25 de sfaturi inedite pentru a vă răcori în zilele toride

de:
04 iul. 2012
0 Afișari
25 de sfaturi inedite pentru a vă răcori în zilele toride

1. Puneţi în funcţiune echipamentele de climatizare din casă în intervalul orar 16.00 – 18.00. În tot acest timp nu se recomandă folosirea electrocasnicelor care generează căldură, precum maşina de spălat vase, maşina de spălat rufe sau aragazul. Dacă vreţi să preparaţi cina în acest interval de timp, folosiţi cuptorul cu microunde în detrimentul aragazului pentru a evita supraîncălzirea aerului din casă.

2. Aer mai rece în casă fără a încărca factura la energia electrică. , După ce aţi dat drumul scurt timp la răcire, setaţi aparatul de aer condiţionat pe modul FAN, care repune în circulaţie aerul rece din casă, timp de 24 de ore, fără să utilizeze instalaţia de climatizare. Astfel puteţi evita plata unei facturi mai mari la energia electrică.

3. Poziţionaţi ventilatorul în cel mai răcoros loc din cameră pentru a transfera aerul rece şi în celelalte colţuri ale încăperii. Pentru a intensifica acţiunea ventilatorului puneţi un bol cu gheaţă în faţa acestuia şi astfel veţi avea parte de un aer mai rece în cameră chiar şi după ce gheaţa s-a topit.

4. Dacă locuiţi la casă, amplasaţi un sistem automat de irigare în grădină, pe partea mai răcoroasă a casei, pentru a reduce temperatura din interior. Gazonul ud în timpul nopţii reprezintă un aer condiţionat gigant, potrivit lui Kerry Smith, inspector de clădiri la compania canadiană InspecTech. Dacă lăsaţi geamurile deschise în timpul nopţii, când pământul este saturat, vântul va împinge în casă umiditatea ce se ridică din gazon.

5. Montaţi rulouri sau umbrare de bambus pe partea exterioară a ferestrelor poziţionate în zona de sud. Astfel, veţi reduce, cu până la 80%, căldura soarelui care pătrunde în casă.

6. Aplicaţi folii termoizolante pe geamuri pentru a menţine răcoarea în camere. Aceste folii sunt utile şi în timpul iernii pentru că menţin căldura în casă, după cum susţin producătorii.

7. Curăţaţi filtrele aparatului de aer condiţionat o dată pe lună. Praful depus pe filtre poate reduce cu 1% pe săptămână fluxul de aer rece generat de echipament. Curăţând des filtrele de aer vă veţi asigura o mai bună funcţionare a instalaţiei de climatizare pe termen lung şi veţi evita formarea stafilococului auriu, a candidei sau a ciupercilor nocive.

8. Opriţi aerul condiţionat sau ventilatoarele dacă lipsiţi din casă mai mult de o oră. Nu lăsaţi un ventilator deschis într-o cameră în care nu este nimeni prezent, cu excepţia încăperilor situate la mansardă. Potrivit wikiHow.com, un ventilator nu răceşte aerul din cameră, ci îl încălzeşte, de fapt, pentru că motorul ventilatorului generează căldură. Conform aceleiaşi surse, răcoarea se produce doar atunci când cineva este prezent în cameră. Oamenii simt senzaţia de răcoare din cauza evaporării umezelii acumulate în piele.

9. Jaluzelele sau rulourile termoizolante pentru cameră pot reprezenta instrumente ideale pentru protecţia în timpul zilelor toride de vară fiindcă împiedică pătrunderea căldurii prin ferestrele sudice.

10. Folosiţi lenjerie de pat din satin sau mătase pentru că acestea vor fi mai fine şi mai răcoroase în timpul somnului.

11. Puneţi o pernuţă la congelator cu o oră – două înainte de a adormi. Țineţi pernuţa în mai multe pungi de plastic pentru a evita îngheţarea ţesăturii. Scoateţi apoi perna din congelator şi utilizaţi-o în timpul nopţii pentru a vă asigura un somn mai plăcut în ciuda căldurii extreme, potrivit wikiHow.com.

