară, la procesul de validare, a derulat acţiuni de conştientizare a călătorilor asupra importanţei validării şi achitării taxei de călătorie, încasările din vânzarea titlurilor de călătorie au scăzut.

Pe fondul crizei economice generale, am înregistrat o scădere a veniturilor realizate din vânzarea titlurilor de călătorie. Astfel, sumele încasate din vânzarea titlurilor de călătorie în perioada 2010-2012 s-au ridicat la 188 milioane lei în anul 2010, 180 milioane lei în anul 2011 şi 175 milioane lei în anul 2012. Nivelul încasărilor înregistrate din suprataxă, raportat la încasarea din titluri de călătorie, reprezintă un parametru ce evidenţiază câteva aspecte majore: puterea de cumpărare a călătorilor, prezenţa corpului de control în mijloacele de transport în comun, existenţa pe piaţa de resort a altor operatori de transport concurenţi, cuantumul suprataxei/amenzii aplicate nu este suficient de mare pentru a determina călătorul să aleagă să plătească taxa de călătorie. La acestea se adaugă şi comportamentul speculativ al unora dintre călători, care, deşi deţin un titlu de călătorie (portofel electronic), validează doar în momentul controlului. Având în vedere reţeaua de transport distribuită la nivelul Capitalei, numărul de linii şi vehicule aferente şi mai ales, ţinând cont de faptul că transportul urban suprateran este de tip deschis (neexistând echipamente ce permit accesul în mijlocul de transport condiţionat de plata călătorie sau validarea unui titlu tip abonament), activitatea de control a vehiculelor şi a tuturor călătorilor este una dificilă, deşi corpul de control face verificări pe toată durata de desfăşurare a activităţii de transport, inclusiv în zilele de weekend„, au explicat reprezentanţii RATB.

Călătorii clandestini pot achita suprataxa în valoare de 50 lei, în maximum 48 de ore de la primirea procesului-verbal. Cei care nu plătesc suprataxa în maximum 48 ore trebuie să achite 150 lei în termen de o lună. Amenzile neachitate în termen legal sunt direcţionate de RATB către direcţiile locale de taxe şi impozite şi reţinute în conturile acestor instituţii.

Cookies