200 de clădiri din zona istorică dintre Piața Romană și Piața Unirii sunt evaluate seismic. Specialiștii stabilesc dacă și cât de degradate sunt, ca mai apoi să fie consolidate

11 apr. 2024
2429 afișări
200 de clădiri din zona istorică dintre Piața Romană și Piața Unirii sunt evaluate seismic. Specialiștii stabilesc dacă și cât de degradate sunt, ca mai apoi să fie consolidate
200 de clădiri din zona istorică dintre Piața Romană și Piața Unirii sunt evaluate seismic. Specialiștii stabilesc dacă și cât de degradate sunt, ca mai apoi să fie consolidate | Foto simbol: Inquam Photos / George Călin

A început evaluarea preliminară a 200 de clădiri situate în zona istorică dintre Piața Romană și Piața Unirii pentru a se stabili dacă sunt degradate sau avariate în urma cutremurelor. Acțiunea face parte din Proiectul pilot de Evaluare Preliminară Rapidă a Clădirilor, implementat de Primăria Capitalei.

200 de clădiri aflate într-o zonă istorică din București, evaluate preliminar pentru a se stabili dacă sunt degradate

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat că, începând de miercuri, 10 aprilie, 200 de clădiri vor fi evaluate preliminar pentru a se stabili dacă prezintă degradări sau avarii în urma cutremurelor, se arată pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului București.

200 de clădiri aflate în zona istorică între Piața Romană și Piața Unirii sunt evaluate preliminar începând de astăzi pentru a stabili dacă prezintă degradări sau avarii în urma unor acțiuni seismice.

Ulterior, se va face o ierarhizare și prioritizare a acestora din punct de vedere al riscului seismic pentru a fi incluse în Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat. De asemenea, se vor fixa coordonatele GPS pe harta interactivă.

Proiectul pilot de Evaluare Preliminară Rapidă a Clădirilor este un concept nou, introdus de Legea 212 din anul 2022. Acesta presupune o examinare vizuală făcută de specialiști a clădirilor degradate din București, în vederea reabilitării acestora.

Inginerii și inspectorii se vor ocupa de evaluarea preliminară a acestor clădiri de pe spațiul public, adică fără a cere acces în casă/apartamente. Aceștia vor studia dacă există fisuri sau degradări și vor întocmi fișe de evaluare rapidă. Fișele vor conține date precum:

  • clarificări de adresă,
  • număr de scări,
  • fotografii ale fațadelor etc.

În funcție de rezultatele acestuia și după ce AMCCRS va identifica eventualele dificultăți întâmpinate pe parcurs, vom continua programul pentru restul imobilelor din București.

Teatrul Bulandra, Blocul Rosenthal și Club A, pe lista clădirile cu risc seismic pentru care PMB a obținut bani de consolidare în 2023

La sfârșitul lui decembrie 2023, Nicușor Dan transmitea că PMB a obținut peste 135 de milioane de euro, fonduri nerambursabile europene și naționale, pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.

Printre clădirile care se vor consolida se află Teatrul Bulandra, Teatrul foarte Mic, Muzeul memorial Gheorghe Tattarescu, Blocul Rosenthal sau Club A.

Concret, 21 de proiecte depuse de AMCCRS în cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS) au fost selectate pentru finanțare. Imobilele care vor fi consolidate seismic se află în zone protejate istoric, iar valoarea finanțării este de aproximativ 500,62 milioane lei.

Prin PNRR, AMCCRS a semnat 17 contracte de finanțare în valoare totală de 283,4 milioane lei. Printre clădirile care vor fi consolidate cu aceste fonduri se numără Teatrul Bulandra, Teatrul foarte Mic, Muzeul memorial Gheorghe Tattarescu, Blocul Rosenthal sau Club A.

Alte 42 de imobile vor fi consolidate din bugetul local, mai spunea la sfârșitul lui 2023 Nicușor Dan.

Pe site-ul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor de Risc Seimic, pe lista clădirilor vulnerabille în caz de cutremur se află 2.754 de imobile.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies