240 de şoferi bucureşteni au rămas fără permis în 3 zile pentru neacordarea priorității pietonilor

de:
06 sept. 2012
0 Afișari
240 de şoferi bucureşteni au rămas fără permis în 3 zile pentru neacordarea priorității pietonilor

În perioada 3 – 16 septembrie, Brigada Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti derulează programul „Toleranţă zero pentru conducătorii auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor”. În 2011, neacordarea priorităţii pietonilor aflaţi în traversarea drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate a reprezentat cea de-a doua cauză de producere a accidentelor rutiere grave în Bucureşti. Cele mai multe accidente rutiere grave produse în Capitală au avut loc din cauza pietonilor care traversează neregulamentar. A treia cauză a producerii accidentelor rutiere grave a fost neadaptarea vitezei la condiţiile de drum.

În primele trei zile de la începerea programului ce are ca scop prinderea conducătorilor auto care nu acordă prioritate pietonilor, 240 de şoferi s-au ales cu permisele de conducere suspendate pentru 30 de zile şi cu amenzi contravenţionale cuprinse între 280 şi 350 lei. Şoferii sancţionaţi pot depune contestaţie dacă sunt de părere că nu au încălcat nicio reglementare în domeniu. În 2011, din totalul conducătorilor auto amendaţi, 3% au depus contestaţii la sancţiunile primite. Însă, imaginile surprinse de poliţiştii de la Brigada Rutieră nu i-au ajutat pe mulţi dintre contravenienţi, astfel că, doar 5% dintre contestaţii au fost soluţionate în favoarea persoanelor sancţionate.

Dacă unii şoferi dau vina pe neatenţie, alţii spun că nu opresc autovehiculele pentru că au timp să treacă cu maşina înainte ca pietonii să ajungă în faţa lor. „Şoferul bucureştean uită să facă aşa cum a învăţat în şcoala de şoferi: să conducă corect şi să respecte regulile de circulaţie, aşa cum le respectam fiecare dintre noi când am urmat cursurile şcolii de şoferi. Mulţi spun că fie se grăbesc să ajungă la muncă, iar alţii sunt mai puţini la trafic pentru că sunt copleşiţi de grijile cotidiene. Unii chiar spun că nu i-au observat pe pietonii care s-au angajat să traverseze strada regulamentar”, a explicat Ioana Stancu, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Joi, agenţii Brigăzii Rutiere l-au lăsat pieton şi pe un taximetrist care nu a acordat prioritate pietonilor în zona Halta Griviţa. La apariţia reporterilor, şoferul i-a ameninţat pe cei care încercau să afle care au fost cauzele pentru care bărbatul nu a oprit autovehiculul la trecerea de pietoni.

Şoferul recalcitrant s-a ales cu permisul suspendat pentru 30 de zile şi cu o amendă contravenţională, de până la 350 lei.

Taximetristul care nu a acordat prioritate pietonilor va sta pe tuşă 30 de zile pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare.

Permanent, în această perioadă, vor fi desfăşurate acţiuni de impune a legii, pentru conştientizarea şoferilor cu privire la riscurile nerespectării acestei prevederi legale.

Neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public, prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului, se sancţionează conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu 4 – 5 puncte amendă (280 – 350 de lei) şi suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru o perioadă de 30 de zile.

Pentru depistarea şi sancţionarea conducătorilor auto care săvârşesc această abatere, poliţiştii rutieri vor acţiona în trafic, folosind pentru filmare şi aparatura tehnică montată pe echipajele din dotare. Alte două echipaje staţionează pe ambele sensuri pentru a-i sancţiona pe cei care nu respectă legislaţia în domeniu.

Acţiunile de acest gen vor continua punctual sau „fulger” şi în perioada următoare, în scopul reducerii numărului de evenimente rutiere în care sunt implicaţi pietonii.

10 puncte negre în care şoferii bucureşteni îi ignoră pe pietoni

În primele opt luni ale anului, neacordarea priorităţii pietonilor a dus la producerea a 104 accidente rutiere, soldate cu şase morţi şi 104 răniţi.

În 2011, în urma incidentelor produse anul precedent, Brigada Rutieră a depistat 10 puncte negre, în baza articolului 135, litera h, privind acordarea priorităţii pietonilor care traversează regulamentar.

Punctele negre sunt zonele în care au avut loc cel puţin trei accidente rutiere cu aceeaşi cauză. Analiza punctelor negre se face la începutul fiecărui an, pentru a se lua în calcul toate evenimentele rutiere petrecute în anul anterior.

1. Str. Av. Şerbănescu nr. 26, 27/ Str. Ştefan Burileanu – 4 accidente, soldate cu 1 rănit grav şi 3 răniţi uşor

2. Calea Dorobanţilor nr. 239/ Str. Amiral Bălescu – 4 accidente rutiere, soldate cu 4 victime, din care 1 mort, 1 rănit grav şi 2 răniţi uşor

3. Bd. Gheorghe Magheru/ Str. Tache Ionescu – 3 accidente, soldate cu 1 rănit grav şi 2 răniţi uşor

4. Calea Griviţei/ Halta Griviţa – 3 accidente, soldate cu 1 rănit grav şi 2 răniţi uşor

5. Bd. Iancu de Hunedoara nr. 25 – 4 accidente, în urma cărora o persoană a fost rănită grav, iar alte trei au suferit răni uşoare

6. Calea Floreasca/ Str. Gheorghe Bănciulescu – 3 accidente, soldate cu 3 răniţi uşor

7. Şos. Pantelimon nr. 291 – 3 accidente, în urma cărora o persoană a fost rănită grav, iar alte două au suferit răni uşoare

8. Str. Turnu Măgurele/ Str. Someşul Cald – 3 accidente, soldate cu 4 victime, din care 2 răniţi grav şi 2 răniţi uşor

9. Str. Mihail Sebastian nr. 21, 88 – 3 accidente rutiere, în urma cărora 3 persoane au fost rănite grav

10. Str. 1 Mai/ Str. Constantin Titel Petrescu – 3 accidente, soldate cu 5 răniţi uşor.

Cookies