CONTRIBUTORS

3 locuri mai puţin faimoase pentru Rusalii, în Grecia

Orice pretext pentru o călătorie în Grecia nu trebuie ratat, curând vine momentul cu (mini)vacanța de Rusalii , o să tot repet cuvântul pentru că, se pare, undeva în intestinele internetului e mai de succes pentru a genera trafic pe site. Acum, pe siteul MAE scrie destul de clar că putem trece graniţa greacă cu test PCR negativ sau dovada că au trecut 2 săptămâni de la rapelul cu oricare vaccin. Până în iunie, la Rusalii, condițiile ar putea fi și mai prietenoase.

E greu de ales doar 3 variante, dar pentru ca articolul asta trebuie să se sfârşească undeva, o să incerc să ma limitez la ele.

  1. Dacă chiar vă preocupă sărbătoarea Rusaliilor, mersul la biserica şi tot ritualul,  dar  vreţi să faceţi şi ceva în plus,  una dintre propuneri  ar fi vestul Cretei,  zona Chania unde puteţi  combina mai multe activitaţi şi nici nu e chiar imposibilă o baie în mare, deşi e încă destul de rece.  

Sunt două mânăstiri care ar trebui trecute pe shortlist, Gonia, lângă Kolymbari , 25 km de Chania  şi Chrisoskalitissa , pe un promontoriu deasupra mării, lângă Elafonissi , una dintre cele frumoase şi fotografiate plaje din Grecia.  Se spune că una din cele 98 de trepte de la intrarea în mânăstire este de aur, dar doar cei cu sufletul pur o pot vedea… merită să încercaţi, dar fiţi realişti…

Ce aş mai face în plus.  Pentru cei  cât de cât sportivi, de coborât canionul Samaria, 5-6 ore, 17 km, probabil cel mai spectaculos , dar accesibil , traseu de munte din toată Grecia. Se termina cu o baie în mare , nu e de ratat. 

Sau de pierdut timpul pe câteva plaje senzaţionale: Balos,  Falasarna, Elafonissi, Paleohora.

Plaja Balos, Creta, Grecia
Plaja Balos, Creta, Grecia

Si de  mancat la un pranz, la taverna Dounias, pe munte, la Drakona, la regele slow food al Cretei,  Stelios. 

Taverna Dounias, Creta, Grecia
Taverna Dounias, Creta, Grecia

Să rătăciţi fără un scop clar prin oraşul vechi din Chania.  Dacă vremea e bună, încercaţi să rezervaţi cina la Thalassino Ageri, o să vedeti de ce.   Dacă plouă şi e frig, atunci aş alege Tamam.   Şi indiferent de vreme încheiaţi seara la un bar de jazz şi blues,  Boulevard of Broken Dreams.

Chania, Creta, Grecia
Chania, Creta, Grecia

Câteva cazări.  Prima optiune ar fi Elia (elia-crete.com.gr),  mic hotel tradiţional într-o livadă de măslini, la 25 km de Chania în Ano Vouves. Acum, dacă ajungeți de Rusalii, e minunat. Dacă plănuiți să mergeți de Paște la anul, încercați neapărat masa de Paşte la care participă turiştii împreuna cu gazdele. Merită singură călătoria până în Creta!  Iar Târgul de Paşte din Vinerea Mare din satul vecin Voukolies e un must, mai ales pentru cine manânca melci.  Sau loukumades.

Grădina Hotelului Elia, Creta, Grecia
Grădina Hotelului Elia, Creta, Grecia

La marginea Chaniei  e de luat in serios Ammos Hotel, dar şi Pandora Suites pe dealul de deasupra oraşului vechi. Dacă vă gândiţi la ceva mai izolat, spectaculos  şi mai low budget , aş alege o cazare din Sougia, un foarte mic port pe coasta sudică, cu o plajă mare , munţi spectaculoşi şi cu ruinele portului antic Lissos în golful vecin, 45 min de plimbare minunata. 

Înainte de insule, Peninsula. Peninsula Pelion

Peninsula muntoasă de lângă Volos, 9-10 ore de condus din Bucureşti,  unul din locurile oarecum secrete ale Greciei continentale,  plaje pentru toate preferinţele, sate tradiţionale, natură,  bucătarie  memorabilia, trasee montane  şi  multe cotloane de descoperit pentru cei curioşi. 

Este mixul perfect pentru orice vacanţă în Grecia, cu excepţia că nu e insula. E singurul atribut care îi lipseşte, dar capătul de sud  este poate mai izolat şi cu siguranţă mai pustiu decât multe din insulele vecine. 

