3,6 milioane de euro pe kilometru pentru reabilitarea unei străduţe în Capitală

de:
08 nov. 2010
1 Afișari
3,6 milioane de euro pe kilometru pentru reabilitarea unei străduţe în Capitală

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat la sfârşitul lunii octombrie proiectul de reabilitare a 83 de străzi din Capitală. Lucrările vor fi realizate de Administraţia Străzilor, instituţie subordonată Primăriei Capitalei, iar în unele cazuri ele vor depăşi standardele de cost pentru construirea unei nou drum naţional.

Astfel, instituţia va plăti 561.830 de euro pentru reabilitarea a 155 de metri pe strada Nanu Muscel, adică aproximativ 3624 de euro pe metru (3,6 milioane pe kilometru). În acelaşi timp, reabilitarea a 165 de metri pe strada Mihail Petrini va costa 566.000 de euro, adică 3430 euro pe metru (aproximativ 3,4 milioane de euro pe kilometru). Un cost similar va avea şi reabilitarea a 110 metri de pe Aleea de legătură între Bd. Eroilor şi str. Clunet, adică 3509 euro/metru.

Preţurile acestor lucrări se apropie de costul de construire al unui nou drum naţional. Astfel, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Transporturilor, reabilitarea unui drum naţional are un cost standard de 761.000 euro/ km, iar cel pentru un drum naţional nou este de 3,86 milioane de euro/ km.

Reprezentanţii Administraţiei Străzilor susţin însă că preţurile nu sunt mari dacă se iau în considerare şi lucrările suplimentare ce vor fi efectuate alături de cele de reabilitare propriu-zisă.

„Proiectul cuprinde, pe lângă lucrările de drum menite sa realizeze reabilitarea străzilor, şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare (pluvială şi menajeră). Mai mult, mai sunt incluse şi urmatoarele: reglementarea circulaţiei, proiectarea şi consultanţa acestor lucrări, dar si eventualele lucrări neprevăzute care pot apărea pe parcursul derulării contractului”, susţine Alina Roman, directorul Administraţiei Străzilor.

Cookies