50 mil euro, alocați în 2016, pentru şase mari proiecte din Capitală, inclusiv Pasaj Piaţa Sudului

de:
22 dec. 2015
0 Afișari
50 mil euro, alocați în 2016, pentru şase mari proiecte din Capitală, inclusiv Pasaj Piaţa Sudului

Primăria Capitalei a obţinut finanţare de 191 milioane lei pentru şase mari proiecte care trebuiau finalizate până la 31 decembrie 2015. Pentru că aceste proiecte nu vor fi finalizate la timp, Municipalitatea va pierde fonduri europene 132 de milioane de lei prin Programul Operațional Sectorial 2007-2013 (POR). Pentru a finaliza cele şase proiecte şi pentru a nu pierde nici cele 60 de milioane de lei fonduri europene primite până acum, CGMB a aprobat în şedinţa de marţi prelungirea termenului de finalizare până la 30 iunie 2016, precum şi alocarea de la bugetul local pe 2016 a sumelor necesare pentru terminarea proiectelor, în valoare totală de circa 225,7 milioane lei.

Pe lista pierderilor se află şase mari proiecte, pasajul de la Piaţa Sudului, amenajarea circuitului turistic pe lacurile Tei si Floreasca, finalizarea lucrărilor la Spitalul Foişor, proiectele de consolidare a Arcului de Triumf și a Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu” și proiectul de modernizare și echipare a ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic de Copii ”Victor Gomoiu”. Pentru ca cele şase proiecte să fie totuși terminate, Consiliul General al Municipiului București a alocat de la bugetul local suma de 50,6 milioane euro, bani ce vor fi cheltuiți în 2016. De asemenea, cele şase proiecte au primit și un nou termen de finalizare a lucrărilor, respectiv 30 iunie 2016. 

La Primăria Capitalei este în desfăşurare un audit pentru a se stabili cine se face vinovat de întârzierea lucrărilor şi implicit de pierderea banilor, a declarat Alex Ichim, purtătorul de cuvânt al P.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, în şedinţa de marţi, alocarea de la bugetul local a sumei de 212 milioane lei (aproximativ 47,6 milioane euro) pentru trei mari proiecte ce ar fi trebuit realizate cu fonduri europene. Este vorba despre pasajul de la Piaţa Sudului, amenajarea circuitului turistic pe lacurile Tei si Floreasca şi finalizarea lucrărilor la Spitalul Foişor. Acestora li se adaugă alte trei proiecte realizate tot cu fonduri europene, proiectele de consolidare a Arcului de Triumf și a Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu” și proiectul de modernizare și echipare a ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic de Copii ”Victor Gomoiu”, pentru care Primăria Capitalei va plăti încă 3 milioane de euro. De asemenea, termenul de finalizare pentru toate aceste proiecte a fost prelungit pana pe 30 iunie 2016.

Toate cele şase proiecte pentru care Primăria Capitalei va plăti în total 50,6 milioane euro trebuiau terminate la 31 decembrie 2015, conform acordului de finanţare încheiat în cadrul POR 2007-2013. Termenul nu va putea fi respectat, astfel că Municipalitatea va trebui să preia o mare parte din cheltuielile ce ar fi trebuit decontate de UE.

Concret, pentru finalizare pasajului de la Piaţa Sudului s-au alocat 108.739.719 lei.

Pentru amenajarea circuitului turistic pe lacurile Tei si Floreasca s-au alocat de la bugetul local 77.593.894 lei – cheltuieli devenite neeligibile în urma întârzierilor înregistrate la proiect, la care se adaugă 4.076.500 lei reprezentând cheltuieli suplimentare conexe.

De asemenea, pentru finalizarea lucrărilor la Spitalul Foişor s-a alocat pentru 2016, de la bugetul local, suma de 21.847.988 lei.

