Două noi staţii de metrou pe M4 se fac din primăvară cu un miliard de lei

de:
24 dec. 2011
11 Afișari
Două noi staţii de metrou pe M4 se fac din primăvară cu un miliard de lei

Metrorex va organiza, pe data de 23 februarie 2012, o licitaţie deschisă pentru atribuirea contractului de lucrări pe tronsonul Parc Bazilescu–Străuleşti de pe Magistrala 4, a cărui valoare este estimată la 953,5 milioane lei, plus TVA, potrivit unui anunţ de participare lansat pe site-ul guvernamental de licitaţii publice.

Contractul prevede lucrări de construcţii tunel, galerie, staţii, depou, terminal multimodal şi instalaţiile aferente în vederea punerii în funcţiune. Finanţarea va fi asigurată de la bugetul de stat, iar durata contractului este de 42 luni de la data atribuirii.

Metrorex a inaugurat la începutul lunii iulie două staţii noi de metrou, Jiului şi Bazilescu, prin care a fost extinsă Magistrala 4, investiţie estimată la 72,5 milioane euro, din  fonduri de la buget.

Directorul Metrorex, Gheorghe Udrişte, preciza la acea dată că planurile de dezvoltare vizează extinderea reţelei de metrou la 120 de km, de la 67 km în prezent. Udrişte a mai spus că, în următorii doi ani, Magistrala 4 va fi prelungită cu alte două staţii, Laminorul şi Străuleşti.

Pe langă lungirea magistralei şi darea în folosinţă a celor două staţii, întreagă zona Străuleşti va fi transformată. Acolo vor fi construite o autogară, un peron subteran pentru autobuze, amenajat chiar în staţia de metrou, deasupra un stadion de fotbal, plus o parcare pe trei niveluri, cu spaţii verzi pe acoperiş. „Cu siguranta contractul va fi semnat anul viitor pentru că săptămâna aceasta lansăm anunţul de participaţie la licitaţie pentru execuţia în întregime a pachetului: lucrări de construcţie, dotări cu echipamente, cale de rulare. Practic tot ce ţine de punerea în funcţiune, la cheie, a staţiilor Laminorului şi Lac Străuleşti. Lucrările vor începe în prima parte a anului viitor. Cel mai probabil în trimestrul I dacă nu vor exista contestaţii în urma procedurii de licitaţie”, spune pentru B365.ro, directorul Metrorex S.A, Gheorghe Udrişte.

Un lucru nemaiîntâlnit pentru o staţie de metrou din Bucureşti îl reprezintă parcările de pe laturile staţiei-depou. Practic peroanele vor fi dotate cu locuri de parcare, astfel încât călătorii să se poată transborda fără a ieşi la suprafaţă. Investiţia pentru staţia Străuleşti, stadion şi parcarea pe trei niveluri este estimată la 298 milioane de euro. În prezent, magistrala 4 are şase staţii: Gara de Nord 2, Basarab 2, Griviţa, 1 Mai, Pajura şi Parc Bazilescu. Odată cu finalizarea ultimelor două staţii, Laminorului şi Lac Străuleşti, lungimea traseului va fi de 7,8 km, cu o capacitate de transport estimată la 50.000 de persoane.

Vezi cum va arăta super-staţia de metrou Străuleşti, dotată cu stadion de fotbal şi parcare pe trei niveluri, cu spaţii verzi pe acoperiş, desăre care B365.ro a scris aici.

Cookies