ȘTIRI

Alte 231 de blocuri din Bucureşti vor fi reabilitate termic, gratuit, anul acesta. VEZI LISTELE

Primăria Sectorului 6 şi-a propus ca, până la sfârşitul anului, să fie reabilitate termic 273 de blocuri. Până în prezent, au fost licitate două din cele trei contracte subsecvente de anvelopare, care cuprind un număr de 231 de blocuri. Listele de blocuri incluse în programul de reabilitare termică au fost aprobate în mai multe şedinţe de Consiliu Local Sector 6, în mandatul fostului edil, Cristian Poteraş, şi pot fi găsite aici: lista de pe 24 mai 2012, lista de pe 4 aprilie 2012, lista de pe 27 martie 2012 şi lista de pe 27 octombrie 2011.  

Valoarea totală a celor două contracte subsecvente se ridică la suma de 490.193.110,64 lei, conform datelor centralizate de administraţia locală. 

Pentru cel de-al treilea contract subsecvent, cu un număr de aproape 40 de blocuri, lucrările ar urma să înceapă în primăvara 2013. „Vom organiza o nouă licitaţie, la finalul acestui an, în care vom stabili noi preţuri pentru lucrările de anul viitor. În funcţie de proiecţia bugetară, urmează să mai fie reabilitate termic încă 300-400 de blocuri în 2013”, a declarat pentru B365.ro primarul Sectorului 6, Rareş Mănescu care a adăugat că, în anul 2009, au mai fost reabilitate termic un număr de 27 de blocuri. 

Ţinând cont că, în Sectorul 6 există în jur de 1.770 de blocuri, după cum susţin reprezentanţii administraţiei locale, rezultă că până la finalul anului curent vor fi anvelopate circa 15% din imobile. 

Scandal din cauza reabilitării termice

Înainte de alegerile locale, fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraş, a fost acuzat în repetate rânduri de consilierii USL, aflaţi atunci în opoziţie, că se plăteşte prea mult pentru reabilitarea termică a blocurilor, în unele cazuri preţurile fiind cu 60% mai mari faţă de standardele de cost unor firme apropiate PDL precum Cel mai adesea, anvelopările blocurilor din Sectorul 6 sunt efectuate de firme apropiate PDL, precum Delta ACM, Tehnologica Radion şi Straco. Detalii despre scandalul celui mai mare „tun” al anvelopării – 15.000 de euro pentru un singur apartament găsiţi aici. În replică, ex-edilul a explicat atunci că depăşirea standardelor de cost este cauzată de o nouă obligativitate legislativă, respectiv închiderea balcoanelor cu termopan, ceea ce creşte costurile administraţiei locale.  

Bucureştenii care au plătit echivalentul a 20% din costul reabilitării termice, respectiv contribuţia asociaţiei de proprietari, vor primi banii înapoi. O astfel de decizie a fost luată de consiliile locale ale sectoarelor 3 şi 6. 

Potrivit specialiştilor, locatarii din blocurile reabilitate termic plătesc, în sezonul rece, aproape jumătate din factura la întreţinere a celor care care locuiesc în imobile vechi, neanvelopate. 

Vezi aici ce blocuri vor fi reabilitate termic şi în alte sectoare din Bucureşti


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button