24 martie, ziua celor trei summituri la Bruxelles: NATO, UE și G7. Decizii așteptate, inclusiv reacţia aliaților în faţa armelor chimice

24 mart. 2022
169 Afișari
24 martie, ziua celor trei summituri la Bruxelles: NATO, UE și G7. Decizii așteptate, inclusiv reacţia aliaților în faţa armelor chimice

Preşedintele SUA, Joe Biden, participă joi la trei summituri organizate la Bruxelles – NATO, Consiliul European și G7 – pentru ca vineri să se deplaseze în Polonia pe fondul războiului pe care Rusia l-a declanșat în Ucraina, fiind pentru prima dată după al Doilea Război Mondial când un stat european lansează o invazie militară împotriva altui stat în Europa. Joe Biden și liderii aliați, europeni și democratici marchează joi, prin summit-urile de la Bruxelles, o lună de la atacul abuziv al Rusiei asupra Ucrainei.

Preşedintele SUA, Joe Biden, începe discuții intensive în cadrul NATO şi G7 și cu liderii Uniunii Europene. În cadrul summit-ul extraordinar al NATO de la Bruxelles se va discuta inclusiv despre cum ar trebui să răspundă alianța dacă Vladimir Putin folosește arme chimice sau biologice împotriva cetățenilor ucraineni.

Cu o zi înainte ca summit-ul extraordinar al NATO să aibă loc la Bruxelles, mai multe surse au declarat pentru CNN că joi se va discuta despre cum ar trebui să răspundă alianța dacă Vladimir Putin folosește arme chimice sau biologice împotriva cetățenilor ucraineni. Mai mulți oficiali, care au vorbit cu condiția anonimatului total, au convenit că, deși poziția oficială a NATO conform căreia nu se va implica direct în acest război va rămâne, armele chimice ar putea schimba jocul, deoarece o astfel de escaladare ar determina probabil publicul Națiunile NATO să ceară măsuri.

Liderii celor 30 de state membre ale NATO – între care Joe Biden, Klaus Iohannis, Emmanuel Macron și Olaf Scholz – vor decide joi, în cursul unui summit extraordinar care se desfășoară într-un moment crucial pentru securitatea euro-atlantică, desfășurarea a patru noi grupuri de luptă pe flancul estic – în Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria, un demers prin care NATO va avea, în total, opt grupuri tactice de la Marea Baltică la Marea Neagră. Liderii aliați vor aborda consecințele invaziei președintelui Putin în Ucraina, vor discuta despre rolul Chinei în această criză și vor decide asupra următoarelor măsuri pentru a consolida descurajarea și apărarea NATO. Potrivit unui infografic difuzat recent de NATO, prezența trupelor aliate pe flancul estic diferă de la stat la stat. Cei mai mulți soldați aliați se află în Polonia – 10.500, Lituania – 4.000, România – 3.300, Slovacia – 2.100, Estonia – 2.000, Letonia – 1.700, Bulgaria – 900 și Ungaria – 800. În România, SUA au dislocat încă 1.000 de soldați pe lângă cei 900 deja aflați pe teren și au trimis șase avioane de luptă F-16 pentru misiuni de poliție aeriană.

Cookies