3 milioane de euro, alocaţi în 2016 pentru Arcul de Triumf şi Observatorul Astronomic

Lucrările de reabilitare a Arcului de Triumf și a Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu” trebuiau finalizate la 31 decembrie 2015 conform termenului stabilit în acordul de finanțare din cadrul Programului Operațional Sectorial 2007-2013 (POR). Cu doar câteva zile înainte de expirarea termenului, lucrările sunt departe de a fi terminate. Nerespectarea termenului stabilit în contractul cu Uniunea Europeană are grave consecințe financiare, pentru că UE nu va deconta nicio lucrare realizată după 31 decembrie 2015, iar toate costurile de anul viitor vor trebui suportate din banii bucureștenilor. 

În ședința de marți, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a prelungit termenul de finalizare a celor două proiecte până pe 30 iunie 2016 și a suplimentat și alocările bugetare pentru acestea. 

Astfel, au fost incluse în bugetul pentru anul 2016 „costuri neeligibile în cadrul proiectelor Consolidare, restaurare și conservare Arcul de Triumf în valoare de 9.138.448,08 lei și Consolidare, restaurare și conservare Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” în valoare de 4.442.358,59 lei”, confor hotărârii CGMB. 

Asta în condițiile în care, conform contractului inițial, pentru Arcul de Triumf Primăria Capitalei plătea doar 2.451.505 lei, iar pentru Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” 3,5 milioane lei.

În cazul Arcului de Triumf, suma alocată pentru 2016 este mult mai mare decât cea menționată de Primăria Capitalei în anunțul privind fondurile europene pierdute de municipalitate. „Consolidarea, restaurarea și conservarea Arcului de Triumf – proiect în valoare de 30.461.626,92 lei – este finalizat în proporție de 86%. Pentru acest obiectiv, contribuția din fonduri europene și bugetul de stat a fost estimată la 22.522.381,43 lei. Din această sumă, s-au utilizat 19.369.248,02 lei, diferența, în valoare de 3.153.133,41 lei urmând să fie suportată din bugetul local al Primăriei municipiului București”, se precizează în comunicatul Primăriei Capitalei.

Astfel, dacă la contribuția Primăriei Capitalei, stabilită ân contractul inițial, de 2,4 milioane lei, adaugăm diferența de 3,1 milioane lei, pe care municipalitatea susține că o va suporta în plus, rezultă o sumă de 5,5 milioane lei, mult mai puțin decât bugetul alocat, marți de CGMB.

„Suma de 9,1 milioane lei, menționată în hotărârea Consiliul General reprezintă valoarea maximală pentru acest proiect, dar nu înseamnă că toți banii vor fi cheltuiți”, a fost explicația purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei, Alex Ichim.

Lucrările de consolidare a Arcului de Triumf sunt realizate de Asocierea Romconstruct si UTI Group.

Arcul de Triumf a intrat în renovare în luna ianuarie 2014, iar lucrările de consolidare şi renovare trebuia să fie gata în luna martie a anului 2015.

Conform contractului inițial, valoarea totală a proiectului este de 30.461.626,92 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regională era de 19.534.718,59 lei, valoarea finanţării nerambursabile din bugetul naţional de 8.475.402,64 lei şi co-finanţarea Primăriei Capitalei era de 2.451.505,69 lei.

Lucrările la Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” înregistrează întârzieri de peste un an Proiectul Consolidare, restaurare și conservare Observator Astronomic „Vasile Urseanu” avea ca termen de finalizare a lucrărilor luna mai 2015 şi o valoare totală de 11.105.896,48 RON, din care finanţarea nerambursabilă de la UE este de 7.525.896,24 RON, iar contribuția Primăriei Capitalei de la bugetul local – 3,5 milioane lei.

Lucrările de consilidare a Observatorului Astronomic sunt executate de Asocierea de firme SC General Service Group 98 SRL și SC Diaconu Construcții SRL.

Lucrările la Spitalul Gomoiu, finalizate în iunie 2016

„Lucrările la ambulatoriul de la spitalul ”Victor Gomoiu” – proiect în valoare de 10.521.149,76 lei – sunt finalizate în proporție de 100%, însă nu au fost decontate, conform proiectului de finanțare, informarea și publicitatea proiectului, auditul de proiect și managementul proiectului. Pentru realizarea obiectivelor amintite sunt estimate costuri în valoare de aproximativ 60.000 lei, care nu vor putea fi decontate din fonduri europene”, anunță Primăria Capitalei.

