Perioada sărbătorilor aduce cu sine o atmosferă deosebită, dar și mult stres cauzat de toate cheltuielile necesare. Masa de Crăciun trebuie să fie cât mai bogată, iar familia și prietenii tăi merită cadouri deosebite.
Sunt unele dintre motivele principale pentru care tot mai mulți români solicită credite în această perioadă, pentru a face față mai ușor urgențelor financiare. Totuși, înainte de a contacta banca sau IFN-ul dorit, îți recomandăm să ai în vedere aceste 3 întrebări esențiale:
Este o întrebare esențială pentru buna desfășurare a contractului de împrumut de la o instituție financiară bancară sau nebancară. Suma maximă pe care o poți solicita de la orice societate de creditare depinde și de nivelul veniturilor tale. Ia în considerare toate cheltuielile tale obișnuite, de la facturile lunare, până la chirie, combustibilul mașinii și nevoile familiei tale.
Dacă le poți gestiona pe acestea și să rămâi cu o anumită sumă pe care să o aloci ratelor, ești pe drumul cel bun! Trebuie să ai în vedere că multe persoane care fac un credit, se împrumută apoi de la persoane cunoscute pentru a achita rata. Este o strategie riscantă, ce poate conduce la un cerc vicios de împrumuturi. Pe scurt, încearcă să nu te împrumuți din mai multe surse, dacă plata unui singur credit reprezintă o provocare.
Înainte de a contracta cu societatea care acordă creditele, pune pe hârtie fiecare motiv pentru care ai nevoie de acea sumă. Află cât costă fiecare produs sau serviciu, apoi calculează totalul. După ce afli răspunsul, adaugă un procent de aproximativ 10% la acea sumă. Dacă de exemplu ai nevoie de un credit de 5000 lei, adaugă cei 10%, adică 5500 lei în total.
De ce? Pentru că pot să apară oricând taxe neprevăzute, costuri pentru livrarea unor comenzi, sau alți factori care să intervină ulterior solicitării creditului. Este bine să prevezi anumite cheltuieli adiționale, pentru a evita împrumuturile de la cunoscuți. Calcularea sumei totale de care ai avea nevoie te ajută să afli valoarea ratei lunare, în funcție și de durata în care dorești și poți achita datoria. Bineînțeles, instituția financiară la care vei apela îți va solicita suma exactă pe care o vrei și este recomandat să nu iei decizia în acel moment, în grabă.
Acesta ar fi ultimul pas în planificarea cheltuielilor tale. Este important să te gândești dacă acea sumă îți va rezolva problemele pe termen lung sau nu. Încearcă să anticipezi dacă ar mai putea apărea situații similare în viitorul apropiat și dacă nu cumva ai nevoie de o sumă mai mare decât ai crezut. Solicitarea unei sume mai mari printr-un singur credit este o alternativă mai bună decât contractarea mai multor credite cu valori mai mici, care ar ajunge la aceeași sumă totală.
Accesează acum site-ul IFN-ului Credius și realizează o simulare credit pentru a afla mai ușor valoarea ratelor unui potential credit de nevoi personale!