20 de milioane de lei împrumut pentru două din marile proiecte de infrastructură din București: Pasajul de la Doamna Ghica și lărgirea străzii Prelungirea Ghencea

18 mai 2022
1645 Afișari
20 de milioane de lei împrumut pentru două din marile proiecte de infrastructură din București: Pasajul de la Doamna Ghica și lărgirea străzii Prelungirea Ghencea
FOTO: Facebook Trustul de clădiri metropolitane

Un împrumut de 20 de milioane de lei va fi acordat Trustului de Clădiri Metropolitane de către municipalitatea bucureşteană pentru lucrările la Pasajul de la Doamna Ghica și lărgirea străzii Prelungirea Ghencea, conform unui proiect de hotărâre adoptat în unanimitate în şedinţa extraordinară de miercuri a Consiliului General al Capitalei. Trustul de Clădiri Metropolitane execută cele două lucrări de infrastructură, unele din cele mai mari pe care le are în desfășurare Capitala.

La propunerea primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan, împrumutul va avea următoarea destinaţie:

 • 5 milioane de lei pentru activitatea curentă,
 • 5 milioane de lei pentru derularea lucrărilor la pasajul Doamna Ghica,
 • 10 milioane lei pentru proiectul Prelungirea Ghencea – Domneşti şi supralărgirea Bulevardului Ghencea, între Strada Braşov şi terminalul liniei de tramvai 41.

Împrumutul va fi acordat fără dobândă de la bugetul municipalităţii şi urmează să fie rambursat integral în termen de un an. În situaţia nerambursării în termenul stabilit se vor aplica majorări de întârziere la nivelul celor existente pentru veniturile bugetare, potrivit legii.

 

Stadiul lucrărilor la Pasajul Doamna Ghica și supralărgirea Prelungirea Ghencea

Conform raportului de specialitate, Trustul de Clădiri Metropolitane a solicitat pe data de 20 aprilie acordarea împrumutului, prezentând totodată stadiul proiectelor privind pasajul Doamna Ghica şi supralărgirea Prelungirea Ghencea.

Pasajul Doamna Ghica:

 • lucrările au fost reluate în luna august 2021
 • s-a finalizat devierea reţelelor, care au fost date în exploatare.
 • au fost finalizate lucrările de sistematizare la sol, rămânând de executat lucrările de suprastructură.
 • societatea a finalizat procedura de achiziţie a tablierului metalic, iar, conform clauzelor contractuale, Trustul de Clădiri Metropolitane trebuie să achite executantului un avans de 15%, respectiv 4.000.000 de lei.
 • începând cu luna iulie, executantul va efectua primele livrări ale tablierului, iar societatea va avea nevoie de lichidităţi pentru a achita contravaloarea acestora, urmând ca decontul către municipalitate să se realizeze după recepţionarea în şantier a materialelor.

Proiectul din Prelungirea Ghencea:

 • lucrările au fost reluate în noiembrie 2021, fiind în curs de execuţie devierea reţelelor şi amenajarea trotuarelor.
 • în vederea continuării lucrărilor, societatea a lansat proceduri de achiziţie pentru materiale de construcţii şi execuţie lucrări de piloţi foraţi, cu o valoare estimată de 8.800.000 lei.
 • având în vedere că, până la decontarea lucrărilor de către municipalitate, societatea trebuie să achite contravaloarea produselor şi lucrărilor contractate, este necesară asigurarea unui disponibil de 3.000.000 de lei.

„De asemenea, pe lângă disponibilul necesar continuării lucrărilor la cele două proiecte, societatea mai motivează necesitatea contractării împrumutului prin evitarea procedurilor de executare silită şi/sau insolvenţă, fiind nevoită să achite datoriile către creditorii care au obţinut hotărâri judecătoreşti de obligare a societăţii la plata sumelor datorate, societatea având nevoie de un disponibil în valoare de 5.000.000 lei”, se mai arată în raportul de specialitate.

Îți mai recomandăm să citești și:

Cookies