CGMB a prelungit, marți, termenul de finalizare pentru acest proiect, pentru 30 iunie 2016 și a alocat pentru 2016 de la bugetul local suma de 66.000 lei.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat la finele lunii octombrie, prin vot, proiectul pentru realizarea rețelelor de utilități pentru spitalul Victor Gomoiu. Fără acest proiect, spitalul risca să piardă finanțarea europeană pentru celelalte lucrări de construcție. Lucrările trebuiau încheiate până la finalul anului, pentru a beneficia de banii europeni.

Potrivit proiectului CGMB, finanţarea obiectivului de investiţii „Realizare racordare la utilităţi a instalaţiilor şi amenajare exterioară a ambulatoriului integrat a Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu” va fi asigurată de la bugetul local, prin bugetul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.

Pentru acest proiect a fost întocmit un studiu de fezabilitate de către firma SC Specialist Consulting SRL (societate care a realizat proiectul lucrării), care prin contractul de sponsorizare nr. 10 din 15.07.2015 pune la dispoziţia Administraţiei Spitalelor documentaţiile privind elaborarea proiectelor de realizare racorduri la utilităţi a instalaţiilor şi amenajărilor exterioare respective:

– alimentarea cu energie electrică la nivelul necesar, prin instalarea unui post de transformare amplasat în exteriorul construcţiei, montat conform soluţiei tehnice date de furnizorul de energie electrică;

– realizarea unui branşament de gaze naturale în regim de presiune redusă printr-un post de reglare-măsurare amplasat la linia de proprietate, cu acces din afara proprietăţii;

– realizarea unui branşament de apă la reţeaua publică, contor de apă rece, cămin pentru amplasarea apometrului;
racord la reţeaua de canalizare stradală printr-un cămin de racord;

– realizarea/reabilitarea împrejmuirii şi iluminatul exterior.”

Valoarea lucrărilor este de 671.941 lei, iar durata de execuţie estimată este de 6 luni.

Valoarea sponsorizării este de 121.000 lei, inclusiv TVA, iar sponsorizarea este destinată elaborării documentaţiei proiectelor de realizare racorduri la utilităţi a instalaţiilor şi amenajărilor exterioare a proiectelor „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu” şi „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic de Ortopedie Foişor”. Mai multe detalii AICI.

Primăria Capitalei nu mai poate deconta de la UE peste 124 milioane lei

Doar pentru cofinanțarea proiectelor pentru realizarea pasajului rutier de la Piața Sudului, amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Tei și Floreasca, precum și pentru lucrările de construire a ambulatoriului la spitalul „Foișor”, Primăria Capitalei nu mai poate deconta din fonduri europene și de la bugetul de stat o finanțare de peste 124 de milioane de lei.

Alte trei proiecte – consolidare, restaurare și conservare Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” și proiectul de reabilitare, modernizare și echipare a ambulatoriului integrat al spitalului clinic de copii „Victor Gomoiu” – a căror lucrări sunt aproape finalizate, pierd finanțare în valoare totală de aproximativ 8 milioane de lei.

Primăria Municipiului București a obținut finanțare europeană pentru realizarea a 8 obiective de interes public, prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013. Aceste proiecte sunt: Consolidare, restaurare și
conservare la patru monumente (Arcul de Triumf, Casa Cesianu, Muzeul „Nicolae Minovici” și Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”), reabilitarea, modernizarea și echiparea ambulatoriilor de la spitalele „Victor Gomoiu” și „Foișor”, amenajarea circuitului turistic pe lacurile Tei și Floreasca, precum și modernizarea infrastructurii rutiere Piața Sudului. 

Valoarea totală a acestor proiecte a fost estimată la 313.490.033,35 lei, din care 191.066.216,65 lei reprezenta finanțare nerambursabilă din fonduri europene și contribuție de la bugetul de stat al României, prin POR 2007-2013.

