3 lucruri pe care le-am învățat în 2022, annus horibilis

20 dec. 2022
2041 Afișari
3  lucruri pe care le-am învățat în 2022, annus horibilis
Maria Coman: 3 lucruri pe care le-am învățat în 2022, annus horibilis

Acum exactement 30 de ani, în 1992, regina Elisabeta vorbea despre annus horibilis, un an de care nu îşi va aduce aminte cu bucurie. Căsătoriile a trei dintre cei patru copii ai săi au luat sfârșit; a avut loc un incendiu la  castelul pe care îl îndrăgea, Windsor,  au devenit publice celebrele convorbiri telefonice ale prinţesei Diana şi ale prinţului Charles cu iubiţii lor. Scandal după scandal, probleme după probleme, nimic nu părea să mai meargă bine vreodată. Dar ce ar trebui să învăţăm măcar de la regina Elisabeta, dacă nu am învăţat din experienţele noastre, e că vin şi vremuri mai bune. NU o să fie un text cu glume, ci e chiar aşa. Asta am priceput eu din 2022

Nu ştiu cum a fost pentru voi anul acesta, dar la mine a fost complicat, neaşteptat, cu multe schimbări de ritm şi bruşte, cu burnout pe la mijloc, din care nu ştiu dacă am ieşit de tot nici până acum, cu plecări intempestive în deplasări, ca pe când aveam 25 de ani, cu anulat planuri stabilite şi aranjate demult. Greu aşa şi mai degrabă înnorat, deşi mie îmi place înnoratul, parcă anul ăsta a fost prea mult. 

Dar ce am învățat noi de aici, dragi elevi.

  1. Am învăţat că putem mai mult decât credeam că putem. Respectiv putem şi să dormim puţin şi să facem mult, putem şi să facem puţin şi e ok. Putem să ne culcăm liniştiţi şi să ne trezim la graniţa unui război, putem să stăm şi în frig sau în mai frig, putem mult şi putem şi puţin şi e ok. Sper sincer că am învăţat şi să fim mai atenţi la semnele propriului nostru organism, la semnele minţii noastre, pentru mine a fost un an în care chiar am învăţat multe şi mi-am dat seama de fapt că abia acum încep să învăţ lucruri despre mine. Ce era cert nu mai e, ce luam de bun şi de-a gata nu e, de fapt, aşa.
  2. Am învăţat că şi reginele sunt muritoare şi că lumea se schimbă şi merge înainte. Mi-am dorit de ani de zile să ajung la jubileul de anul acesta din mai, dar n-am ajuns, pentru că m-am încurcat cu licenţa, deşi îmi pregătisem deplasarea  luni în şir înainte. Am ajuns, în schimb, la înmormântarea reginei, câteva luni mai târziu, urcându-mă în avion în ziua în care ar fi trebuit să plec la un concurs de ciclism al Smarandei, iar bicicletele erau deja pe maşină. 
  3. Am învăţat că adaptare înseamnă şi dezadaptare sau readaptare. Căci dacă ne-a luat ceva să ne obişnuim că mâncarea nu mai vine din frigiderul nostru, ci cu pe Glovo sau Bolt sau Tazz, iată că nu mai sunt curieri şi stă mâncarea pe tejgheaua restaurantului şi tu vezi că e gata de la 13.51 şi e 14.22 şi încă se caută un curier. Deci, am învăţat şi răbdarea şi răbdatul de foame, căci ne-am putea duce să ne luăm ceva din propriul frigider, doar că ne gândim că dacă mâncăm ceva din propriul frigider şi pe urmă vine şi divinul nostru sandviş gulaş de la Papila şi n-o să ne mai fie foame, CE O SĂ FACEM? Adică, nu ştiu dacă e o problemă colectivă, dar a mea e. Plus că sunt din ce în ce mai mulţi livratori emigranţi, care nu ştiu română şi, deşi eu am frumos indicaţie lăsată ce şi cum să lase, ei nu înțeleg şi atunci mă sună şi uneori nu pot să răspund şi totul se duce de râpă, căci dacă mâncare nu e, nimic nu e. 

Probabil că mai sunt multe, care o să vină pe parcurs. Chestii bune din anul ăsta nu neapărat bun. Căci dacă am mai învăţat ceva e că unele conştientizări vin brusc, aşa, ca la jocul ăla cu pietre preţioase de pe telefoane, nu ştiu cum îi zice. Iar altele au nevoie de mai mult timp să se hotărască să răsară şi să se aşeze pe undeva. 

Nota B365.ro: Ce-am mai aflat și învățat noi de la Maria în anul 2022:

 

Cookies