ARHIVA B365

33 de dosare penale deschise de procurori, în urma protestelor din Capitală

Astfel, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti sunt deschise 14 cauze,  în care se fac cercetări pentru  ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice, distrugere şi ultraj.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti fac cercetări pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice, respectiv, distrugere, faţă de Vasile Karol Dieter. Acesta a fost prins, pe 16 ianuarie, în jurul orei 21.30, dând cu picioarele într-o maşină parcată în zona Calea Victoriei. Acesta a fost reţinut de către poliţişti pentru 24 de ore, fiind prezentat,pe 17 ianuarie, procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti,  care au dispus în cazul acestuia măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea pentru o durată de 30 zile şi continuarea cercetărilor pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei.

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti au fost înregistrate şapte dosare, în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice.
În trei dintre aceste cauze, trei persoane sunt urmărite penal pentru port ilegal de arme albe, după ce au fost depistate de către jandarmi, în noaptea de 19 ianuarie, având asupra lor obiecte contondente, respectiv un lanţ metalic cu zale, un lanţ metalic cu două carabine la capete şi un brici cu lungimea de 30 de centimetri.

La Parchetul Sectorului 3 sunt în cercetări trei dosare penale, pentru port fără drept de armă albă, toate deschise după 19 ianuarie.

Anterior, procurorii acestui parchet au solicitat instanţei, pe 17 ianuarie, arestarea preventivă a unui bărbat, acuzat că a furat dintr-un magazin de telefoane spart în timpul violenţelor. Cererea de arestare preventivă a fost admisă de judecători.  Ulterior, s-a solicitat arestarea preventivă a altor două persoane, pentru aceleaşi fapte, însă în primă instanţă cererea de arestare a fost respinsă, iar recursul urmează să se judece la Tribunalul Bucureşti.

De asemenea, alte două persoane sunt urmărite penal pentru tăinuire şi distrugere, în legătură cu aceleaşi fapte.

Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4  se fac cercetări cu privire la o persoană, arestată prevetniv, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice. Mihai Căpăţână este acuzat că a participat, în 15 ianuarie, la incendierea unor bunuri aparţinând domeniului public.

La Parchetul Sectorului 5 este deschis un dosar penal, aflat în faza actelor premergătoare, pentru port ilegal de armă albă.

De asemenea, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au preluat de la mai multe parchete de sector de pe raza Capitalei şapte dosare penale privind infracţiuni săvârşite în noaptea de 15 spre 16 ianuarie. Aceste cauze sunt în faza actelor premergătoare, fiind în desfăşurare audieri. Totodată, au fost solicitate şi obţinute majoritatea înregistrărilor audio-video, au fost solicitate şi obţinute fotografii judiciare ale persoanelor identificate de către organele de poliţie. Au fost identificate şapte persoane, ca urmare a vizualizării imaginilor, altele decât cele care fac obiectul cauzelor prezentate, faţă de care se efectuează cercetări.

În dosarele instrumentate de procurorii Parchetului Capitalei se fac cercetări cu privire la infracţiuni de port fără drept de arme albe (o persoană a fost identificată având asupra sa un cuţit), ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice, distrugere, constând în aceea că grupuri de câteva zeci de persoane proferau cuvinte şi expresii jignitoare la adresa forţelor de ordine, rupeau gardurile din metal ce separau benzile de circulaţie, aruncau cu pietre, sticle, obiecte contondente asupra persoanelor aflate în zonă (atât asupra celor care se aflau la manifestaţie cât şi asupra celor care făceau parte din rândul  forţelor de ordine).  De asemenea, într-una din aceste cauze de  la aceeaşi unitate, respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, faţă de o persoană se efectuează cercetări sub aspectul infracţiunii privind ofensa adusă unor însemne, deoarece a manifestat dispreţ prin acţiunea ce a produs degradarea unui steag arborat pe o instituţie publică din zona Spitalului Colţea.

Pe de altă parte, pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au înregistrat  două plângeri împotriva jandarmilor care au asigurat ordinea şi liniştea publică în timpul desfăşurării manifestărilor de stradă. Totodată, două plângeri formulate de două persoane vătămate împotriva a doi jandarmi înregistrate iniţial pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5 Bucureşti au fost declinate Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

În ceea ce priveşte incidentele înregistrate în ţară, procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti  fac cercetări faţă de un învinuit minor, în vârstă de 17 ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ultraj şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Acesta a fost reţinut de către procurori pentru 24 ore şi a fost  prezentat instanţei de judecată în cursul zilei de 17 ianuarie, cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii Judecătoriei Piteşti au respins propunerea de arestare preventivă, iar instanţa de control judiciar, respectiv Tribunalul Argeş a judecat recursul procurorilor  pe care l-au respins, reţinând că, în raport cu faptele de care este învinuit, acesteia poate fi cercetat în stare de libertate.

Anchetatorii susţin că tânărul de 17 ani se afla în centrul Piteştiului, pe 16 ianuarie, în jurul orelor 20.00, într-un grup mai mare de protestatari, când a aruncat cu o piatră în aranjamentele ornamentale din zonă şi a spart geamul clădirii Casei Sindicatelor. Ulterior, în timp ce se afla în zona Oficiului Poştal Central din Piteşti, a lovit cu pumnul în zona feţei un jandarm, cauzându-i acestuia leziuni corporale ce necesită 15 zile îngrijiri medicale (fractură de piramidă nazală cu deplasare).

De asemenea, pe rolul Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, a fost constituită, pe 20 ianuarie, o cauză penală în care se efectuează cercetări cu privire la împrejurările în care o persoană a fost lovită de un ghiveci de flori căzut de la o fereastră, în timp ce se afla în grupul unor persoane participante la o manifestaţie de stradă.

Sursa: NewsIn


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button