25% din apelurile la Telefonul Copilului sunt pe situaţii de RISC.Apar sesizări de bullying în şcoli

de:
05 iun. 2019
6 Afișari
25% din apelurile la Telefonul Copilului sunt pe situaţii de RISC.Apar sesizări de bullying în şcoli

„Misiunea liniei Telefonul Copilului este asistenţa şi consilierea telefonică a beneficiarilor şi intervenţia în regim de urgenţă pentru copilul victimă a abuzului, neglijării, traficului, migraţiei şi exploatării, la nivelul Sectorului 2. Este de datoria noastră, ca autorităţi locale, să facem tot ce ne stă în putere pentru a preveni cazurile de violență asupra copiilor, fie că acestea se petrec în familie sau în comunitate şi să milităm pentru dezvoltarea şi susţinerea serviilor de acest gen care vin în sprijinul copiilor aflaţi în situaţii de abuz sau neglijenţă”, a declarat Mugur Mihai Toader, edilul Sectorului 2.

1.035 apeluri la Telefonul Copilului, de la începutul anului 2019
În perioada 01.01 2019 – 31.05. 2019, pe linia 021/9852 Telefonul Copilului Sector 2 au fost preluate 1035 de apeluri, fiind semnalate 253 de situaţii în care copiii se aflau în situaţie de risc. Statistica apelurilor se prezintă astfel:
9 sesizari privind situaţie de abuz fizic asupra copilului;
16 sesizări in care copilul a fost victima abuzului emoţional;
35 sesizări in care copilul a fost victima neglijării în familie;
4 sesizări în care copilul a fost victima unui abuz sexual;
6 sesizări privind expunerea mamei cu copil la violenţă domestică;
15 sesizări bullying;
8 sesizări de audiere la poliție a unui minor în calitate de agresor;
13 sesizări de audiere la poliţie a unui minor în calitate de victimă furt/ martor;
14 sesizări cu privire la nerespectare dreptului părintelui de a menţine legătura cu copilul;
2 sesizări privind consumul de substanţe interzise;
3 sesizări privind ingestia accidentală de substanţe/medicamente;
2 sesizări privind ingestia voluntară de substanțe/medicamente;
3 sesizări privind fuga copilului din centrele de protecţie din subordinea altor sectoare/judeţe;
6 sesizări privind copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate;
1 sesizare privind familie fără adăpost;
30 sesizări în care copilul minor a înfăptuit o faptă prevăzută de legea penală;
1 sesizare privind situaţia în care copilul minor practică cerşetoria;
4 sesizări privind repatrierea/returnarea copilului de pe teritoriul altui stat;
75 de apeluri in care solicitanţii au fost consiliaţi şi reorientaţi către alte servicii/DGASPC –uri, în funcţie de domicliul acestora.

În scopul prevenirii şi înlăturării situaţiilor de abuz, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 2 a înfiinţat linia telefonică 021/9852 – Telefonul Copilului Sector 2, în cadrul Serviciului de Intervenţie în Situaţii de Abuz, Neglijare, Trafic şi Migraţie – Biroul de Interventie în Regim de Urgenţă şi Telefonul Copilului. Linia funcţionează în regim permanent, 7 zile/săptămână, 24/24 ore, inclusiv în zilele de sărbători legale şi se constituie ca un serviciu de specialitate pe care copiii şi familiile din comunitate îl pot accesa în funcţie de nevoi şi pentru a semnala situaţiile de abuz, neglijare, exploatare, trafic, migraţie asupra unui copil.

De asemenea, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2 a încheiat un parteneriat cu Organizaţia Salvaţi Copiii pentru a oferi sprijin copiilor neînsoţiţi, solicitanţi de azil şi beneficiari de protecţie internaţională (refugiaţi şi protecţie subsidiară) din cadrul Centrului Pilot de Protecţie pentru Copilul Victimă a Traficului de Fiinţe Umane Gavroche al DGASPC Sector 2.

5 iunie a devenit Ziua împotriva Violenţei asupra Copilului în România, începând cu anul 2006, în scopul conştientizării şi prevenirii abuzurilor şi neglijării copilului în societatea românească. Iniţiativa marcării unei astfel de zile aparţine organizaţiei Salvaţi Copiii.

Cookies