353 de milioane euro de la UE pentru canalizarea Bucureştiului

de:
26 iul. 2012
23 Afișari
353 de milioane euro de la UE pentru canalizarea Bucureştiului

„Proiectul va beneficia de o finanţare de 353 milioane euro şi vizează îmbunătăţirea reţelei de canalizare a Municipiului Bucureşti, a staţiei de epurare de la Glina şi a canalului colector al râului Dâmboviţa”, a precizat ministrul Mediului, Rovana Plumb, la semnarea protocolului dintre Ministerul Mediului si Padurilor, Primaria Municipiului Bucuresti si Administratia Nationala Apele Romane.

„Caseta colectoare a râului Dâmboviţa nu a mai fost renovată. Prima etapă, curăţarea se apropie de sfârşit. Mai rămân de făcut refacerea casetei şi refacerea zonelor de infiltraţie, lucrări ce implică costuri mari ce nu pot fi suportate de Primăria Capitalei”, a declarat primarul general, Sorin Oprescu.

Caseta colectoare de ape uzate a fost dată în folosinţă în 1987 şi deservea, la inaugurarea sa, aproximativ un milion de locuitori, iar de atunci populaţia din Bucureşti s-a dublat.

Potrivit edilului-şef, noile lucrări vor asigura o mai mare rezistenţă a Capitalei în faţa inundaţiilor.”Bucureştiul va putea face faţă la un cod galben de inundaţii”, a spus Sorin Oprescu. 

Cerea de finanţare a acestui proiect va fi depusă la instituţiile europene până pe 30 septembrie. „În 2016 va fi terminat proiectul”, a spus minstrul Mediului. 

Caseta colectoare a fost preluată în luna mai de Primăria Capitalei de la Adminstraţia Naţională „Apele Romane” pentru a fi reabilitată. Proiectul presupune o investiţie de 39 de milioane de euro, bani proveniţi de la Apa Nova, şi reprezintă practic prima acţiune de curăţare, de la darea în funcţiune a casetei, acum 24 de ani.

Apa Nova a finalizat deja primele investiţii în Caseta de colectare ape uzate de sub râul Dâmboviţa. În urma acestora capacitatea de preluare a apelor uzate şi a celor pluviale a crescut cu 13 procente într+un an. În prezent, Caseta are o capacitate de preluare de 60%.

Când aceasta va fi reabilitată complet, sistemul de canalizare al Bucureţiului va putea să preia un debit de ape uzate de 75 m³/s, adică de peste şapte ori debitul mediu pe secundă al Dâmboviţei.

Canalizarea Bucureştiului în cifre:

– 100.000 de racorduri ale imobilelor, cu o lungime totală de aprox. 800 km

– 61.000 de cămine de inspecţie

– 2.100 km lungimea totală a reţelei de canalizare

– 42.000 de guri de scurgere a apei pluviale

– 23 de staţii de pompare apă uzată

– 1 casetă de apă uzată sub albia Râului Dâmboviţa

– 1 staţie de epurare a apelor uzate la Glina.

Cookies