ESENTIAL

30 de milioane de lei intră în contul de reabilitare termică a blocurilor din Bucureşti, în 2013

Potrivit unei decizii a Consiliului Local Sector 3, o parte din excedentul bugetului local de anul trecut va fi utilizată, în 2013, pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe. Mai precis, este vorba de o sumă de 30 milioane de lei. 

După cum au precizat reprezentanţii administraţiei locale, excedentul bugetar de anul trecut este în valoare de 98 milioane de lei în total, însă doar o parte din bani vor fi direcţionaţi spre anveloparea termică a locuinţelor. 

„Aceste sume vor fi folosite până la votarea bugetului pe 2013. În cei 98 de milioane de lei sunt şi excedente din anii trecuţi”, a precizat directorul economic din Primăria Sectorului 3, Olga Cojocaru. 

Lista completă a blocurilor din Sectorul 3 înscrise în programul de reabilitare termică poate fi consultată aici. 

Chiar dacă primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a promis în campania electorală că va anvelopa gratuit blocurile, consilierii locali au aprobat, la sfârşitul anului trecut, o hotărâre care prevede că locuinţele vor fi reabilitate termic contracost, între 10-30%, în funcţie de venituri, la lucrările făcute din fonduri europene. Astfel, în prima fază costurile vor fi plătite integral de administraţia locală, dar apoi banii vor fi recuperaţi de la locatari. Detalii despre această decizie găsiţi aici.  

Astfel apare însă o discriminare între cetățenii care au beneficiat până acum gratuit de reabilitare și cei care vor plăti, de acum încolo. Până acum, trei asociaţii de proprietari din Sectorul 3 au renunţat la reabilitarea termică făcută integral de primărie, pentru care locatarii nu plăteau niciun ban, şi au optat pentru programul de reabilitare din fonduri europene. Numai că, în urma acestei decizii, locatarii plătesc între 10-30% din costurile de anvelopare. Preşedinţii asociaţiilor de proprietari spun că nu mai vor să aştepte programul de reabilitare termică plătit integral de primărie din cauză că durează foarte mult. Cine sunt primii locatari care vor plăti pentru reabilitarea termică a blocurilor, citiţi aici. 

Locatarii plătesc între 10-30% din costuri, în funcţie de venituri

În programul de reabilitare termică din fonduri UE, locatarii plătesc proporţional cu veniturile vecinilor din bloc:

– 30% contribuţia autorităţii publice locale şi 10% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 euro;

– 20% contribuţia autorităţii publice locale şi 20% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 euro;

– 10% contribuţia autorităţii publice locale şi 30% contribuţia asociaţiei de proprietari, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 euro.

Primăria caută firmă pentru proiectarea tehnică a lucrărilor de reabilitare termică

În prezent, Primăria Sectorului 3 caută o firmă  specializată care să asigure servicii de proiectare tehnică pentru reabilitarea termică a blocurilor cu regim de înălţime S+P+10 din sector. Pentru acestea, administraţia locală este dispusă să plătească aproape 565.000 de lei, conform anunţului publicat în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice). 

Ofertele trimise la licitaţie urmează să fie deschise pe 13 martie 2013.

Participanţii la licitaţie trebuie să întocmească toată documentaţia pentru executarea lucrărilor de intervenţii pentru creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe din Sectorul 3” care cuprinde:

– Expertiză tehnică

– Audit energetic

– Certificat de performanţă energetică aferent blocului de locuinţe înainte de realizarea lucrărilor de intervenţii

– Documentaţie de avizare pentru lucrările de intervenţii + Deviz general

– Documentaţie tehnică pentru autorizarea lucrărilor de intervenţii şi obţinerea avizelor şi acordurilor necesare emiterii autorizaţiei de construcţie (DTAC)

– Proiect Tehnic (PT)

– Detalii de execuţie (DDE), Liste de cantităţi lucrări

– Caiet de sarcini aferent documentaţiei de atribuire pentru execuţia lucrărilor de intervenţii

– Certificat de performanţă energetică aferent blocului de locuinţe după izolarea termică.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button