Numeroasele biserici, atmosfera liniştită, gastronomia variată, natura prietenoasă compun reţeta ideala pentru Rusalii calme şi confortabile.  Sunt destul de multe cazări interesante,  case tradiţionale renovate cu atenţie sau mici pensiuni cool, la malul marii. 

Sunt câteva sate în patrimoniul UNESCO,  preferatele mele sunt Pinakates, Vizitsa sau Milies.  Sau Damouchari, pentru fanii Mamma Mia, unde veţi recunoaşte câteva din locaţiile filmului.  

Arhontiko Sakali (sakalihotel.gr) în Pinakates  este o veche vilă renovată incredibil de un cuplu din Pireu, camere mari şi confortabile. Şi unul din cele mai bune breakfast-uri din ţara aia minunată!  De reţinut că e mai pe munte, la 500 m altitudine.  Daca vreţi pe malul mării şi aţi avut un an bun financiar în plină pandemie (paradoxal, dar există cazuri),  Six Keys  (sixkeys.gr)  este locul.   Tot pe malul mării, dar la preţuri mai suportabile ar fi Damouchari Hotel (damouchari.gr), că tot vorbeam de ABBA şi Meryl Streep sau  Melies (meliespelion.gr)  în Chorto.  Pentru gurmanzi, nu sunt prea multe de zis, se mănâncă bine peste tot,  aş înclina spre satele de pe munte pentru bucătăria tip home cooking.  Un singurul loc este absolut ieşit din comun, în capătul  capătului peninsulei este un sat pescaresc, Agia Kiriaki,  ale cărui taverne trebuie vizitate neaparat, O Manolas ar fi prima opţiune.

O Manolas, Pelion, Grecia
O Manolas, Pelion, Grecia

Cu Pelion ar trebui să revenim şi pentru recomandări de vară, toamnă, mai vedem..

Și acum, insule

Andros. 1h 20 cu ferry-ul din Rafina, lângă aeroportul din Atena.  Este o insulă pe care grecii nu o promovează pe măsura calităţii ei, se pare că lumea cu bani vechi din Atena deţine destul de multe proprietaţi acolo, aşa încât nu o să prea gasiţi hoteluri mari  (de fapt, niciunul), doar vile pe Airbnb , mici pensiuni sau boutique hotels.  Este destul de mare ca să vă ţină ocupaţi cel puţin o săptămână, cu multe plaje de nisip. 

Insula Andros, Grecia
Insula Andros, Grecia
Insula Andros, Grecia
Insula Andros, Grecia

Există o singură localitate dezvoltată pentru turism mainstream, Batsi, de evitat la cazare, dar cu restaurante şi baruri  care merită vizitate.  Capitala insulei, Chora ( previzibil) este un oraşel  pe coasta estică, foarte viu.  Mai dezvoltată decât alte chore din Ciclade, are chiar şi un muzeu de artă modernă. Sau o cinematecă pe un acoperiş.  La câţiva km este şi cazarea cea mai chic de pe insulă, Ktima Lemonies ( ktimalemonies.gr),   câteva clădiri vechi transformate în bungalow-uri, împrăştiate într-o livadă uriaşă.   

Ktima Lemonines
Ktima Lemonines
Ktima Lemonines
Ktima Lemonines

La câţiva km de portul Gavrio, Hersonissos Villas , pe un promontoriu la apus,  merită luate în considerare. Sau Irene Studios, lângă singura plaja organizată pentru sporturi nautice , foarte prietenoasă pentru familiile cu copii.  Cele  mai interesante plaje sunt în jumătatea de nord est, Ateni, Vitali, Zorkos.  Si favorita mea … o plaja pustie şi greu accesibilă tot prin zona aia… nu o sa spun care e , ca asta e idea ca să rămână pustie.

 

Acum, partea cea mai placută: gastronomia.  În Chora, două locaţii, O Nonas ( un loc mic şi fermecător)  şi Endochora (bucătarie grecească cu un flavour mai modern),  în Ormos Korthiou, localitatea cea mai îndepărtată şi mai neturistica, poate că de asta şi merită efortul, la Sea Satin Nino, un  nume cam nefericit, dar cu un menu diferit faţă de toate celelalte. 

Şi încă două, Drosia, în Menites, în valea de deasupra Chora, şi Mastello, un restaurant mai pretenţios şi cam scump, dar foarte bun, în Batsi. 

Pentru final , înainte să vă suiți pe ferry, în Gavrio, este absolut obligatoriu să risipiţi cu folos  30 min la Andriakon Pandopoleion, o băcănie cu câteva mese, încercaţi câteva gustări din produse locale, eventual înghesuiţi prin portbagaj nişte bunătăţi de neratat. Ăsta chiar e un pont nepreţuit..


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button