3.000 de lei pentru posesorii de mașini mai vechi de 15 ani. Nu e „Rabla”, dar e tot pentru rable

10 ian. 2022
1679 afișări
3.000 de lei pentru posesorii de mașini mai vechi de 15 ani. Nu e „Rabla”, dar e tot pentru rable
3.000 de lei pentru posesorii de mașini mai vechi de 15 ani. Nu e „Rabla”, dar e tot pentru rable | Sursă foto: Pexels

Mașinile vechi, funcționale sau abandonate sunt prezente atât în București, cât și în restul țării. În încercarea de a mai curăța puțin aerul și străzile, Ministerul Mediului ar putea oferii o compensație celor ce casează mașinile mai vechi de 15 ani.

Cei ce dețin mașini cu o vechime mai mare de 15 ani ar putea primii suma de 3.000 de lei de la autorități pentru a le duce la casare. Autoturismele vechi poluează extrem de tare aerul în cazurile în care sunt încă folosite, iar atunci când nu mai funcționează mare parte din oameni aleg să le abandoneze pe străzi. Pentru a rezolva aceste probleme, Ministerul Mediului dorește să lanseze un proiect care să îi convingă pe proprietari să le ducă la casat.

3.000 de lei pentru posesorii de mașini mai vechi de 15 ani

Proiectul ce aparține Ministerului Mediului, este unul asemănător Programului „Rabla”, însă nu este în totalitate lafel. Conform acestuia, cei ce casează mașinile mai vechi de 15 ani, nu vor primii vouchere pe care să le folosească pentru achiziționarea unei noi mașini, ci vor primii banii efectivi.

Acest proiect ar putea să se concretizeze și să devină realitate în câteva luni. Statul este dispus să îi recompenseze pe cei ce aleg să își caseze mașinile vechi. Acest proiect are scopul de a încuraja achiziționarea de mașini noi și mai puțin poluante și de a diminua problema mașinilor abandonate pe drumurile publice.

Nivelul de poluare este foarte crescut în România

Din cauza autoturismelor ce sunt mai vechi de 15 ani, nivelul de poluare din Capitală și din restul țării este unul extrem de crescut. Din acest considerent se dorește ca acestea să fie cât mai rar întâlnite în trafic.

Ideea acestui proiect a venit din parte Agenției de Protecție a Mediului. Aceștia au susținut că ar putea oferii un ajutor financiar în valoare de 1.500 de lei, restul de 1.500 de lei urmând să fie acordați de fiecare autoritate locală. Se dorește astfel ca măsura să fie cât mai atractivă pentru români și cât mai mulți dintre ei să opteze pentru această compensație în defavoarea mașinilor foarte vechi.

Un alt proiect de acest gen este Proiectul Rabla, în cadrul se primește un voucher ce poate fi folosit pentru achiziționarea unei mașini noi, din reprezentanță. Data la care va începe Programul „Rabla” în acest an este 4 februarie 2022.

Cookies