12. În timpul verii se recomandă câte un pahar de circa 250 ml apă la fiecare oră. Pentru ca apa să fie şi mai revigorantă adăugaţi frunze de mentă proaspătă, felii de lămâie, portocale sau castraveţi.

13. Puneţi un prosop udat cu apă rece în jurul gâtului – senzorul pentru sistemul de control al temperaturii corpului uman. Prin această metodă organismul se păcăleşte şi creierul uman percepe senzaţia de răcoare la nivelul întregului corp.

14. Umeziţi-vă părul în timpul zilelor toride. Evaporarea apei vă va da o senzaţie de răcoare la nivelul capului.

15. Umeziţi o bandană cu apă rece şi puneţi-o pe cap.

16. Udaţi un tricou cu apă caldă, stoarceţi-l şi purtaţi-l. Aşezaţi-vă pe un scaun, cu spătarul decupat, în faţa ventilatorului. Reumeziţi tricoul când se usucă. Se recomandă folosirea apei calde pentru a evita provocarea unui şoc termic asupra organismului sufocat de temperaturile ridicate.

17. Purtaţi o cămaşă cu mâneci scurte şi udaţi-vă doar mânecile cu un jet de apă. Dacă adie vântul sau staţi în faţa unui ventilator vă veţi răcori rapid. Dacă purtaţi pantaloni lungi vă puteţi uda picioarele şi veţi obţine o senzaţie asemănătoare. Și femeile care poartă fuste lungi pot obţine aceeaşi senzaţie răcoroasă dacă îşi udă tivul fustei.

18. Udaţi-vă încheieturile mâinilor cu apă rece câte 10 secunde. În acest fel puteţi reduce temperatura timp de o oră.

19. Țineţi picioarele într-un lighean cu apă rece. Această metodă este eficientă dacă vreţi să scăpaţi de căldura insuportabilă pentru că organismul radiază căldura prin mâini, picioare, faţă şi urechi. Astfel, răcirea oricăreia dintre aceste părţi ale corpului vă va da o senzaţie reconfortantă chiar şi în miezul zilei.

20. Umpleţi o cadă cu apă rece şi relaxaţi-vă. După ce vă obişnuiţi cu apa, lăsaţi-o apoi să se scurgă şi umpleţi din nou cada cu apă rece. Continuaţi să folosiţi această metodă până când vă răcoriţi suficient. Corpul va fi răcorit pentru o lungă perioadă de timp după ce veţi ieşi din cadă. Dacă doriţi o răcorire rapidă adăugaţi gheaţă în apa rece.

21. Inspiraţie din Orient. Vestimentaţia tradiţională îi protejează pe cei care locuiesc în zonele deşertice de temperaturile extrem de ridicate. Purtând haine care să vă acopere corpul din cap până în picioare vă veţi proteja pielea de arşiţa soarelui. Aceste veşminte vor umbri pielea, asigurându-vă o senzaţie de răcoare mai mare spre deosebire de celelalte haine, care vă expun pielea direct la soare.

22. Folosiţi mentă din belşug! Menta împrospătează pielea şi lasă o senzaţie plăcută de răcoare. Folosiţi produse cosmetice, cremă de faţă, săpun, loţiune de corp, gel de duş şi spray pentru picioare pe bază de mentă ca să vă răcoriţi pielea.

23. Mâncarea condimentată, aliatul dumneavoastră în zilele toride. Sute de milioane de oameni care locuiesc în zonele călduroase ale globului consumă alimente picante şi reuşesc astfel să reziste când temperatura creşte vertiginos. Produsele alimentare picante favorizează apariţia transpiraţiei, care are rolul de a echilibra temperatura organismului uman. De asemenea, pe lângă senzaţia de răcoare, mâncarea picantă favorizează secreţia endorfinelor, care generează un sentiment plăcut şi vă fac să uitaţi de căldura toridă de afară.

24. Umpleţi un pahar cu cuburi de gheaţă. Țineţi-l aproape de gură şi suflaţi uşor. Aerul suflat în ceaşcă se răceşte drastic, iar vaporii reci vor ajunge direct pe pielea dumneavoastră.

25. Purtaţi haine din bumbac sau mătase, deschise la culoare şi evitaţi îmbrăcămintea din materiale textile sintetice.

Cookies