ȘTIRI

20 de locuințe inundate, în urma precipitațiilor din ultimele zile. Pe ce drumuri se circulă greu

 Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne Monica Dajbog a susținut, sâmbătă, o declarație de presă având ca temă intervențiile pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo din ultimele 24 de ore, precum și rezultatele obținute în această săptămână.

Conform sursei citate, în ultimele 24 de ore, peste 1.200 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne cu aproximativ 600 de mijloace au intervenit pentru limitarea efectelor meteo periculoase în 54 de localități din 12 județe. Apele au inundat 20 de locuințe din județele Olt, Mehedinți, Vâlcea și Giurgiu, și 66 de curți și grădini din Olt, Dâmbovița, Mehedinți, Argeș, Vâlcea, Gorj, Ilfov și Giurgiu. Se intervine în continuare în 25 de localități din județele Dâmbovița, Giurgiu, Olt, Teleorman, Argeș, Dolj, Vâlcea și Ilfov.

La acest moment nu sunt localități izolate și nici persoane în pericol însă, în cursul nopții trecute, o situație mai deosebită a fost în localitatea Băbeni, județul Vâlcea, unde digul canalului colector care traversează orașul s-a fisurat existând riscul de inundații, precizează MAI.

La fața locului au intervenit 50 de pompieri, polițiști, jandarmi și militari de la MApN și s-a acționat atât pentru consolidarea digului, cât și pentru pregătirea evacuării preventive a aproximativ 70 de persoane din locuințele situate în zona de risc. La fața locului a fost prezent Prefectul Județului, iar împreună cu specialiștii de la apele române s-a identificat o soluție tehnică în amonte de localitatea Băbeni care a permis scăderea nivelului pe canalul colector din oraș și implicit scăderea presiunii pe digul de protecție.

În aceste condiții nu s-a mai impus evacuarea a populației însă și la această oră se continuă lucrările la întărirea digului cu forțe ale ISU, ale MApN și din partea autorităților locale.

O altă intervenție de îndepărtare a unei situații de risc pentru populație a avut loc noaptea trecută în zona localității Plosca din județul Teleorman, unde Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis realizarea unei breșe de scurgere sub calea ferată pe relația Alexandria – Roșiori de Vede, lucrare necesară pentru a evita inundarea a peste 50 de case din localitatea Plosca. În această dimineață terasamentul căii ferate a fost refăcut și circulația feroviară pe această rută a fost reluată.

O altă zonă care rămâne în atenția autorităților este cea de pe DN67C Rânca – Novaci unde se acționează în continuare pentru deszăpezire între kilometrii 22 și 34. Aici în cursul nopții trecute în jurul orei 4, deplasarea unui microbuz care transporta 7 adulți și 2 copii dinspre stațiunea Rânca spre Novaci a fost facilitată de un plug care i-a deschis drumul înzăpezit. De asemenea, o persoană care necesita asistență medicală a fost transportată cu ajutorul unei șenilate la o ambulanță care a dus-o la spital.

La această oră, mai sunt probleme pe trei drumuri județene. În Dolj, râul Teslui a inundat drumul județean 641 pe o porţiune de 75 de metri, circulaţia autoturismelor fiind deviată pe rute ocolitoare. Pe DJ 653, în comuna Schitu se circulă cu restricții, iar pe 644 A – comuna Morunclav, se circulă pe un singur sens.

În această dimineață, în 20 de localități din județele Galați, Prahova, Vrancea, Bacău, Mehedinți și Vâlcea era întreruptă alimentarea cu energie electrică, dar echipele de intervenție erau deja în teren pentru remedierea situației. S-a ținut legătura permanent cu reprezentanții ministerului Energiei pentru ca fiecare situație apărută să fie tratată cu toată seriozitatea și rezolvată cât mai repede.

În această dimineață, hidrologii au emis un nou cod galben valabil până la ora 18. Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe afluenții Oltului aferenți sectorului Sf. Gheorghe – Feldioara, județul Brașov.

Conform specialiștilor, aceste fenomene se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele superioare ale râurilor Târlung, Ghimbășel și Bârsa. Totodată a fost emis un cod portocaliu de inundații valabil până la ora 18, pentru râurile din bazinul Teleajen și bazinul superior al râului Prahova.

 

 

 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button