3,2 milioane euro – nota de plată pentru muşcăturile maidanezilor în Capitală

de:
09 aug. 2011
1 afișări
3,2 milioane euro - nota de plată pentru muşcăturile maidanezilor în Capitală

De la 1 ianuarie şi până pe 30 iunie, 6.712 persoane au ajuns la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş muşcate de câini dintre care 1.311 copii, potrivit cifrelor comunicate de Prefectura Bucureşti. Fiecare a avut de suportat un tratament care în unele cazuri a inclus şi şapte vaccinuri. „În medie, tratamentul pentru o plagă muşcată costă 2.000 lei”, a precizat pentru B365.ro, Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului Matei Balş din Capitală. Pacientul nu plăteşte nimic, dar banii sunt luaţi totuşi din bugetul de stat.

Astfel, în doar şase luni s-au cheltuit 3,2 milioane euro pentru daunele provocate de câinii de pe străzile Capitalei. Cu banii plătiţi pentru tratament, autorităţile puteau preveni situaţia prin construirea un adăpost pentru 10.000 de câini cu tot cu întreţinerea lor timp de 12 luni.

„Un adăpost simplu, dar civilizat costă 150 de euro per câine. Asta doar construcţia. Iar hrana în jur de 120-150 de euro pe an. Deci cu 3,2 milioane de euro am fi putut scoate de pe stradă 10.000 de câini”, a spus Robert Lorentz, director al Autorităţii pentru Protecţia şi Supravegherea Animalelor (ASPA), instituţie subordonată municipalităţii.

Practic într-un an, ar putea fi construite două adăposturi cu o capacitate totală de 20.000 locuri, cu banii pe care momentan îi dăm pe vaccinuri antirabice sau antitetanos.

Numărul câinilor fără stăpân din Bucureşti este estimat la 50.000, iar Primăria Capitalei are doar două adăposturi care asigură în total 500 de locuri. De altfel, de câţiva ani buni, în Bucureşti nu s-a mai construit niciun adăpost pentru maidanezi. „Primăria generală are în vedere majorarea locurilor de cazare pentru câinii agresivi, având în vedere creşterea alarmantă a persoanelor muşcate de câini în ultimele luni”, susţine Robert Lorentz de la ASPA.

Peste 30.000 de bucureşteni au fost muşcaţi de câini din 2009 şi până în prezent

În lunile călduroase, numărul persoanelor agresate de maidanezi a crescut. Astfel, dacă în aprilie au fost 1.076 de persoane muşcate, în mai numărul acestora a crescut până la 1.346, iar în iunie până la 1.332.

Anul trecut, s-au prezentat la Matei Balş cu plăgi muşcate 13.220 de persoane, iar în 2009 12.830 de bucureşteni.

„Singura soluţie pentru problemele ridicate de câinii maidanezi este Legea care se află acum în Parlament (n.r. Legea care permite eutanasia câinilor fără stăpân)”, a precizat prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, care a şi iniţiat legea menţionată.

Legea privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân ar urma să ofere autorităţilor locale dreptul de a eutanasia câinii comunitari. Astfel, conform prevederilor legii eutanasia câinilor vagabonzi va putea fi decisă de către consiliile locale, după ce animalele vor fi reţinute în adăpost timp de 30 de zile. De asemenea, câinii vagabonzi vor putea fi adoptaţi în perioada de o lună de zile în care vor fi reţinuţi în adăpost şi anterior sterilizaţi. O altă posibilitate a consiliilor locale priveşte varianta eliberării câinilor vagabonzi după sterilizare, în situaţia în care aceştia nu sunt bolnavi sau agresivi.

Legea se află deocamdată la Parlament şi va intra spre aprobare în sesiunea din toamnă.

Cookies