Termenul de finalizare a celor 8 proiecte este de 31 decembrie 2015.

Primarul general Răzvan Sava a solicitat responsabililor din Primăria Capitalei o analiză a stadiului acestor proiecte.

Potrivit raportului prezentat primarului general, doar două proiecte din cele opt – respectiv Casa Cesianu (proiect în valoare de 8.585.807,37 lei) și muzeul Nicoale Minovici (proiect în valoare totală de
14.995.314,80 lei) – sunt finalizate la termen.

Lucrările la ambulatoriul de la spitalul „Victor Gomoiu” – proiect în valoare de 10.521.149,76 lei – sunt finalizate în proporție de 100%, însă nu au fost decontate, conform proiectului de finanțare, informarea și publicitatea proiectului, auditul de proiect și managementul proiectului. Pentru realizarea obiectivelor amintite sunt estimate costuri în valoare de aproximativ 60.000 lei, care nu vor putea fi decontate din fonduri europene.

La Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” – proiect în valoare de 11.105.896,48 lei – lucrările au fost finalizate în proporție de 80%, urmând să fie achitată o diferență de 4.442.358,59 lei de la bugetul local al Primăriei Capitalei.

Consolidarea, restaurarea și conservarea Arcului de Triumf – proiect în valoare de 30.461.626,92 lei – se află de asemenea în stadiu avansat al lucrărilor, fiind finalizat în proporție de 86%. Pentru acest proiect au fost deja utilizați 17.733.716,70 lei, până în luna august 2015, alte lucrări în valoare de 3.770.508,43 urmând să fie decontate până la sfârșitul anului 2015.

Pentru acest obiectiv, contribuția din fonduri europene și bugetul de stat a fost estimată la 22.522.381,43 lei. Din această sumă, s-au utilizat 19.369.248,02 lei, diferența, în valoare de 3.153.133,41 lei urmând să fie suportată din bugetul local al Primăriei municipiului București.

Cele mai grave probleme sunt înregistrate la proiectele Piața Sudului, circuitul turistic Floreasca – Tei și ambulatoriul de la spitalul „Foișor”, potrivit raportului prezentat primarului general de către responsabilii municipali cu implementarea proiectelor cu finanțare europeană.

La Piața Sudului, obiectiv a cărui valoare a fost estimată la 127.140.761,05 lei, s-au cheltuit până în prezent 18.401.041,88 lei (inclusiv TVA). Începând cu 1 ianuarie 2016, orice decont al lucrărilor pentru acest proiect nu mai poate fi plătit din fonduri europene, potrivit legii. Bucureștiul pierde astfel o finanțare europeană de 83.894.535,75 lei, sumă ce va fi acoperită din bugetul Primăriei Capitalei, pentru continuarea lucrărilor.

O situație la fel de gravă se înregistrează și în cazul proiectului circuit turistic pe lacurile Floreasca – Tei, unde se pierde o finanțare europeană în valoare totală de 23.519.736, 61 lei. Valoarea estimată a proiectului este de 88.355.487,98 lei.

La spitalul Foișor, unde trebuia amenajat un ambulatoriu integrat, finanțarea europeană în valoare de 16.769.381,72 lei se pierde integral. Valoarea estimată a acestui proiect a fost de 22.323.988,99 lei.

Valoarea totală a fondurilor europene și de la bugetul de stat care nu mai pot fi utilizate pentru cele trei proiecte de mai sus este de 124.183.654,08 lei.

Potrivit raportului făcut de responsabilii municipali care au gestionat proiectele cu finanțare europeană, cauzele care au dus la această situație gravă ar fi eroarea de proiectare. La Piața Sudului, precum și în cazul circuitului turistic Floreasca – Tei, proiectantul nu a ținut cont de planul de rețele subterane. În cazul ambulatoriului de la spitalul „Foișor” s-au înregistrat neconcordanțe și erori în proiectul tehnic, situație care a dus la revizuirea proiectului de două ori, în 2014, respectiv 2015. Mai multe detalii AICI.

Cookies