24 de ONG-uri cer statului să nu mai finanţeze BOR şi să dea banii la Educaţie sau Cercetare

de:
05 feb. 2013
2 Afișari
24 de ONG-uri cer statului să nu mai finanţeze BOR şi să dea banii la Educaţie sau Cercetare

 „Anual, Statul ofera cultelor religioase aproximativ 540 de milioane de euro, suma echivalenta cu 0,4% din PIB-ul Romaniei, valoare anuntata de insasi Patriarhia BOR. Pentru comparatie, reamintim ca nivelul arieratelor statului la plata medicamentelor este de doar 0,3% din PIB”, se arata in scrisoarea deschisa a reprezentantilor societatii civile.

Pe lângă aspectele enunțate în apelul lansat către Parlament de către ASUR, FCMR ține să precizeze faptul că Patriarhia Română beneficiază, pe lângă cei 0,4% din PIB, de scutiri de la plata taxelor și impozitelor pentru toate activitățile economico-financiare desfășurate. Astfel, toate sumele prin care românii achită diversele servicii și produse oferite de BOR rămân strict în posesia acesteia, nefiind transferată nicio sumă către bugetul de stat pentru activitățile desfășurate. Totodată, Biserica Română, cel mai mare proprietar de terenuri din România, după statul român, este scutită de la plata taxelor și impozitelor aferente acestora.

Scrisoarea deschisa va fi trimisa in cursul zilei de azi presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, Primului-Ministru, sefului Reprezentantei Comisiei Europene, sefului misiunii FMI si directorului biroului Bancii Mondiale in Romania.

Ca orice persoană juridică, Patriarhia Română și-a înregistrat datele financiare la ministerul de Finanțe.

Conform acestor cifre, Patriarhia Română (Administraţia Patriarhală) a realizat un profit net de aproape 28 milioane de lei, la venituri totale de peste 87 de milioane de lei, scria Capital, anul trecut.

Administrația Patriarhală a realizat în 2011 cheltuieli de 59.125.434 de lei, după ce în 2010 cheltuise 61.285.218 de lei.

Veniturile din 2011, de peste 87 de milioane de lei sunt cu aptoape 60 de milioane de lei mai mari decât anul anterior, când Patriarhia realizase venituri de 27.285.500 de lei.

Ca o comparație, dacă Administraţia Patriarhală ar fi o companie privată atunci ar fi de talia McDonald’s România, care a făcut un profit brut de 22.268.012 de lei, cu peste 5 milioane de lei mai mic decât Patriarhia Română.

Patriarhia română răspunde demersului ONG-urilor: „Statul român nu plăteşte integral salariile personalului clerical şi neclerical, ci asigură doar o contribuţie de aproximativ 60% la salariile acestora. Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din Învăţământul preuniversitar), impozitele, asigurările de sănătate şi contribuţiile sociale sunt plătite din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti.

Această situaţie este consecinţa secularizării averilor bisericeşti de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1863), atunci când Biserica a fost deposedată de sursele de întreţinere, iar Statul român şi-a luat angajamentul de a sprijini de la bugetul public salarizarea personalului deservent şi întreţinerea lăcaşurilor de cult. În prezent, cea mai mare parte a proprietăţilor bisericeşti nu au fost încă retrocedate proprietarilor de drept.

De remarcat faptul că sumele plătite de unităţile bisericeşti pentru plata impozitelor şi asigurărilor sociale aferente salariilor personalului deservent sunt aproximativ egale sau depăşesc valoarea contribuţiilor la salarii primite de la bugetul de Stat. De exemplu, în fiecare lună valoarea totală a contribuţiilor la salariile personalului din Administraţia patriarhală este de 557.472 lei, iar suma plătită de Patriarhia Română la bugetul de Stat pentru impozitele pe salariile integrale, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale este de 575.087 lei. Oricine poate constata faptul că ceea ce se primeşte de la bugetul de Stat sub forma sprijinului salarial se întoarce la bugetul public prin plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale aferente.”

Semnatarii scrisorii deschise, ONG-uri:

Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR)
ActiveWatch
Expeditie in Cultura
Asociatia Miscarea Civica Militia Spirituala
Centrul de Resurse pentru participare publica – CeRe
Fundatia Population Services International in Romania
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Asociatia Start Focus
Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics
Asociatia REPER21
Asociatia EPAS
Asociatia ACCEPT
Fundatia Alaturi de Voi
Fundatia PACT
Asociatia Salvati Dunarea si Delta
Green Hours & Teatrul LUNI
Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna”
Asociatia Edusfera
Centrul pentru Actiune si Responsabilitate in Educatie
Grupul h.arta
Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta
Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
Asociatia Rencontres du Patrimoine Europe – Roumanie – RPER (Franta)

Federația Creatorilor Morali Români

„In decembrie 2012, ASUR (n.r. Asociaţia Secular Umanistă din România) a initiat o petitie adresata primarilor, in care solicitam sa nu mai aloce bani cultelor. Acum, continuam demersurile in acest sens, prin apelul lansat catre Parlament. Atat noi, cat si celelalte organizatii semnatare dorim sa atragem atentia parlamentarilor ca sumele stranse din taxe si impozite trebuie folosite in interesul direct al contribuabililor si nu pentru sustinerea cultelor, care sunt organizatii private. Cu aceasta ocazie ne reafirmam pozitia privind necesitatea adoptarii Legii Contributiei Bisericesti pentru a inlocui subventionarea cultelor de la buget printr-o contributie optionala, colectata dupa sistemul din Germania”, a declarat Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR, una dintre ONG-urile semnatare.

Cookies