ARHIVA B365

243 de persoane semnalate în Sistemul Informatic Schengen, depistate de poliţişti

În urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române, în perioada 6 – 13 februarie a.c., au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, 160 de persoane ce fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), se precizează într-un comunicat al Poliţiei Române.

Poliţiştii români au pus în aplicare 26 de mandate europene de arestare, au depistat 78 de persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi o persoană ce era semnalat ca dispărută de partenerii din statele Schengen.

De asemenea, pe teritoriul României, au fost identificate 25 de autoturisme ce erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale şi a fost ridicat un document căutat de un stat partener.

Totodată, 83 de persoane căutate de autorităţile române au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Dintre acestea, 41 de persoane erau urmărite de Poliţia Română în baza unui mandat european de arestare, 17 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar 5 persoane erau semnalate dispărute de autorităţile române.

10 autovehicule semnalate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale au fost identificate în statele membre. De asemenea, 7 documente emise şi căutate de România au fost descoperite în state membre.
~   ~

Cu titlu exemplificativ:

În urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române, la data de 9 februarie a.c., a fost arestat, în oraşul Buhuşi, judeţul Bacău, un bărbat de cetăţenie germană.

Pe numele acestuia, autorităţile din Germania au emis un mandat european de arestare pentru infracţiuni la regimul stupefiantelor (25 de fapte de trafic de droguri).

Cel în cauză a fost încarcerat Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Inspectoratul de Politie al Judeţului Bacău, Curtea de Apel Bacău emiţând, pe numele său, un mandat de arestare provizorie, pentru 15 zile, în vederea predării către autorităţile germane.

~   ~

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen).

S.I.S. conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button